Lastuja on Metsäteollisuus ry:n blogi, jonka tarkoituksena on aktivoida keskustelua metsäteollisuuden merkityksestä Suomen taloudelle ja suomalaiselle hyvinvoinnille.

 • 28.10.2016

Vaaleanpunaisilla hiuksilla metsäteollisuuden palveluksessa

Kommentit

15 kommenttia “Vaaleanpunaisilla hiuksilla metsäteollisuuden palveluksessa”

 1. Juha Aaltoila

  Hieno juttu, niin kampanja kuin raikas lastusikin! Toivottavasti kouluille saadaan paljon osaavia naisia kirjavan laajaa alaamme esittelemään.

  1. Tiina

   Kiitos, Juha, kivasta kommentistasi! Kouluille on lähdössä ensi kuussa paljon osaavia naisia ja taitavia miehiä tärkeää viestiämme viemään :)

 2. Aimo Huikka

  Olen ehkä ilonpilaaja ja totinen torvensoittaja, mutta minua kiinnostavat enemmän alan kokonaismenestykseen vaikuttavat fundamentit, kuin se minkä punaisella tai miten nätisti laitetulla tukalla saavutaan konttorille tekemään “jotain”

  Yksi ehdottomimmista fundamenteista on miten saada metsä säilymään samalla kun siitä kestävä osuus otetaan muunnettavaksi mahdollisimman pitkään säilyvään muotoon.

  Miehenä minua tietenkään ei se kosmetiikkaosasto pätkääkään kiinnosta mutta lääketuotteet kuitenkin kun niitäkin on metsästä tuotettavissa.

  Suurin panostus tulisi edelleenkin antaa sekä puutavaran jatkokehitykselle ja viennille valmiimpana tuotteena sekä kuitujen sekoitustuotteille eli yhdistelmäkäytöille

 3. Tiina

  Kiitos, Aimo, arvokkaasta tarkennuksestasi. Biojalostamoissa todella otetaan sellun lisäksi talteen muitakin puun ainesosia, joista valmistetaan esimerkiksi terveysvaikutteisia tuotteita ja lääkkeitä. Ko. koulukampanja on suunnattu lähinnä yhdeksäsluokkalaisille koululaisille. Tälle kuulijakunnalle päivittäiskosmetiikka on tuotteena ehkä tutumpi kuin monet muut jatkojalosteet, mikä tekee alan hienon tuotekehityksen heille enemmän käsin kosketeltavaksi ja ymmärrettäväksi :)

 4. Minna Pahajoki

  Huippua Tiina, jatka vaan samaan malliin?

  1. Tiina

   Kiitos Minna :)

 5. Marketta Mäkelä

  Hienoa Tiina! Kirjoittamista opiskelevana nautin sujuvan, asiantuntevan ja kohderyhmälle sopivan tekstisi lukemisesta. Mielenkiintoa herättävä otsikko sopii juttuusi hyvin ja lähentää aihetta lukijaan, joka ei varsinaisesti ole alalla. Myötätuulta metsälähettiläälle!

  1. Tiina

   Kiitos Marketta :)

 6. Markku Juuso

  Hienoa työtä. Itsekin muutaman koulun kiertäneenä lähettiläänä voin sanoa, että naisnäkökulmaa metsäala kaipaa, useastakin eri syystä:
  – tulevaisuudessa (ja jo nytkin) tytöt menestyvät koulussa poikia paremmin. Haluamme osoittaa, että metsäala sopii myös naisille. Niinpä saamme pätevät naiset haastaviin, vastuullisiin ja monipuolisiin metsäalan tehtäviin laiskojen poikien asemesta –> saamme aiempaa parempaa työvoimaa. Kollegaa siteeratakseni: “Aina kannattaa ottaa itseään pätevämpi töihin”.
  – Suomi “naisistuu”: naiset elävät miehiä vanhemmiksi ja tulevaisuudessa hallinnoivat entistä suurempaa osaa metsäomaisuudesta. Kun he hahmottavat taloudellisen hyödyn, teollisuuden ei tarvitse pelätä “kukkahattutätien suojelubuumia”
  – naiset tekevät kotien ostopäätökset. He ratkaisevat, mitä suositaan ja mitä laistetaan. Jos metsäteollisuuden tuotteilla on paikka sielussa, se takaa työtä ja toimeentuloa monelle.
  Ehkä hieman raflaavaa, mutta tuskin kovin kaukana totuudesta.

  1. Tiina

   Suomen suurimpana työpaikkana metsäala tarjoaa työtä ja mielenkiintoisia tehtäviä laajalle joukolle suomalaisia naisia ja miehiä. Kiitos rohkeasta kommentistasi, Markku :)

 7. Asko Rantala

  Olen täsmälleen samaa mieltä kaikista Tiinan esittämistä asioista.
  Mielipiteeni ei ole pelkä mielipide, sen pohjana on kokemusperäinen hiljainen ja tutkittu tieto. Äitini perheessä aloitettiin puualan yrittäjyys 1800-luvun lopulla ja isäni perheessä 1900-luvun alussa. Suvuissamme oli 1960-luvulla lähes 10 eri yritystä, joista suurin osa käytti materiaalinaan puuta. Olin myös alan opettajana ammattikoulussa ja 20 – 21 vuotta sitten ja myös aikuiskoulutuskeskuksissa puualan yrittäjäkurssien vetäjänä.
  Kiinnostava ala.

  1. Tiina

   Kiitos, Asko, kommentistasi! Me kaikki käytämme puusta valmistettuja tuotteita joka päivä, myös sellaisia tuotteita, joiden emme ehkä arvanneetkaan olevan puusta peräisin. Noin 75 % Suomen maapinta-alasta on metsää, ja maamme vientituloista noin viidennes tulee metsäteollisuuden kautta. Suomi elää metsästä, yhä edelleen.

   1. Asko Rantala

    Niin Tiina
    Joskus kuulee hieman ivallista puhetta vanhanajan teollsista toimialoista, joillekin digi ja 3D-tulostus ovat ainoat tulevaisuudennäkymät. Usein palautan ihmiset todellisuuteen muutamilla kysymyksillä, “mitä sinä nyt teet? (istun tuolilla), mistä materiaalista se tuoli on tehty? (koivusta), mistä materiaalista nuo oven ja ikkunan karmit on tehty, entä ikkunan puitteet ja ovet (puusta)”. Suurin osa kodin ja julkisten tilojen sisustuksesta on todella tehty puusta. Vaikeaa olisi elämä ilman puujalosteita.

 8. Aimo Huikka

  Minun ikkunankarmini ovat kuitenkin tehty alumiinistä. Toimistotuolini jolta tätäkin kirjoitan on tehty metallirungosta, Polyuretaanipehmusteista ja nähkapäällysteestä.
  Onneksi työpöytäni on Saarnia.

  Mielelläni näkisin minäkin puuta enemmän joka paikassa. Puussa on monenlaista jalostusarvoa ja ennen kaikkea säilyvyyttä. Puu on valmistuotteissa parhaita hiilensitojia.
  Jos puuta poltetaan tai muutetaan polttoaineeksi niin se muuttuukin kaikki hiileksi ja pienhiukkasiksi ilmaan ja ainoastaan aiheuttaa haittaa sekä metsälle, metsäluonnolle, että ilmastolle.

  Siksi olisi parasta pitää puu puuna tai muuna pitkäkestoisena tuotteena eikä polttaa ensimmäistäkään puuta teollisessa uunissa.

  1. Tiina

   Metsät sitovat ja varastoivat hiilidioksidia ja ovat näin merkittävä hiilinielu. Ja aivan kuten jo kerroitkin, kun puusta rakennetaan talo tai valmistetaan tuoli tai kirja, on hiili sitoutuneena em. tuotteeseen ja pois ilmakehästä. Näin siis myös puutuotteet toimivat hiilivarastoina ja -nieluina. Kiitos kommentistasi, Aimo :)

Jätä kommentti