Lastuja on Metsäteollisuus ry:n blogi, jonka tarkoituksena on aktivoida keskustelua metsäteollisuuden merkityksestä Suomen taloudelle ja suomalaiselle hyvinvoinnille.

 • 13.11.2017

Suomella on EU:n uudistamisessa jatkuva vaikuttamisen paikka

EU:n tulevaisuudesta puhutaan juuri nyt. Tulevaisuuteen katsominen on mahdollista talouden kasvaessa ja tarjotessa luottamusta huomiseen. Ajankohta keskustelulle on oikea. 

Alle kahden vuoden päästä äänestämme europarlamenttivaaleissa ja syksyllä 2019 aloittaa uusi komissio. Nyt on aika valmistella tulevaisuutta, jonka toteuttamista Suomi saa olla luotsaamassa kolmannella EU-puheenjohtajuuskaudellaan loppuvuonna 2019.

EU:n on myös pakko uudistua. Britannian EU-eron toteutumiseen on aikaa vain vähän yli vuosi. Samalla kun valmistellaan brexitiä, Ranska suuntaa katsettaan kohti vahvempaa EU:ta. Suomi ei voi jäädä välimaastoon, kun EU27 selvittää miksi ja miten jatkamme yhdessä eteenpäin.

Jatkamme yhdessä, koska EU on riittävän vahva vaikuttaakseen maailman kehitykseen. Osana EU:ta Suomi pystyy edistämään omia ja laajempia tavoitteita. Meidän siis kannattaa olla mukana EU:ssa ja suhtautua Euroopan integraatioon avoimen myönteisesti.

Valtaosa EU:n työstä ja kehittämisestä tapahtuu arjessa. Sekä isoissa kehittämisprosesseissa että jatkuvassa lainsäädäntö- ja muussa päätöksenteossa Suomen on oltava ajoissa vaikuttamassa asioihin. Vaikutamme tarjoamalla näkökulmia ja ratkaisuja, jotka yhdistävät EU-maita ja edistävät tavoitteiden saavuttamista.

Kun Britannia lähtee EU:sta, Suomi menettää tärkeän kumppanin EU:n päätöksenteossa. Tämän seurauksena meidän on tehtävä entistä enemmän yhteistyötä muiden EU-maiden kanssa. Tämä korostuu erityisesti kansainvälistä kauppaa ja EU:n sisämarkkinoita koskevissa kysymyksissä. Meidän on myös oltava avoimia EU:n tehokkuuden lisäämisen suhteen. EU:n tulee toimia asioissa, joissa se voi olla tuloksellinen ja sen toimintakykyä näissä asioissa tulee vahvistaa.

Metsäteollisuuden tavoitteena on EU ja Suomi, jotka mahdollistavat uusiutuvista ja kestävästi tuotetuista luonnonvaroista valmistettuihin kierrätettäviin tuotteisiin pohjautuvan tulevaisuuden. EU:n on varmistettava yrityksille mahdollisuudet menestyä Euroopassa sekä kansainvälisesti tasavertaiset toimintaedellytykset ja avoimet markkinat. Sisämarkkinat ja kansainvälinen kauppa on säilytettävä EU:n toiminnan keskiössä.

Metsäteollisuus julkisti syyskuussa keskeiset näkemyksensä EU:n tulevaisuudesta ja Suomen roolista EU:ssa. Lue lisää Mihin olet matkalla, EU?.

Lue myös:

Miltä EU:n tulevaisuus näyttää metsäteollisuuden näkökulmasta?

Kommentit

Yksi kommentti “Suomella on EU:n uudistamisessa jatkuva vaikuttamisen paikka”

 1. Pirjetta Kesseli

  Suomen on erottava EU:sta. Mitä pikimmin, sen parempi. Järkyttävää hulluutta, että nyt todella olemme siinä “kovassa ytimessä”, jonne grandioositeettinen Paavo Lipponen aikanaan pakotti Suomen kulkemaan – muiden lyhytnäköisten aikalais-isänmaanpettureiden keralla! EU on pyramidihuiaus, josta Suomi ei hyödy, vaan menettää kaiken todellisen kilpailuetunsa ja määräämisvaltansa omiin asioihinsa. Miksei myös pieni ole enää kaunista? Eu:ssa meidät pakotetaan kasvamaan liiton kuninkaallisten eli Ranska-Saksan määräämällä vauhdilla ja tavalla, ja tämä on pelkästään epäoikeudenmukaista ja tappaa meiltä maatalouden tuonnin kustannuksella.

  Eu-aika on tuonut jatkuvan kasvun ideologian, kaupallisuuden ulottamisen lapsiin, ultravapaan kasvatuksen (mm. uskonnottomuus, sukupuolineutralius), isänmaallisuuden kyseenalaistamisen ja suoranaisen halventamisen, kansan jakautumisen, keskinäisen epäluulon lisääntymisen, arvottomuuden, perheiden heikkenemisen, jopa syntyvyyden laskun arvioin johtuvan näistä.

  Sisäpoliittisille ratkaisuille ja avulle em. haittojen torjumiseksi ei riitä resursseja eikä tilaa vahvalle diskurssille ole, kun kaikki peittyy tai peitetään talouden alle. Väitän kuitenkin, että terveeseen kasvuun vaaditaan terveet juuret sekä kasvun suojaustoimenpiteet, jotka taas nykyisessä ilmapiirissä pyritään tuhoamaan.

  Kaikkinainen ylhäältä lähtevä puhe säästämisestä, maan arvojen, suomalaisebn luonnon ja perinnekulttuurin suojelemisesta on nyt “kovan ytimen Eu -aikana” meillä marginaalissa, vaikka kaikki merkit näyttävät, että juuri niihin pitäisi paljolti keskittyä.
  Ei hyvä.

Jätä kommentti