Lastuja on Metsäteollisuus ry:n blogi, jonka tarkoituksena on aktivoida keskustelua metsäteollisuuden merkityksestä Suomen taloudelle ja suomalaiselle hyvinvoinnille.

 • 5.2.2015

Yhteishaku alkaa – metsäteollisuus tarvitsee lisää työvoimaa

Infografiikka

Metsäteollisuuden osuus teollisuuden henkilöstöstä maakunnittain

Top 5 maakuntaa

 • Etelä-Karjalan maakunta 39%
 • Kymeenlaakson maakunta 29%
 • Etelä-Savon maakunta 25%
 • Keski-Suomen maakunta 21%
 • Lapin maakunta 18%

Koko maan keskiarvo12%

Lähde: Tilastokeskus 2011

Kommentit

7 kommenttia “Yhteishaku alkaa – metsäteollisuus tarvitsee lisää työvoimaa”

 1. jussi runtti

  en ihmettele yhtään. ovat olleet huonoja tyonantajia. ovat lopettaneet surutta tehtaita paperiteollisuudessa. toisakseen heti kun tulee rakennus puolen lama yleensä alle 10v välein, nekin lomauttaa ja lopettaa sahoja. ei niiden varaa voi oikein perhettä perustaa ja taloa rakentaa. tuo loppu sattuikin sopivasti. sen voi ymmärtää monella tapaa.

 2. Aulis Moilanen

  Metsäkonealan työntekijöiden puutteita ei saada koulutuspaikkoja lisäämällä, vaan oppilas ainesta tulisi tarkastella, ennen koulutukseen oppilaiden valintaa. Olen kuullut alan opettajan kertovan, että on sellaisiakin koulun oppilaita,joilla tulisi olla äiti mukana koululla ,jotta hän herätteleisi ja pukisi vaatteet päälle,että kaveri pääsisi oppimaan. V-72 oli Valtimolla kokopäivän kestävät pääsykokeet ja luokallinen oli pyrkijöitä. 8-henkilöä valittiin. Olin yksi valituista. Toimin metsäkoneen kuljettajana yli 30 vuotta. Nyt olen ollut eläkkeellä jo vuosia. Seuraan mielenkiinnolla metsäkonealan kehitystä nykyäänkin.

 3. Anne Kettunen

  Myös nykyään metsäkoneenkuljettajakouluilla on ennen oppilasvalintaa soveltuvuushaastatteluja ja näistä on saatu hyviä kokemuksia. Haastattelut tulisi ottaa käyttöön kaikilla oppilaitoksilla. Valitettavasti kaikkia aloituspaikkoja ei saada täyteen ja enemmän oppilaita tarvitaan turvaamaan työvoimatarpeet.

 4. Jaappa

  Eikö tuossa ole melkoista ristiriitaisuutta? Päivästä toiseen jankataan huutavaa työvoimapulaa. Samaan aikaan on helpompi päästä opiskelemaan lääkäriksi kuin sellutehtaan prosessinhoitajan oppisopimuskoulutukseen?

  Ja edelleenkään, metsäkoneenkuljettajista ei ole pulaa. On vain huutava puute asiansa hoitavista työnantajista ja palkanmaksajista.

 5. Jouni Väkevä

  Tällä hetkellä puun korjuussa ja kuljetuksessa työskentelee noin 6 700 metsäkoneenkuljettajaa ja noin 3 300 puutavara-auton kuljettajaa.
  Tästä noin 10 000 hengen joukosta eläköityy tai vaihtaa alaa vuosittain noin 500 – 700 työntekijää.

  Työvoiman tarve kasvaa selvästi mikäli kaikki investointisuunnitelmat toteutuvat ja kotimaisen puun käyttö nousee noin 10 miljoonalla lähivuosina.
  Tämän hetken arviona on, että jatkossa tarvitaan vuosittain 600 uutta metsäkoneenkuljettajaa ja 300 uutta puutavara-auton kuljettajaa.

  Avoimia työpaikkoja löytyy esim. seuraavista osoitteista:

  https://avointyopaikka.fi/avoimet-tyopaikat-mets%C3%A4koneenkuljettaja

  http://www.mol.fi/tyopaikat/tyopaikkatiedotus/haku/hae.htm?lang=fi&hakusana=mets%C3%A4kone

  http://duunitori.fi/tyopaikat/suomi/mets%C3%A4koneenkuljettaja/

 6. Jaappa

  Aivan, avainsanat ovat “vaihtaa alaa”. Osaatteko selittää miksi metsäkoneen tai puutavara-auton ohjaimissa ei viihdytä, vaan tilaisuuden tullen siirrytään muihin töihin?

 7. Jarppa

  No niin, suurin osa puunkorjuualan työntekijöistä lomautettuina tai irtisanottuina jo viikkoja ellei kuukausia. Ilmankos ei olla vähään aikaan kuultu valitusvirsiä huutavasta työvoimapulasta.

Jätä kommentti