Lastuja on Metsäteollisuus ry:n blogi, jonka tarkoituksena on aktivoida keskustelua metsäteollisuuden merkityksestä Suomen taloudelle ja suomalaiselle hyvinvoinnille.

 • 8.2.2016

Suomi osaa sakottaa – muttei lakoista

Kansainvälinen mediakin noteerasi viime vuonna suomalaiset ylinopeussakot, jotka nousivat kymmeniin tuhansiin euroihin. Suomen valtio osaa siis määrätä tuntuvia seuraamusmaksuja. Sokea piste sekä lainsäädännössä että oikeuskäytännössä on kuitenkin pitkään ollut laittoman lakon kohdalla.

Laittomien työtaisteluiden suuri määrää aiheuttaa yrityksille kohtuuttomia tappioita. Julkinen valta ei saisi katsoa kilpailukykyä murentavaa toimintaa sormien läpi, kädessään mitätön sakkolappu.

Laatulehti The New York Times kirjoitti keväällä otsikossaan, että Suomessa kaahaaminen voi maksaa omaisuuden – jos sellainen löytyy ennestään.

Useiden ammattiliittojen omaisuuden arvo on huomattavan suuri. Myöskään siksi nykyisillä lakkosakoilla – jotka jäävät tyypillisesti muutamiin tuhansiin euroihin – ei ole juurikaan vaikutusta työrauhaan. Vertailun vuoksi: Vuodenvaihteessa korotettu työtuomioistuimen oikeudenkäyntimaksu on nyt 2 000 euroa.

Lakia rikkova liitto ja liittojohtaja eivät kuitenkaan saisi pakoilla vastuutaan. Tärkein syy korottaa laittomista lakoista määrättäviä sakkoja on silti niiden aiheuttama vahinko. Ne ovat helposti kymmeniä tuhansia euroja, usein miljoonia.

Vuonna 2014 pelkästään metsäteollisuudessa oli 16 laitonta työtaistelua, joiden takia menetettiin 2 770 työpäivää. Yhteensä laittomia lakkoja oli Suomessa vuonna 2014 hieman yli sata.

Suorien taloudellisten tappioiden lisäksi Suomen maine saa joka kerta iskun. Näin tilauksia valuu kilpailijamaihin, kuten Ruotsiin, jossa laittomat lakot eivät ole ongelma. Yksittäinen työntekijä on Ruotsissa voinut joutua laittomasta lakosta vahingonkorvausvastuuseen jo 1990-luvulta asti.

Työrauhajärjestelmä pitää uudistaa myös Suomessa ja pikaisella aikataululla. Oikea ajankohta olisi heti syksyllä, eikä uudistustyötä saisi sotkea käynnissä olevaan keskusteluun yhteiskuntasopimuksesta.

Hallituksessa sakkojen korotus meni osana säästötalkoita helposti läpi. Esitys hallitusohjelman mukaisista korotuksista annettiin eduskunnalle viime torstaina. Sen mukaan päiväsakko suurin piirtein kaksinkertaistuu. Myös rikesakkoa halutaan korottaa.

Yhteisösakon asteikko puolestaan korotettaisiin esityksen mukaan noin kolminkertaiseksi, selviää oikeusministeriön tiedotteesta. Yhteisösakkoja määrätään yrityksille ja yhteisöille lähinnä työturvallisuus- ja ympäristörikoksista.

Voikin kysyä, suurenisivatko lakkosakot tasaisen vauhdin taulukolla, jos valtio hyötyisi seuraamuksista. Nyt lakkosakot maksetaan työnantajalle.

Laiton lakkoilu on Suomessa ainoa laittomuuden muoto, joka on valtiovallan erityisessä suojeluksessa – maan tapa. Jo 40 vuotta. Suomessa ei ole myöskään muita sanktioita, joiden muuttamisen edellytyksenä on lain rikkomiseen syyllistyvien liittojen yksimielinen suostumus.

Kommentit

12 kommenttia “Suomi osaa sakottaa – muttei lakoista”

 1. J.a.tauriainen

  JOO!
  Kymmeniakertoja olen kirjoittanut kmmentteja keskustelupalstoilla suomalaisesta lakkoilu kulttuurista, mutta turhaan. Lakkoilu on erittain pyhalehma ,siihen ei saa koskea. No, miksi ei saa koskea? Se on miljoonien eurojen kysymys ???? Mielestani Lkkokenraaleille pitaisi panna painavat punnukset jakoihin ja lopuksielamaa kivensisaan aiheuttamistaan valtavista taloudellisista vahingoista yhteiskunnalle.
  Miksi tyonantajat eivat saa vahingoittaa alasiaan vastaavallatavalla Tai miksi kaikki muu vahingonteko ja ilkivalta on ragaistavateko ?
  Kaikissa lakkotapaulsissa tulisi olla sakkorangaistu. Joka menisi valtion kassaan samansuuruisena kuin lakon aiheuttama vahinko on ollut tyonantajalle. Tyonantajille 100n prosenttinen korvaus lakkoilijoilta ja lakkokenraaleilta aiheuttamistaan taloudellisista vahingoista.

  1. pekka

   Olet vissiin työnantaja kun tommosta soopaa suollat?

   Jos sinun mielestä työntekijää saa kohdella kuin roskaa, niin muuta vaikka
   Pohjois-koreaan. Siellä oikeuksiensa vaatimisesta, tai lakkoilusta saa elinkautisen tai teloitetaan.

 2. järki käteen näissä kirjoituksissa!

  Ei suomessa kukaan huvikseen lakkoile. Jokaiselta lakkopäivältä menettää palkan ja siksi lakko on ihan vihonviimeinen keino.

  Yleensä lakkoihin päädytään työnantajasta johtuvista syistä. Ei niitä työläisen oikeuksia voi loputtomiin polkea..

 3. Vesa Huttunen

  Liikenteen puolella sakot olivat jo suhteettoman kovia ennen korotuksia.
  Ei nämä lakkosakot ole mitään erityisen pieniä jos verrataan muihin työelämän puolella annettuihin rankaistuksiin.

 4. Timo

  Vielä kovemmalla vimmalla kuin yritetään saada lakkosakkoja korotettua, pitäisi vaatia työnantajan työsopimus- ja työehtosopimusrikkomuksista tuntuvia rangaistuksia. Laittomiksi kutsutut lakot ovat paljon pienempi ongelma kuin työnantajien rikkomukset.

  Käytännössä työnantajan kovin rangaistus esimerkiksi alipalkkaustapauksissa on joutua maksamaan työntekijöille se mitä olisi kuulunutkin maksaa. Siis niille työntekijöille, jotka ovat ymmärtäneet ja uskaltaneet saataviaan vaatia.

  Muistakaan työnantajan, edes tahallisista rikkomuksista ei juuri rangaistuksia voi nykyään antaa.

 5. Yrittäjä Kanssa

  Jos minä työnantajana kohtelen työntekijääni miten sattuu, niin maksan siitä oikeudenkäynnin jälkeen hänelle ihan tajuttomat korvaukset ja vieläpä sakot valtiolle tulojeni mukaan siihen päälle.
  Miksei homma voi toimia toisin päin, eli jos työntekijät aiheuttavat minulle laittomalla lakolla vahinkoa, niin he joutuisivat korvaamaan todelliset menetykset?
  Ai niin, jos tälläistä edes ehdottaa, niin johan ay-liike on valmis.. – laittomaan lakkoon!

 6. Työllistäjä

  Jos olis selkärankaisia hallituksessa, tämä olisi ensimmäinen asia laittaa täysvastuuseen syylliset.
  Mikä tätä SSS hallitusta vaivaa?

  1. Arto Angeria

   Jos tosiaan olisi selkäraisia niin Yt-lain, työsuojelulain, työsuojelu valvontalain ja työsopimuslain rikkomuksista pitäisi säätää sata kertainen sakko nykyiseen.
   Jos tyntekija ottaa kahvipaketin työpaikalta on se varastamista ja työsuhteen purkamisen peruste mutta työnantaja jättää lisät tai muutaman tunnin maksamatta hän sanoo sorry,,korjataan seuraavaan tiliin. Molemmat ovat varastamista.

 7. Pertti Lampola

  Mikä on se laki ja sen pykälä johon Kurki viittaa puhuessaan laittomasta lakosta? Finlex ei oikein tuottanut tulosta.

  1. Pentti perusjätkä

   Suosittelen harjoittelemaan lukemisen jaloa taitoa Pertti. Ymmärrän että se voi olla haastavaa.

   lakko on esimerkiksi laiton kun sitä ei ole ilmoitettu oikein. Voit varmasti etsiä ihan itse lisää, tietenkin tarkoittaen sitä että opettelet ensin lukemaan

 8. marko Iltanen

  Käsittääkseni töihin tulematta jättäminen ei ole rikos… Miten sitä siis voi sakottaa? Kannattaa miettiä että miksi ihminen haluaa jättää palkkansa nostamatta ja jää kotiin.

  Kyseessä on sopimus. Lisäksi jos ei ole työehtosopimuksia niin ei olisi enää näitä laittomia lakkojakaan.

  Joku voisi linkittää sen lain kohdan missä tässä on vinguttu.

  1. Pentti perusjätkä

   ihan vain tiedoksi että ilman lupaa kotiin jääminen -> kirjallinen varoitus. Helpotat kummasti työnantajan tehtävää päästä eroon riitapukareista. Kannattaisi ihan oikeasti vetää se pää pois AY-liikkeen per….tä ja ajatella omalla järjellä.

Jätä kommentti