Lastuja on Metsäteollisuus ry:n blogi, jonka tarkoituksena on aktivoida keskustelua metsäteollisuuden merkityksestä Suomen taloudelle ja suomalaiselle hyvinvoinnille.

 • 20.10.2016

Ymmärrä ja hyödynnä paremmin metsätieto

Kommentit

9 kommenttia “Ymmärrä ja hyödynnä paremmin metsätieto”

 1. Jukka Lampinen

  Käsittääkseni Suomen metsäteollisuuden käännekohta, oli silloin kun metsävero poistettiin.
  Sen jälkeen, ei ollut enää mitään pakkoa puun myyntiin ja eipä ollut yllätys, että juuri tästä hetkestä alkoi Suomen metsäteollisuuden alas ajo.
  Mutta ei hätää, korjataan ongelma sillä, että annetaan metsänomistajille 200 miljoonaa valtion tukea se kannustaa myymään metsää.

  Alan keskustelut, on tosiaankin todella omituisia.

 2. Pekka

  Metsäveroa ei poistettu vaan se muuttui myyntiveroksi, jonka vero% on noussut 25–> 30/33 % :iin.
  Pystypuun reaalihinta on laskenut 30 vuoden aikana kuitupuun osalta alle puoleen, eli yli – 50 % entisestä hinnasta. Samaan aikaan työn, palveluiden ja muiden tuotteiden hinnat on nousseet yli 2-kertaisiksi, eli + 100 %.
  Kalliit palkkakustannukset on ollut suurin yksittäinen syy metsäteollisuuden muutoksiin. Paperin käytön väheneminen ym. maailmanlaajuiset tekijät tietysti vaikuttivat myös.

  Keskustelu voi kuulostaa omituiselta, jos ei tiedä taustatietoja ja alan yleistä kehitystä.

  Kemera-tuet tulee valtiolle takaisin moninkertaisina mm.kasvavien verotulojen myötä.

 3. Tuet menevät vääriin paikkoihin

  Mikä ihmeen järki on maksaa Kemera-tukea harvennuksille? Kemera tulisi maksaa ainoastaan perkauksiin ja taimikonhoitoihin – nykyisin tuet loppuvat kesken, koska niitä myönnetään riukumetsien harvennuksiin, ja tämän takia rahat eivät riitä taimikonhoidon ja perkauksen tukemiseen.

  Toinen järjetön asia on maksaa sama Kemera-tuki ammattilaisella teetettävälle työlle, ja metsänomistajan itse tekemälle työlle. Tilanne olisi sama, jos remontoisi kotiaan itse, ja saisi vielä tehdä kotitalousvähennyksen omasta työstään. Yksikään taimikko ei jää hoitamatta sen takia, että metsänomistajalle ei makseta Kemera-tukea. Jos metsänomistajalla on aikaa, niin hän tekee työn itse, ja tuki ei ole silloin mikään motiivi. Kemeroiden poisto itse tehtävältä työltä vähentäisi pimeää työtä; nykyisin moni teettää työn pimeästi, ja maksaa tekijälle tuet palkaksi.

  Kemerat pois itse tehdystä työstä, ja harvennuksista niin rahat riittävät ja metsät tulevat hoidetuiksi.

 4. Aimo Huikka

  Jotta tämäkin keskustelu virkistyisi niin kerronpa taas kerran, että missä tahansa päin Suomea tehty silmähavainto kertoo metsäntilastoinnin raa’asti valehtelevan ja metsien todellisen sisällön vähenneen vuosikymmeniä ja olevan nyt enää osia siitä mitä se oli vaikkapa 60 vuotta sitten.

  Tämä on kaikki virheellisen metsärahastuksen tulosta ja siitä virheellisyydestä suurin osa on metsän teollisessa energiakäytössä eli savustamisessa ilmaan sen sijaan että sitä olisi metsässä sen oikea määrä sitomassa hiiltä.

  Siksipä olen johdonmukaisesti ja täysin erehtymättä ehdottanut että hallitus täysin reivaisi biomassaan tukeutuvan savustuspolitiikkansa ja palaisi oikeaan energiapolitiikkaan missä metsä pääosin säästettäisiin hiiltä säilyttävämmälle metsäteollisuudelle.

  Kaikki tuet ovat luonnollisesti tuhoisia energia- ja mille tahansa talouspolitiikalle. Tämä mukaan lukien kaikki metsäenergian, kemera- ja maataloustuet. Kaikkein vahingollisimpana tietenkin tuulivoiman tuki, mikä vahingoittaa talouden lisäksi ilmastoa ja maisemaa.

 5. Anneli Immonen

  Ruotsin malli käyttöön. Ei mitään tukia . Perintövero pois ja sanktioita hoitamattomille metsille.

 6. Pekka

  Kemeraa ei tarvittaisi, jos puusta maksettaisiin sen kasvatuskustannuksia
  paremmin vastaavaa hintaa. Kuitupuun kantohinta harvennuspuulta laski heti kemeratuen verran, kun uusi laki tuli voimaan toissa keväänä.
  Hoitokulut/ha on viime vuosikymmenten aikana liki kolminkertaistuneet suhteessa puun kantohinnan kehitykseen.

  Taimikonhoitokulut pitäisi pystyä vähentämään suoraan verotuksessa
  tuloista mo:n ilmoituksen mukaan. Valvonta otannalla kuten tähänkin asti. Byrokraattinen kemeratuki anomusten ja toteutusilmoitusten käsittely jäisi pois.

 7. Essay Globe

  Some people don’t want to Make better and understand use of forest information.

 8. Online Dissertation Writer

  Thanx For Sharing Such Useful Post Keep It Up :)

 9. Online Engineering Project Help

  Great Info! I Recently Came Across Your Blog And Have Been Reading Along. I Thought I Would Leave My First Comment. I Don’t Know What To Say Except That I Have

Jätä kommentti