Lastuja on Metsäteollisuus ry:n blogi, jonka tarkoituksena on aktivoida keskustelua metsäteollisuuden merkityksestä Suomen taloudelle ja suomalaiselle hyvinvoinnille.

 • 10.11.2016

Ruosteenväristä teollisuuspolitiikkaa – miten vastata Trumpin heittämään haasteeseen

Republikaanien ehdokkaan Donald Trumpin voitto Yhdysvaltojen presidentinvaaleissa heijastuu myös eurooppalaiseen teollisuuteen. Ennen kaikkea epävarmuus tulee lisääntymään ja juuri epävarmuudesta yritykset eivät pidä.

Sen jälkeen, kun markkinat ovat toipuneet yllätyksestä, katse kannattaa kääntää edessä oleviin muutoksiin teollisuuden toimintaympäristössä. Yksi kiinnostava kysymys liittyy siihen, miten ”ruosteenvärinen” teollisuuspolitiikka puree. Eli onnistuuko Trump tuomaan takaisin edes osan amerikkalaisille lupaamistaan työpaikoista.

Hänen voittonsa nojasi erityisesti niin sanotun ruostevyöhykkeen ihmisten ääniin. Siksi negatiivisen kampanjan tähtäimessä olivat muun muassa kauppa- ja ilmastopolitiikka.

Trumpin mukaan Tyynenmeren vapaakauppasopimus (TPP) muodostaa suuren uhan. Pohjois-Amerikan vapaakauppasopimusta Naftaa hän puolestaan luonnehtii mahdollisesti kaikkien aikojen huonoimmaksi vapaakauppasopimukseksi. Myös TTIP-sopimusneuvottelut Euroopan unionin kanssa voivat jäädä pahaan solmuun.

Suomalaisen vientiteollisuuden näkökulmasta tilanne huolestuttaa, sillä esimerkiksi metsäteollisuuden tuotannosta noin 90 prosenttia menee vientiin. Yhdysvaltojen osuus metsäyhtiöiden yli 11 miljardin euron viennistä oli viime vuonna 6,5 prosenttia. Yhdysvaltojen vientimarkkinat ovat näin suomalaisille metsäyhtiölle suurin piirtein saman kokoiset kuin Kiinan mutta pienemmät kuin Britannian.

Eurooppa ei saa hätiköidä ilmastopolitiikassa

Trump on julkisesti todennut, ettei hän usko ilmastonmuutokseen. Trump myös uhkasi kampanjassaan neuvotella Pariisin ilmastosopimuksen uudelleen tai perua sopimuksen. Kumpaakaan vaihtoehtoa ei ole mahdollista toteuttaa kirjaimellisesti, ainakaan Trumpin itsensä päätöksellä.

Yhdysvallat, kuten muutkin sopimusosapuolet, voi erota ilmastosopimuksesta yksipuolisella ilmoituksella. Koko eroprosessi kestäisi noin neljä vuotta eli koko Trumpin kauden ajan.

On mahdollista, että Trump sekä republikaanien miehittämät senaatti ja kongressi eivät aja sopimuksesta irtautumista, mutta eivät samalla välitä siitä, saavuttaako Yhdysvallat tavoitteensa. Trump on lisäksi puhunut hiiliteollisuuden pelastamisesta ja toisaalta kansainvälisestä ilmastorahoituksesta vetäytymisestä.

Euroopan unioni on suhteellisen voimaton sen suhteen, mitä Yhdysvallat ilmastopolitiikassa tekee. Sen sijaan EU:n tulevat sitoumukset ovat omissa käsissämme. Varsinkin Trumpin valinnan aiheuttamassa tilanteessa Euroopassa pitäisi lopettaa haikailu entistä kovempien yksipuolisten EU-päästötavoitteiden perään.

Vaikka presidentti Trumpin vaikutusmahdollisuudet ovat poliittisen järjestelmän ansiosta rajatut, eikä entisen liikemiehen uskota toteuttavan kirjaimellisesti dramaattisimpia uhkauksiaan, uudenlaiseen haasteeseen kannattaa varautua.

Kommentit

4 kommenttia “Ruosteenväristä teollisuuspolitiikkaa – miten vastata Trumpin heittämään haasteeseen”

 1. Aimo Huikka

  Asioiden monet sävyt ja puolet:

  Jaatisen kirjoituksessa oli monta aspektia tärkeistä asioista.
  Puuttumatta nyt erityisesti Naftaan tai TTIP sopimuksiin tai muihinkaan sopimuksiin joita Trump on ilmoittanut joko kaatavansa tai muuttavansa niin puututaan siihen aidosti tärkeimpään osaan ja omaan erikoisalaani eli energia, ilmasto ja luontopolitiikkaan mikä on täysin oleellista metsäteollisuudelle, mikä on energiaintensiivistä teollisuutta jonka jälki ulottuu syvästi metsäluontoon.

  Trump saattaa palata taaksepäin energia ja ilmastopolitiikassa työllistämällä uudestaan hiili- ja terästeollisuutta USA’ssa ja samalla lisäten sen ilmastokuormaa ellei hiili ja teräs saa selkeitä päästörajoituksia.

  Muun maailman ei tarvitse tästä Trumpin mahdollisesta toimesta välittää vaan sen on toimittava rationaalisti ja hyväksyttävä, että’ osa ilmastonmuutoksesta on ihmisen aikaansaamaa ja sitä on pyrittävä siltä osin vähentämään reaalisin keinoin.

  Nämä reaaliset keinot ovat kuitenkin sellaisia, että etujärjestö- ja eturyhmä hallinnoilla on sen kanssa suuria vaikeuksia kun sen täytyisi toimia reaalitalouden eikä tukitalouden ehdoin.

  Suomen hallinto valitettavasti on Trumppia monta astetta mustempi perusteellisen haitallisessa energiapolitiikassaan mikä koostuu kaikkein haitallisimmista energiapolitiikan osatekijöistä eli ensisijaisesti ei tuloksen vaan tukiin, kuten tuulivoima tukiin ja erilaisiin kätkettyihin ”risutukiin”.
  Pahin on kuitenkin sen ilmoittama biomassaan perustuva ”hiilineutraali” uusiutuva energiapolitiikka mikä on totaaliseen valheeseen pohjautuvaa politiikka siten että biomassakäyttö tulee johtamaan metsien muuttamiseen eri menetelmin kasvihuonekaasuiksi ja pienhiukkasiksi ilmaan ja vielä 100% varmuudella niin, että jo ennestään köyhdytetty metsähiilinielumme minkä mm. EU on todennut kalutaan lopullisesti niin että jäljelle jäävät vain nuoret puupellot ja taimikot kun varsinaisen metsä hiiltä sitonut osuus on poltettu ilmaan ja metsäluonto samalla tuhottu.

  Tämä’ hallituksen johtama metsän ja ilmaston tuhoaminen myös johtaa siihen että hiiltä sitovan metsäteollisuuden mahdollisuudet hankkia raaka-ainetta tuotantoonsa ratkaisevasti vähenee johtaen joko metsäteollisuuden siirtymiseen maihin mistä puuta vielä saa sen tarpeisiin ja kohtuullisella hinnalla.

  Toinen polku on aloittaa raakapuun laajennettu tuonti metsäteollisuuden tarpeisiin Kanadasta, USA’sta, Baltiasta, Venäjältä, jos mahdollista ja jopa Saksasta missä metsät on osattu hoitaa oikein.

  Jos tuotanto rakennetaan tuonnin varaan on hankittava puun kuljetuksen sopivaa bulkki kalustoa jossain 100000 DWT luokassa suursatamiin tuontiin ja pienempää rannikkokalustoa siirtämään sitä rannikolla tai sisävesien alueella sijaitseviin laitoksiin. Samalla saatettaisiin joutua avaamaan sisävesistömme meriyhteyksiin muualtakin kuin Saimaan kanavan kautta. No se olisi kaikelle kuljetukselle hyödyllinen infra muutos vaikka se ei taida hallituksen ministerien päässä edes ollut vierailemassa. Se puun tuontikaan ei olisi kovin vaikeaa suurmittakaavassa järjestää.

  Tärkeintä meille kuitenkin olisi että hallitus luopuisi synkästä ja erittäin ilmasto ja luontohaitallisesta metsänpolttopolitiikastaan ja palaisi järkevään reaaliseen energiapolitiikkaan ja pois eturyhmä ja illuusioideologia, kuten sähköauto, polulta.

  Kaasu infra kuntoon LNG tuontia aja liikenneasemajakelua varten. Biokaasutuotanto edullisin menetelmin kaikille karjatiloille hyvän kaasun saamiseksi ja tilapäästöjen vähentämiseksi.

  Sähköautot omaan rauhaansa trivialistien käytettäviksi ja kaikkea liikennettä helposti ja halvalla konvertoimaan kaasutoimiseksi bensan ja dieselin ohella.
  Lisää ydinvoimaa ja sen eri versioissa. Myös kaupunkikelpoisien pienten moduulireaktoreiden muodossa.
  Metsäteollisuuden ja siivouspuun parempi hyötykäyttö paikalliseen lämmön ja sähkön kombi tuotantoon, mutta ei lainkaan ainespuuta siihen tarkoitukseen vaan kaikki ainespuu joko metsän ylläpitoon tai metsäteollisuuden hiiltä sitovaan käyttöön.

  Hiilivoimalaitoksille tiukemmat päästörajat eikä suinkaan kieltoja joita hallituksen typerimmät ministerit ehdottavat populistisesti.

  Trump peuhatkoon niin kuin peuhaa. Meidän tai Euroopan ei häntä tarvitse matkia eikä seurata. Meillä on vastuu paikallis luonnosta, ilmastosta ja energiantuotannosta. Voimme toimia oikein mutta voimme myös toimi Suomen hallituksen tavoin eli luoda synkän tulevaisuuden metsillemme ja jättää raunioitetun luonnon lapsillemme palkkioksi eturyhmiemme ajattelemattomasta ja subjektiivisesta ahneudesta.

  Jos toimimme oikein niin tuotteemme kyllä menevät kaupaksi vaikka Trumpin markkinoille. On mennyt ennen kuin mitään liittoja tai sopimuksia oli edes kenenkään päässä. On vain kyettävä sopeutumaan aikaan ja toimimaan siinä oikein. Metsäteollisuus kyllä selviää mutta maa ei selviä jos sillä on tällaisen energiapolitiikan hallitus.

  Hallituksen on aivan ensimmäiseksi lopetettava kaikki antamansa energiatuet mille tahansa ja osattava laittaa päästörajoitukset jäljelle jäävälle ja edesauttaa sitten stabiilin ja päästöttömän tai vähäpäästöisen, kuten kaasujen käytön nopeaa kasvua etenkin liikenteessä. Kaikki olisi mahdollista jos hallituksessa ja sen energiasta vastaavissa ministereissä tai virkamiehissä virtaisi järjen virta. Nyt siellä valitettavasti ei ole puroakaan, ei tippaakaan.

  Pärjäämme ilman Trumppiakin hyvin kun teemme itse sen mikä on todellista ja rationaalista ja oikein. Samalla pysyy sekä luonto, että ilmastokin kunnossa

  1. Pauli Leppä-aho

   Opin jo kuntapolitiikassa arvostamaan Timon näkemyksiä, mitä oheinenkin kirjoitus viisaudessaan ja vastuullisuudessaan osoittaa.

 2. Tapio Mäkeläinen

  Trump ei saa yhtään työpaikkaa takaisin .

 3. Markku Sirviö

  Pieni korjaus tekstiin: kirjoituksen mukaan “republikaanien miehittämä senaatti ja kongressi”, jne. Kirjoittaja tarkoitti varmaan kertoa että “republikaanien miehittämä senaatti ja edustajainhuone” jne. Kongressi nimittäin muodostuu senaatista ja edustajainhuoneesta.

Jätä kommentti