Lastuja on Metsäteollisuus ry:n blogi, jonka tarkoituksena on aktivoida keskustelua metsäteollisuuden merkityksestä Suomen taloudelle ja suomalaiselle hyvinvoinnille.

 • 19.4.2016

Romahtaako Suomi kuin Neuvostoliitto?

Suomi taiteilee suunnitelmatalouden ja markkinatalouden välimaastossa. Uskomme edelleen vahvaan keskushallintoon, keskitettyihin sopimuksiin ja markkinoiden tiukkaan sääntelyyn.

Paljon puhuttu kilpailukykysopimus alkaa muistuttaa Neuvostoliiton viisivuotissuunnitelmaa, jonka avulla kommunistit yrittivät kiihdyttää talouskasvussa Yhdysvaltain edelle. Unelma romahti omaan mahdottomuuteensa, ja tilalle tuli ryövärikapitalismi.

Taksiyrittäjä Jari Kujala vertasi Helsingin Sanomissa taksialaa Neuvostoliittoon. Poliitikkojen ja virkamiesten ote muistuttaa hänen mielestään itänaapurin viisivuotissuunnitelmia. ”Vuosikymmenten kuluessa alalle on muodostunut viidakko asioita, joita ei saa tehdä”, Kujala sanoo.

Rakennusliiton varapuheenjohtaja Kyösti Suokas vertasi Talouselämässä ammattiliittojen toimintaa Neuvostoliittoon. Liittojen vallanjako ja toimintatavat periytyvät hänen mukaansa 50 vuoden takaa, jolloin johtajien paikat jaettiin sosialistien ja kommunistien kesken. Rakennusliitto on pyristellyt irti poliittisesta valtapelistä, mutta muualla vanha meno jatkuu.

Oma etu ja poliittinen vallantavoittelu ajavat liian usein kansakunnan edun edelle. Auto- ja kuljetusalan liitto AKT on elävä esimerkki poliittisesta ”luihuilusta”, johon Suokas haastattelussaan viittasi.

AKT ei halua taipua sen paremmin yhteisiin kuin paikallisiin sopimuksiin. Järjestö tietää pystyvänsä pysäyttämään Suomen ja käyttää asemaansa häikäilemättä hyväksi kiristäessään itselleen etuja ja johtajilleen valtaa.

Metsäteollisuus on jäänyt ikävästi AKT:n panttivangiksi. Suomesta ei lähde maailmalle yhtään sellupaalia tai paperirullaa ilman AKT:n lupaa. Satamat voidaan pysäyttää laittomilla lakoilla milloin tahansa, sillä lakkosakot ovat liitolle kahvirahoja.

Moni huutaa luottamuksen perään, mutta miten luottamusta voi rakentaa, jos toinen osapuoli ei halua sitoutua sopimuksiin, vaan jatkaa Neuvostoliiton ajoilta periytynyttä poliittista valtapeliä yritysten ja kansantalouden kustannuksella?

Metsäteollisuudessa ja muualla luottamus rakennetaan työpaikoilla. Joustavat ratkaisut ongelmiin löytyvät paremmin paperikonekohtaisesti kuin keskusjärjestö- tai konsernitasolla, koska tilanteet vaihtelevat.

Ammattiliitoissa olisi aika herätä todellisuuteen, eikä takertua vanhoihin poliittisiin valtarakenteisiin, joiden hallitsematon romahtaminen voi pian olla lähellä.

 

Kommentit

71 kommenttia “Romahtaako Suomi kuin Neuvostoliitto?”

 1. Rane69

  Kaupallisen toiminnan ylisääntely on Suomessa todellisuutta mutta ylisääntelyn syyt eivät kuitenkaan suinkaan ole byrokraateissa tai ammattiliitoissa. Syyt ovat kartelleissa ja yrityselämän edustajissa.

  Linja-autoliikenne, tierakentaminen, asuntorakentaminen, autokoulut, vähittäiskauppa jne. Kaikilla näillä aloilla juuri liike-elämän omat edustajat ja lobbarit ovat saaneet läpi lainsäädännön, joita vallitsee (1) toiminnan luvanvaraisuus ja/tai (2) muut markkinoilletulon esteet. Tämä johtaa kilpailun puutteeseen ja korkeaan hintatasoon.

  Vai kehtaako joku väittää että esimerkiksi linja-autoliikenteen tai autokoulun kilpailun puute ei johtuisi alan yrittäjien ja heidän ajaman ja lobbaamasta mädästä lainsäädännöstä?

  1. Jouko Marttila

   Se on totta, että varsinkin pienillä markkinoilla yritykset pyrkivät vahvistamaan asemiaan kartellien avulla. Suomessa kilpailulainsäädäntö oli vajavaista aina 1980-luvun lopulle, ja senkin jälkeen poliitikot ovat huolehtineet melko heikosti tasapuolisista kilpailuolosuhteista. Joitain aloja suojataan täysin tarpeettomasti kilpailulta.

  2. Nuin

   Erittäin tärkeä osa politbyroota on tosimedia (erotuksena valemediasta). Kyllä YLE ja HS ylläpitävät pysähtyneisyyttä silittämällä myötäkarvaan “vastuullisisia” poliittisia voimia. Oikeat kysymykset jäävät piippuun.

   1. T. Kallinen

    Kaupallinen media se on se tärkein käsitteiden sotkija ja ymmärtämyksen kehittymisen este, ns. tavalliselle rahvaalle. Se se estää oikeiden kysymysten laakempaa avaamista, kun se vyöryttää katkerasti koko ajan ruostuneita ajatuspanssareitaan keskusteluareenalle.

 2. Pekka Iiskonmäki

  Todella hyvä plogi.

  Suomi ei tee mitään kuin pakon edessä. Talous ei ole vielä romahtanut, mutta se aika ei ole kaukana. Työnantajapuolelle ei ole tunkua. Jotain on todella pahasti pielessä.

  1. Martti Joukola

   Kysytäänpä Matti Apuselta, niin hän kertoo mikä on pielessä: Suomessa on ollut oikeistovalta eduskunnassa vuosikymmeniä, joten sieltä se ongelmien lähde löytyy. Tollo-Sipilä vain pahentaa tilannetta auttamattoman typerällä Oy Suomi Ab -logiikallaan, joka ei toimi, sillä kyseessä on kansantalous, ei yritys.

   Suurimmalle osalle tämän libertaariblogin kommentoijille tämä on täysin vieras ja käsittämätön asia, joten kehotan tutustumaan kansantalouden alkeisiin, jotta tietäisitte edes vähän mistä huutelette typeryyksiänne vuodesta toiseen. Tämä koskee erityisesti Iiskonmäkeä, joka on kyllästymiseen asti jankannut asiattomia valheitaan pitkin nettiä.

   1. Patamusta

    Suomessa ei ole oikeistopuolueita, joten oikeistovalta jää toiveiden asteelle.
    Oy Suomi Ab -logiikka on kieltämättä johtanut typeryyksien sarjaan. Merja Kyllönen oli ministerinä erityisen ihastunut termiin ja ilmeisesti myös logiikkaan. Oy Suomi Ab on vain kiertoilmaus maalle, jossa on vain yksi yritys, jolla on yksi hallitus, politbyroo.

   2. kriz

    Suomessa hallitus ei päätä työmarkkinoista tai tulopolitiikasta. Sitä varten meillä on työmarkkinajärjestöt. Niiden kritisointi on ihan aiheellista. Erityisesti palkansaajapuoli on epäonnistunut. Moni palkansaaja on työtön ja menettänyt palkan ohella kaikki työsuhde-edut.

 3. Jouko Raita

  Erinomainen avaus Jouko Mattilalta, joka kävisi eduskunnan talousvaliokunnan ohjelmaksi.

  Rane69:lle kannustus yrityksestä ymmärtää asioita, vaikka lopputulos onkin virheellinen. Tsemppiä Ranelle. 20 vuoden kuluttua voit lukea taloushistorian kirjoituksista, että ensisijaisesti kysymys olikin viranomaiskorruptiosta.

  Ylivoimaisesti tärkein ongelma olisi puuttua vero- ym. viranomaisten ja oikeuslaitoksen tulospalkkio/virkanimityskorruptioon, jonka seurauksiin on lähes tuhottu Suomen pk-yrityssektori.

  Suomen kansantalouden ainoa toivo on pk-sektorin elvyttäminen, mikä ei onnistu, jos julkisen sektorin rehottavaa korruptiota vastaan ei aleta päättäväisiä toimenpiteitä.

  1. T. Kallinen

   Suhteessa yrittäjiä ja yrityksiä tuetaan kaikin tavoin kuin sotavammaisia. Jo alkuunsa yhteiskunta tai edellinen konkurssin tekijä lahjoittaa heille yleensä puhtaan pelipöydän ja valmiit pelimerkit. Sen jälkeen verojen maksun väistämisellä pitäisi jo saada yritys kuin yritys pyörimään. Ei siinä sitten olekaan niin pientä yritystä ettei johtajalla olisi ylimitoittettua maasturia ja neuvottelumatkoja Dubaihin ja messuja Hampuriin vain siksi ettei tarvitsisi maksaa veroja … Ilmapiiri on jo, ei vain yritysystävällinen vaan suorastaan yrittäjiä eteenpäin tuuppaavaa, kun vain jaksavat nostella jalkojaan vähän ylös niin ettei tosiaankin kaadu eteenpäin!

 4. Ilkka Korkalainen

  Syitä Suomen synkkään talouden alamäkeen on useita. Yksi pahimmista on keskitetty sopiminen ja korporaatiovalta jota maan hallitukset ovat myös tukeneet kolmikantaisella sopimisella. On täysin virheellistä talouspolitiikkaa kuvitella jonkun Helsingin herrakerhon pystyvän sopimaan koko maan ja kaikkien eri toimialojen asioista keskitetysti. Keskitetyllä järjestelmällä on valtaa siirretty ulkoparlamentaarisille tahoille joilla ei näytä olevan mitään vastuuta mistään asiasta. Tällä tarkoitan ay-liikettä ja liittoja. Kilpailukykysopimus on viimeisin esimerkki täysin virheellisestä ajattelutavasta. Hallitus on jäänyt ay-liikkeen vangiksi tällä sopimuksella ja rajannut mahdollisuutensa tehdä sopimusta sivuavia uusia päätöksiä. Ilmeisesti Suomen talouden pitää romahtaa totaalisesti ennen kuin täällä pystytään muuttamaan kieroutunutta järjestelmää.

  1. Ranen kaveri

   Puoletkin veroparatiiseihin piilotetuista rahoista tekisi leikkaukset, ja sen tuoman ostovoiman alenemisen ja talouden syöksykierteen, tarpeettomaksi. Ranen morkkaajat tuntuvat olevan EK:n trolleja, tai sitten on oma lehmä Panaman ojassa. Pörssiyhtiöt takovat huikeita osinkoja, samaan aikaan PK-yritykset unohdettu. Joku vuosi sitten EK lupasi 10.000 työpaikkaa jos yhteisöveroa alennetaan. Saatiin sekä historian suurimmat YT:t että osingonjaot. Nyt 700 miljoonaa tulonsiirtoa duunareilta yrityksille, kyllä se ahneus asuu muualla kuin duunareissa. Osaa kansasta on helppo puijata, mutta yhä suurempi osa alkaa olla täynnä ahneita ja narsistisia yritysjohtajia ja muita veronkiertäjiä. Porvarit olleet vallassa 2003 alkaen, eikä ylisuurelle byrokratiakoneistolle ole tehty mitään. Vanhasen hallituksen kvartetti päätti 2008 että suomi alkaa elää velaksi. Ei ole varaa Ranea, eikö AY-liikettä (luetaan: duunarit) morkata, so. yrittää siis vääntää mustasta valkoista). Jotain mainitakseni. €×%=%× tunarit.

   1. Ranen kaveri

    Hallitus muuten kerjäsi itse verta nenästään kun aloitti ylimielisen sanelupolitiikan. Samoin on suuruudenhulluutta ohittaa talouden Nobelistin neuvot ja kuvitella että Insinöörimatikka toimii taloudessa. No ei toimi, se on nähty monta kertaa. Ja kansa kärsii, mutta eihän sillä väliä kun vain voitot veronkiertäjillä kasvavat. Hallitus tahallaan suosii tätä. Stubb yrittää aina vain omistusten salaamista uuden lain kanssa. Suomessa n 15 talousrikostutkijaa, ruotsissa n. 200. Tienaavat oman palkkansa ja paljon päälle. Suomi jarruttaa EU:n harmaan talouden tutkimista. Ja tässä pitäisi olla isolle rahalle solidaarinen samalla kun oatovoimaa romutetaan?? Ei pidä ihmetellä jos ei jaksa olla potkittavana. Laskun maksun aika voi tulla joskus.

 5. Jouko Marttila

  Ammattiliitto Pro uhkaa nyt jäädä sopimuksesta, ellei hallitus antaudu ehdoitta. Näinkö sitä luottamusta rakennetaan? AKT näkyy säestävän A-studiossa iloisesti ja puolustaa kartellitaloutta.

  1. Martti Joukola

   Blogitollo itsehän se siinä – kuvittelet nähtävästi kommentoivasi terävästi, mutta teet itsestäsi vain entistä suuremman hölmön jauhaessasi puhdasta sontaa luottamuksesta, jonka käsitteen Sipilä veti viemäristä alas välittömästi eduskuntavaalien jälkeen ilmoitettuaan ryhtyvänsä potkimaan työntekijöitä päähän.

   Luottamusta ei sen jälkeen Sipilään ole ollut, eikä tule.

   1. kriz

    Luottamuksen puute on vain tekosyy esimerkiksi Pro:lle olla hoitamatta jäsentensä asioita. Etujärjestön tulee hoitaa jäsenten asioita satoi tai paistoi, huvitti johtoa tai ei. Jäsenet maksavat siitä johdolle palkan eivät demareiden vaalikampanjan teosta.

 6. Sakari Hietakorpi

  Sipilän hallitus on ensimmäinen, joka edes yrittää siirtää Suomea suunnitelmataloudesta lähemmäksi markkinataloutta. Viittaan tässä vain viimeisimpiin Anne Bernerin ja Jari Lindströmin ulostuloihin. Sopiminen yritystasolla lienee myöskin tätä samaa kokonaisuutta. Valitettavasti ay-liike ja sen poliittinen siipi Eduskunnassa tulevat pitämään huolta siitä, että Sipilän tehtävä ei tule onnistumaan, valitettavasti. Vastustus tulee olemaan raivoisa. Niin kauan, kuin ay- maksut ovat verovähennyskelpoisia ja ammattiyhdistykset nauttivat veroparatiisien kaltaisista eduista, mikään ei tule muuttumaan.

  1. Patamusta

   Iso jarru on vielä vapauttamatta, sosialismin ykkösnyrkin, Jyrki Kataisen perintö pitää Kokoomuksen kiinni sosialismissa.

   1. Verhojansk

    Miksi ei puhuta ajankohtaisohjelmissa koskaan VVo-Vuokra-asuntoyhtiöstä jonka vuokrat ovat kiskurihintaisia ja jonka voitot AY-mafia tulouttaa verovapaasti vai eikö se sovi YLE:n ja sen toimittajien poliittiseen agendaan?.

   2. Patamusta

    Missähän osoitteissa ylen toimittajat asuu? Kuinka monella osoite on VVO:n vuokratalossa?

 7. Seppo Talvitie

  Kyllä on hienoa lukea noita edellä olevia kommentteja. Sehän on just niin kuin tuolla lukee. Suomi on sosialistinen monopoli pyrokraatinen ja korruptoitunut virkamiestalous. Mietitäänpä yhtä juttua lisää, sillä meillähän on ollut vasemmistolaisia presidettejä 30 vuotta ja nimityspoilitiikka näkyy nyt ja tulos on sen mukainen. Ei siellä aivoissa näy yrittäminen. Meillähän SAK-AKT ym mafiat määrää eikä vaaleilla valittu hallituksemme. Toivotaan, että AKT:lle käy kuten merimiesunionille. Sehän liputti ja lakkoili meidän laivat ulkomaille.
  Euroopan rekkakuskit toivottavasti tulevat näpäyttämään AKT:tä.
  Berneri on hyvä ja osaava täti.

 8. Pertti Äyräs

  Liikaa puolueita Suomen politiikassa ! Aina joku vastustaa esityksiä. Enemmän valtaa Presidentille. Kekkonen osasi pitää kuria ja järjestystä. Paljon eri teollisuuden aloja siirtynyt ns. halpamaihin. Tehdään sitten niin,että kilpailutetaan (liputetaan) kaikki ulkomaalaisille. Jokohan sitten ahneus katoaisi Suomesta. Omistajat,johtajat,jopa työntekijät olisivat ulkomaalaisia. “Toisinsanoen muumaalaiset ostaisivat koko Suomen. Tätäkö te haluatte. Voi olla,että parempi liittyä Ruotsin valtakuntaan. Tämä on kohta edessä !!!

 9. Pentti Salmela

  Kyllä tämä artikkeli ja sitä seurannut keskustelu osoittavat, kuinka kaukana olemme Suomen taloustilanteen vakavuuden ymmärtämisestä. Tätä elvytys-, leikkaus-, yhteiskuntasopimus-keskusteluahan on nyt käyty jo vuoden ajan. Kuitenkin näillä toimenpiteillä, jos ne toteutuvat, vaikutetaan 2-3 % työvoiman kustannuksiin. Jokainen ymmärtää, ettei tämä riitä viennin elvyttämiseen.
  Suomen viennin elvyttäminen vaatii eurosta irrottautumista, omaa valuuttaa ja devalvaatiota. Tämä on ainoa tie ylöspäin. Nyt, näillä toimenpiteillä, emme ole Neuvostoliiton tiellä vaan olemme Kreikan tiellä.

  1. Jouko Marttila

   Devalvaatio korjaisi kilpailukykyä nopeasti lyhyellä aikavälillä, mutta ei poista talouden sisäisiä jäykkyyksiä. Toisaalta euroeron todellisia kustannuksia kuten julkisten ja yksityisten lainojen konvertointia euroista markoiksi on mahdoton tietää. Muuttamalla rakenteita ja työmarkkinoita Saksan ja Ruotsin mallin mukaan päästäisiin ehkä paremmin eteenpäin.

  2. Ilkka Korkalainen

   Oma valuutta ja devalvointi olisivat vain hetkellistä tekohengitystä kuolevalle potilaalle. Euroerosta seuraisi niin paljon kielteisiä asioita ettei siitä kannata edes uneksia.

   1. Pentti Salmela

    Suomen kehitys 1900-luvun jälkipuoliskolla siksi hyvinvointivaltioksi, mitä se vuosituhannen vaihteessa oli, perustui n. 15 vuoden välein tapahtuneeseen devalvaatioon, siis 70 vuoden ajan. 70 vuoden “tekohengitys” kelpaisi minulle hyvin tässä tilanteessa.

 10. Sakari Hietakorpi

  Suurin syy talouden jäykkyyksiin on ay- liike. Sillä näyttää olevan veto-oikeus kaikkiin niihin asioihin, jotka koskettavat sitä. Lisäksi aivan käsittämätön pyhä verovapaus, joka suojelee sitä kaikelta pahalta. Mitkään leikkaukset eivät koske sitä. Eduskunta ja siihen liittyvä kansanvalta eivät koske sitä. Hallitus kohtelee sitä silkkihansikkain. Entä AKT, Pro tai PAM ja mitä muita niitä nyt onkaan? Ovatko ne yleishyödyllisiä yhdistyksiä? Ei minusta. Yleislakolla uhkaillaan laillista hallitusta. Tukilakkoja järjestellään milloin mistäkin syystä. Lakkosakot ovat aivan naurettavan alhaisia. Onko Suomi oikeusvaltio? Ei minusta. Tässä on suurin syy Suomen ongelmiin tällä hetkellä. Kiitos.

 11. Raimo

  Hallitus tekee juuri päinvastoin , kun pitäisi. On ajamassa suomea konkurssiin. Nyt valtion pitäisi ottaa paljon lainaa, kun korot melkein nollassa. Puottaa verot minimiin niin sillä saataisiin kansalle ostovoimaa ja ulkolaisiakin sijoittajia suomeen. Näillä veroilla lähtee kohta loputkin yritykset suomesta halpamaihin.

  1. Jouko Marttila

   Yritysverotuksesta voitaisiin luopua kokonaan, jos kaikki yritystuet lopetettaisiin. Luulen, että sillä saataisiin melkoinen elvytysruiske talouteen ja ulkomaisia firmoja Suomeen.

   1. Jari

    Aika paljastavaa yritystukien määrästä ja tehottomuudesta sekä yritysten maksamien verojen kertymästä. Palkansaajat pyörittävät valtiontaloutta!

   2. Simon

    No sitten yritykset saavat kouluttaa työvoimansa omistamissaan kouluissa ja rakentaa tarvitsemansa tiet ja satamat omalla kustannuksellaan. Kuvitelma, että yritysten tulisi voida olla verottomia olioita nauttien kuitenkin yhteiskunnan palveluista on naurettava. Yhtä hyvin voitaisiin vaatia, että työntekijöiden ei tulisi maksaa mitään veroja ja palvelun pitäisi pelata nykyisellä tyylillä.

    Entisenä ekonomistina huvittaa tämä jatkuva “meteli” siitä, että säätely, verot, lait ja järjestäytyminen ovat kehityksen jarru. Maailman menestyneimmän valtion pitäisi tämän syvällisen totaalinen vapaus ajattelun nojalla olla Somalia, jossa ei ole ollut vuosikymmeniin valtion kontrollia, olematon järjestäytymisaste, minimaaliset verot ja ei juurikaan muita lakeja kuin mitä paikallinen sotaherra keksii ja määrää. Tai muut alikehittyneet maat, joissa on heikko hallinto, alhainen verotus ja vähän säädöksiä. Teorian vastaisesti nämä maat eivät ole kehittyneet yrittäjien ja yritysten paratiiseiksi, joten se siitä “teoriasta”.

  2. kriz

   Me ostamme hyvin vähän kotimaisia tuotteita. Lisäksi pääosa investoinneista kuten rakentamisesta tehdään ulkomaisella työvoimalla usein ulkoa omistetun yhtiön toimesta. Puolivalmisteet kuten elementit tulevat pääasiassa baltiasta.
   Elvyttäminen ei osu kohteeseen jos emme tee sitä työtä tai osta kotimaista.

 12. s.salo

  Jotain on pahasti “pielessä”, kun kaupunki tai kunta on suurin työnantaja !

 13. Rane69

  Suomi on Neuvostoliiton tiellä. Siis Neuvostoliiton hajoamisen tiellä.

  Tätä hajoamista seuraa moraalinen alemmuustila ja yhteiskunnallinen kaaos jossa kansallisvarallisuus yksityistetään oligarkeille (Caruna, Digia, Terveystalo, Pihlajalinna, Oy Väylä Ab..)

 14. Antero Ollila

  Kaikki Suomen puolueet ovat vuoden 2008 jälkeen yrittäneet nostaa Suomen suosta. Ei mitään tuloksia, vaan talouden alamäki kiihtyy. Perussyy on eurossa ja meidän ammattiyhdistyksissä. Ruotisn politiikot olivat realisteja ja tajusivat olla liittymättä euroon, koska ammattiyhdistystoimintaa ei voida muuttaa eli sisäinen devalvaatio ei onnistu Pohjoismaissa. Suomeen mahtuu vain yksi totuus kerrallaan.

  1. Patamusta

   Perussyy on vahva usko suunnitelmatalouteen ja vihamielinen suhtautuminen markkinatalouteen.

  2. Simon

   Eiköhän syy ole ollut siinä, että suuryritykset ovat siirtäneet julmetun määrän tuotantoa pois Suomesta (esim tele klusteri). Turha syyttää siitä työntekijöitä ja ammattiyhdistysliikettä. Suuressa osassa Euroopan maita palkat ovat olleet ja ovat edelleen Suomea paremmat ja hinnat halvemmat.

 15. Jari

  Ay-liikettä moititaan jatkuvasti ja syyllistetään lähes kaikista asioista. Miksi meillä tarvitaan vahvat ammattiliitot? Ei meillä olisi tai tarvittaisi näitä liittoja jos työntekijöiden henkilöstöpolitiikka ja yrityskulttuuri olisivat työnantajan prioriteeteissa muutakin kuin juhlapuheita. Johtamiskulttuuri on lähinnä käskyttämista, syystä että esimiesten johtamistaidot on luotu parin päivän kursseilla. Ei meillä ole Ruotsin yrityselämässä olevaa sivistynyttä “diskuteeraamista”, eikä työntekijöiden edustusta. Tehkää ay-liike tarpeettomaksi asiallisella työntekijöiden kohtelulla, noudattakaa sopimuksia, opetelkaa hyviä johtamistaitoja ja ottakaa työntekijä yrityksen tärkeimmäksi voimavaraksi, sekä innovaattoriksi. Mitä lujempaa huudatte ja haukutte, sitä voimakkaamman vastuksen saatte.

  1. Pia

   Olen ihan samaa mieltä.

   Oletan, että liittojen jäseninä on Suomessa aika moni periaatteessa markkinataloutta kannattava henkilö. Onnettomuudekseen he kuitenkin työskentelevät toimialalla, joka on vahvasti säännelty. Eli millä tahansa suomalaisella toimialalla.

   Public choice- teorioiden ja tutkimuksien vuoksi tiedämme, että vahva sääntely ja politbyroon mikromanageeraaminen suosii ja joskus jopa aiheuttaa toimialan kartellisoitumisen.

   Toisaalta tiedämme, että kartellisoituminen supistaa yksittäisen työntekijän työllistymisvaihtoehtoja ja altistaa hänet turvattomaksi vastuuta pakenevaa, suosikkien kautta verkostoituvaa ja korruptoituvaa, alaisen kaltoinkohtelun sallivaa, pelolla johtamista vastaan.

   Niin kauan kuin vallitsevan huonon johtamistyylin pysyvyyttä ei ymmärretä alaisen vaihtoehdottomuuteen perustuvaksi, sitä ei voi korjata.

   Sitä ei todellakaan voi korjata kysymällä neuvoa ongelma-toimialan työnantajien tai työntekijöiden lobbausjärjestöiltä, koska ne ovat kehittyneet rajoittavan sääntelyn vallitessa ja niiden kautta.

   Jos haluamme korjata asian, täytyy meidän muuttaa julkista sääntelyä pois politbyroon “government francising” -ajattelusta, vaikka politbyroo mielellään näkeekin kaikki suomalaiset valtion tuotantoeläiminä, joiden ylläpidon optimipisteen määrittelee verotulojen maksimipiste.

   Meidän on edettävä kohden markkinoille pääsyn esteiden purkamista ja markkinaprosessin kautta löytyviä ja muuntuvia tuotantorakenteita, tuotteita ja hintoja .

   Konkreettisesti tämä tarkoittaa perustuslain kunnioitusta ja perustuslain toimeenpanon instituution –perustuslakituomioistuimen — perustamista. Kyseisen tuomioistuimen tehtäväksi tulisi poistaa kansalaisten perusoikeuksia loukkaavat lait ja viranomaiskäytäntö.

  2. ksee

   Kokemukset voivat vaihdella. Meillä on varmaan jo kohta vuosikymmen koitettu saada paikallisesti aikaiseksi uutta palkkaus- ja työaikamallia – työntekijöiden ja johdon käsitykset asiota eivät ole (olleetkaan) kovinkaan kaukana, mutta kun kaikki täytyy hyväksyttää “kummisedillä”, niin hommahan ei etene mihinkään – pöydässä, kun ei ole yhden työpaikan systeemeistä sopiminen vaan isojen ay-mafioosojen arvovalta ja myös kaikki vuosikymmenien aikana TES-neuvottelupyödissä kertynyt kauna. Kyllähän kunnon liittopomo muistaa senkin ehdotuksen, joka jyrättiin syksyllä 1978 ja ennen kuin siitä saa hyvityksen, niin homma on seis…

  3. kriz

   Miksi StoraEnsolla yleensä lakkoillaan Suomen tehtailla? Paperi on ollut yksi ahkerimmista lakkoilijoista. Tehtaita johdetaan kuitenkin samalla tavalla, samalla kulttuurilla. Kenties syy ei ole johtamisessa vaan liitossa tai tarkemmin liittopomossa.

 16. Sakari Hietakorpi

  Anteeksi, että yleistin ja moitin ay- liikettä kokonaisuudessaan. Ärsyttää vain ay-liikkeen verovapaus, kun samanaikaisesti joudutaan säästämään heikompiosaisilta. AKT ja sen puheenjohtaja ylimielisyydessään ja voimansa tunnossa on vastenmielinen ilmiö. Samoin vasemmisto-opposition edustajat, jotka eivät hyväksy mitään uudistuksia, joilla hallitus yrittää saada Suomea kuntoon. Eduskunnan kyselytunti kannattaa katsoa joka kerta. Mitä tulee yritysjohtamiseen, niin pitää paikkansa, että paras tulos saavutetaan, kun johto ja yrityksen työntekijät sopivat yhdessä asioista ja paikallisesti. Sitähän tämä hallitus on esittänyt, mutta kun se ei kelpaa SDP:lle ja Arhinmäen porukalle.

 17. Roobert

  Toivottavasti romahtaa! Luodaan sitten kokonaan uusi tasa-arvoon perustuva demokratia. Tänne kaukaiseen Itäiseen Pohjois-Eurooppaan vihdoin ja viimein. Kaikille maksimissaan 6 tunnin työpäivä ja tasaeläke. Eikä mikään nykyisen kaltainen luihu Panamaan sijoittajien kätyrien valtakunta.

 18. Pia

  Suomen tuottavuutta lisäisi eniten perustuslakituomioistuimen perustaminen.

  Perustuslakituomioistuimen tehtävänä olisi käydä läpi nyt olemassaolevat lait, vallitsevat lainomaiset käytännöt ja ehdotukset uusiksi laiksi.

  Kaikki perustuslain vastaiset lait ja käytännöt tuomittaisiin lainvastaisiksi ja siksi vaille lainvoimaa. Siinä menisi hyvässä järjestyksessä kansalaisen perusoikeuksiin kuuluvaa sopimusvapautta loukkaava tupo-menettely.
  Samalla tavalla menisi valtion toimintalisenssien myöntöpolitiikalla aikaansaatu kartellien suosiminen.

  Niin kauan kuin poliitikot voivat itse jossain “komiteassa” määritellä, että Suomen tasavallan kansalaisten perusoikeuksia loukkaava lainsäädäntö tai valtion väkivaltamonopolin avulla ylläpidetty käytäntö onkin “perustuslain mukainen”, perustuslain ylikävely jatkuu.

  Vikahan ei ole varsinaisesti tasavaltaisessa perustuslaissa, jossa on määritelty kansalaisten perusoikeudet — siis ne, joita eduskunta ei tavallisen lainsäädäntöprosessin kautta voi kansalaisilta riistää. Vika on siinä, että perustuslakia ei toimeenpanna.

  Ja sitä ei toimeenpanna, koska meiltä puuttuu poliittisista puolueista riippumaton perustuslakituomioistuin.

 19. Antero Nurminen

  Miten Suomi voidaan saada nousuun niin kauan kuin yhteiskunnallisesti tärkeisiin johtotehtäviin valitaan ensisijaisesti puoluekirjan ja toissijaisesti osaamisen perusteella. Esimerkiksi Turussa, jota ihan syystä myös Suomen perärööriksi kutsutaan, tämä puoluekirja on Kok. Osaaminen on sitä tasoa, että esimerkiksi suuria kaupunki-infran kehittämisrahoja on ollut mennä/mennyt sivu suun. Otettakoon vaikka Skanssin Smart Sustainable Cities -pilotti. Maakuntajohtajaksi haki useita näköalaa ja osaamista omaavia osaajia, mutta tehtävään valittiin vaimonhakkaajana kyseenalaista kunniaa saanut kokoomusherra. Tässä yhteydessä Hyvä Veli -verkosto pitää kirjaimellisesti paikkansa. Esimerkiksi rakennusvalvonnassa tietyt rakennusliike- ja pikaruokasuvut marssivat jonottamatta (muiden ohi) suoraan johtajan puheille kertomaan mitä tehdään. Muut kysyvät samoihin asioihin luvan. Niin, olen muuten ollut useita vuosia Turun kaupungilla töissä.

 20. Jukka Laine

  Olen aika varma että Suomen talous romahtaa. Ja se johtuu siitä että kansalaisilla ei ole ostovoimaa.

  Porvarin mielestä palkaton työ on parempi kuin ei työtä ollenkaan.

 21. Esa

  Nyt kaiken parjaamisen jälkeen yritysjohtajat tutkailemaan mitä maailmalla halutaan ostaa ja kehittää toimintansa sen mukaan eikä itkeä syytellen muita surkeasta tilanteesta.

 22. puustinen

  Vähemmälle on jäänyt se tosiasia että suomessa on pienet kotimarkkinat samoista harvoista asiakkaista kilpailee moni yrittäjä tämä maa on jo kilpailtu loppuun siitä ei vetoapua talouteen emme saa vientipuolella ongelma on se että meillä ei ole tuotteita jota myydä hintakilpailukyky sinänsä ei ole ongelma.

 23. Tuure Nyqvist

  On melko ristiriitaista soimata ja arvostella jäsenmääriltään, kaikkien puolueiden yhteistä jäsenmäärää monin verroin isompia ammattijärjestöjä, varsinkin nyt kun “meillä” on yhteinen, ensisijaiseti EKn ja FKn ja vasta toissijaisesti Suomen hallitus!

 24. Arres Lindqvist

  Eikö Suomen pitäisikin romahtaa kuten Neuvostoliitto aikoinaan?

  Minä käännän kysymyksen mieluummin näin päin. Demokraattinen lainsädääntöprosessi ei auta meitä ulos ongelmista vaan on keskeinen osa ongelmaa.

 25. Henry Björklid

  “Romahtaako Suomi kuin Neuvostoliitto?”
  Ei vaan kuten Kreikka.

  Henry

  1. Martti Joukola

   Ja mikäpä mahtaa olla yhteistä Kreikan ja Suomen kanssa?

   Verojen välttäminen – alkaen rikkaimmista.

   Siinä on iso syy Kreikan ongelmiin – ja siinä on iso syy myös Suomen ongelmiin.

   Yhteiskunnan yläpuolella kelluvat loiset kuppaavat kansan varallisuuden ja syyttävät rikoksesta sen uhria.

 26. Veijo Murtomäki

  Todellista markkinataloutta tuskin on missään, ei edes USA:ssa, sillä valtiota on tarvittu sielläkin pankkikeinottelun tuottaman talouskriisin paikkaamiseen viimeisen Wall Street -kriisin jälkeen. Paloiko siellä 700 vai 800 miljardia dollaria. Sama koskee Eurooppaa: kapitalistit korjaavat voitot ja kansa maksaa tappiot. Joten: kaikki kunnia kapitalismille, jos se toimisi aitona, mutta markkinavoimat eivät pärjää itsellään, vaan tarvitsevat aika ajoin apua veronmaksajilta. Talouden, ennen kaikkea finanssipolitiikan sääntely otettiin kyllä puheeksi 2008 romahduksen jälkeen, mutta sama hullu meno jatkuu edelleen. Varoituksia on tosin kuultu: Titanic on jälleen törmäämässä jäävuoreen, talouden sokeiden voimien mellastukseen. Jonkinlaista keskitietä tarvitaan taloudessa, mutta on liikaa niitä voimia, jotka eivät halua ajatella/analysoida tilannetta loppuun saakka, vaan protestoivat kaikkea regulaatiota vastaan, muka vapaan kilpailun nimissä. Huonostihan tässä jälleen käy, mutta siitä ei piitata, kun moraalittomat saalistajat – pankit, niiden johdannaiskauppiaat sekä ylikansalliset firmat – ajattelevat vain omia pikavoittojaan piittaamatta ns. yleisestä edusta.

  1. ksee

   Viimeaikaiset kriisit ovat kyllä johtuneet enemmin vapaan markkinatalouden puuttesta kuin sen yliannostuksesta. Monet jaksavat jauhaa siitä miten kaiken syynä on deregulaatio ja mellastamaan päässyt (ryöstö)kapitalismi – vaikka oikeasti deregulaation rinnalla on luotu vähintään vastaava määrä uutta säätelyä (mm. Basel I-III, IRFS jne.). Kuplien ja romahdusten syitä etsiessä on myös parempi katsoa julkisen vallan ja keskuspankkien suuntaan – unelma jostain tasaisesta kasvusta ja finanssipolitiikan ylivertaisesta mahdista on johtanut siihen, että valtiot pukkaavat alijäämäisiä budjetteja nousukaudellakin ja keskuspankit löysäävät rahapolitiikan ääriveltoksi kun oksakin rasahtaa pörssissä.

   Lisäksi koko kriisin laukaisi tällä kertaa maksukyvyttömille amerikkalaisille kotitalouksille myönnettyjen asuntolainojen muodostaman korttitalon romahtaminen. Tässäkin poliitikkojen ja julkisen sektorin osuus oli avainasemassa – puolijulkisille asuntorahoittajille asetettiin tiukat tavoitteet subprime-lainoituksen kasvattamiseksi ja yksityisiä pankkeja uhkailtiin mm. osavaltioiden rajat ylittävien fuusioiden tekeminen, jos pankki “ei ymmärrä” myöntää riittävästi lainoja köyhille vähemmistöille. Jopa osa paikaillisista FEDistä opasti pankkeja tulkitsemaan lainaehtoja väljästi. Kaiken kruunasi tietysti puolijulkisten rahoittajien jakamat vaalirahat, rahoitus kansalaisjärjestöille sekä poliitikkojen sukulaisille järjestyneet johtajatason työpaikat.

   Kriisin iskiessä päälle kaikkein hölmöintä oli se, että suurin osa uudesta säätelystä oli myötäsyklistä – kun sijoitusinstrumenttien arvot putosivat, niin säätelyn piirissä olevat sijoittajat (pankit, vakuutusyhtiöt, eläkerahastot) joutuivat pakosti myymään näitä instrumentteja – vaikka markkinat olivat vapaassa pudotuksessa.

   Nykyisen säätelyn hölmö puoli on myös se, että se edellyyttää pankkien (ja vastaavien) sijoittavan tietyn määrän varallisuudestaan “riskittömiin” sijoituskohteisiin – ja tällaisiksi on erikseen mainittu läntisten OECD-maiden valtioiden velkakirjat. Eli jos pankki haluaa myöntää lisää lainaa, niin sitten sen on ostettava vaikka Kreikan lainapapereita, jos muita ei löydy – ja jos (kuten nyt on käymässä) vakavaraisuusehtoja ollaan määrällisesti tiukentamassa, niin sitten kaikki pankit ostavat pää märkänä kaikki markkinoilta irtoavat valtioiden velkakirjat.

   Kun vielä huomioi sen, että esim. EKP:n “elvytys” kulkee rataa: EKP lainaa pankeille (negatiivisella korolla), pankit ostavat valtion lainapapereita, EKP ostaa ko. lainat pankeilta, niin voi kai hyvin kysyä, että onko nykyinen pankkijärjestelmä enää yrityksiä ja kotitalouksia varten – vai onko sen pääasiallinen tehtävä pitää huoli siitä, että valtiot saavat loputtomasti uutta lainaa?

   1. ksee

    Ai, niin – kannattaa lukea vaikka tämä: Johan Norberg, Financial Fiasco: How America’s Infatuation with Home Ownership and Easy Money Created the Economic Crisis

 27. Janis Petke

  Martti Joukola, olisiko mahdollistä keskittyä itse asiaan eikä haukkua henkilöitä?
  Vaihtoehtoisesti voit osallistua kirjoittamalla oman blogitekstisi, jossa on perustelut ja linkit tiedonlähteille. Näin olisi hieman helpompaa ymmärtää mistä ajattelusi kumpuaa.

  1. Patamusta

   AKT ei ole henkilö!

  2. Martti Joukola

   Luepa nyt vaikka tuosta alkajaisiksi: Martti Joukola 27.4.2016 / 20.59

   Omaa blogia en ryhdy pitämään, koska saisin kimppuuni koko libertaariston, jonka käyttämät keinot eivät rajoitu kirjoittamiseen, vaan henkeni olisi vaarassa henkilöllisyyteni paljastuttua.

   Tämän blogin kirjoittajan patamusta asenteellisuus ei edes ansaitse muuta kuin idiootin toteamista idiootiksi – jos kommenteissa vaaditaan analyysiä mutta samalla kehutaan blogia, ollaan niin pimeässä, ettei maksa vaivaa edes yrittää asiaa selittää.

   Mutta luepa nyt tuo Kreikka-kommenttini ensin, var så god, tack.

   1. Martti Joukola

    Jatkoksi tuohon – vastaavasta asetelmasta esimerkki löytyy tämän päivän uutisesta:

    http://yle.fi/uutiset/venaja_yhdysvaltojen_tiedustelukone_lensi_tunnistamattomana/8850174

    “Venäjän puolustusministeriö kiistää Yhdysvaltain syytökset Itämeren yllä lentäneen tiedustelukoneen häirinnästä. Ministeriön mukaan yhdysvaltalaiskoneilla on kaksi vaihtoehtoa: Lentää muualla kuin Venäjän rajan lähellä tai laittaa transponderi päälle, jotta heidät voidaan tunnistaa.”

    Ymmärtänet kuvion? Rikollinen osapuoli häiriköi jatkuvasti, mutta kuittaa kritiikin syyttämällä vastapuolta.

    Suomessa talousongelmien aiheuttajat ovat aivan muualla kuin työntekijäpuolella, mutta aiheuttajat syyttävät työntekijöitä, joilla ei ole mitään mahdollisuutta korjata tilannetta (käyttämättä väkivaltaa) – ja wannabee-pellet määkivät kuorossa, kuten tämän blogin kommenteissa nähdään.

   2. Patamusta

    Onko jossain aseellinen libertaariryhmä?

 28. jorma nordlin

  Mutta eikös se ole ns “vapaa” markkinatalous, joka on nyt pahoissa ongelmissa ympäri maailmaa?

  Siis yritettäessä ratkaista ongelmaa valittaisiinko sellainen ratkaisu, joka näyttää nyt toimivan aika huonosti maailmanlaajuisesti?

  Suunnitelmatalousmaissa oli ongelmat, joiden takia suurin osa niistä maista luopui suunnitelmataloudesta. Taitaa seuraava “romahtaminen” tapahtua markkinatalousjärjestelmän osalta.

  1. Patamusta

   Vapaa markkinatalous ei ole missään päin maailmaa ongelmissa, mutta korporaatit ja poliittinen suunnitelma on vaikeuksissa.

  2. Pia

   Vapaa markkinatalous on eksistentiaalisissa ongelmissa — se on kadonnut länsimaista.

   Täällä Suomessakin meillä on vain kotoinen, hv-korruptoitunut markkinatalouden näköisversiomme ilman markinatalouden toiminnallisuuksia.

   1. juuso

    Lyhykäisyydessä noinkin.

 29. Anneli Immonen

  Toivotan voimia Sipilän hallitukselle talouden kääntämiseksi oikealle raiteelle. Paljon on mätää tässä yhteiskunnassa mikä ei hetkessä korjaannu. Yksittäisenä ihmisenä voi tehdä Suomen hyväksi ostamalla vain kotimaisia tuotteita ja tekemällä enemmän työtä. Kauhistuttaa puheet ettei kannata mennä töihin. Millaisen esimerkin nämä näyttävät lapsilleen. Kurjuutta on tulossa jos ei mihinkään työhön opi. Töitä on paljon ja ahkeruudella tulee oma talouskin parantumaan..

 30. Bussinkuljettaja, pian entinen

  Miksi et Jouko Marttila lähtisi bussinkuljettajan matkaan keskustelemaan vääristyneistä näkemyksistäsi? Kampista lähdetään, 14 tunnin työvuoro, 10 h ajoa, muu aika rahtityötä ja asiakaspalvelua. Välillä kuunnellaan reippaat haukut työnantajalta ja uhrataan lakisääteinen tauko jotta ehditään vastaan risteävää linjaa. Tauot 02-02 ja 04-05, puolipäiväraha, tuntipalkka 13 e. Kerro sitten kokemusta viisaampana paljonko kuljettajien (AKT) vielä pitäisi tinkiä palkoistaan ja työehdoistaan. Keksi vaikka joku hieno ja ylevä peruste joka nojaa globaaliin talouteen.

 31. eihyvä

  EU:n myötä Suomea alettiin rakentamaan rikkaita ja rikastumista suosivaksi, samaan malliin kuin Amerikassa. Romahdukseen se ahneus päättyy väkisinkin. Maata ja kansaa pitää johtaa hieman eri tavalla, kuin finanssipoliittisin toimenpitein. Tällä planetaalla on muutakin kuin rahan ja vallan hamstraaminen, että luulisi poliitikkojen ymmärtävän vastuunsa ja velvollisuutensa maata ja kansaa kohtaan. Mitä demokratiaa se on, että kansan parista valitaan viisaat tekemään viisaita päätöksiä maan ja kansan eduksi, mutta lopulta paljastuukin se, että kansalle puhutaan ***kaa, käännetään selkänsä ja ajetaan ihan muita asioita ja etuja. Mihin katosi ne arvot, moraali, etiikka, halu tehdä hyviä asioita jne.?

 32. Raiman

  Helppoa kuin heinän teko.
  1 Laittomat lakot täyteen korvausvelvollisuuteen ja sakot päälle niin ongelma 1 on ohi.
  2 Pois eurosta ensitilassa, rahan arvo kohdalleen niin kauppa alkaa käydä kuin 90-luvulla.
  3 Rajat kiinni lois-eläteiltä ja korvaukset 1/3 tasolle niin alkaa löytyä työntekijöitä

  Kaksi vuotta niin lama on muisto vain.

 33. Leksad

  Suomi on jo romahtanut. Vienti, työllisyys, velkaantuminen…aivan pielessä.

 34. sumppi

  Erinomainen kiteytys kirjoittajalta. En aio kommentoida kommentoijia (mikä on mielestäni hyvä yleisperiaate) vaan itse kirjoitusta:

  Mielestäni Suomi ei ole Dickensin aikainen Englanti, jossa liittoja on varmasti syystäkin tarvittu. Toki jos työnteko on lähtökohtaisesti ihan hirveätä aivan kaikilla ehdoilla tai kokonaan ehdoitta ei sellainen pulma poistu millään liitolla.

  Joka iikka voi ostaa netin markkinasivuilta käytetyn vanhan kuorma-auton. Ei maksa välttämättä montaa tonnia. Tämä voi olla määrätyllä tapaa jopa isänmaallinen teko. Toki kuorma-auton ajamiseen tarvitaan myös C-kortti JOTTEI SENTÄÄN LAKIA RIKOTA. Samaan aikaan joku muu taho syyllistyy kaiken aikaa valtiotason sabotaasiin, kiristykseen ja lopputuloksena kurjuuden vyöryttämiseen syyttömille.

  Joka iikka työtön tai kohta työtön kuorma-autoilija (tai muuten vaan C-kortin kantaja) voi kiittää AKT:ta ja hankkia vanhan kuormurin. Itse itsensä työllistänyt ei luultavasti kuppaa valtion ns. hupenevia resursseja. Sellaisessa tilanteessa varmaan käyvät liittojen jäsenyydet ja niistä maksattamiset aika vastikkeettomaksi. Ja laskutaitoinen yrittäjähän varmaan ulkoistaa tai eliminoi vastikkeettomuuksia työkseen. Kun yksi sanoo itään ja toinen länteen on jotakin vaan tehtävä. Mitä jos vaan huolehtisi oman leivän pöytään.

  Oikein leikin ajatuksella jossa laki ja poliisi suojaavat ihmisten omaisuutta. Tässä ajatusleikissä vaikkapa vanhoja kuorma-autoja samaan aikaan yhtä lain suojaamilta vandaaleilta.

 35. PAUL SMITH

  Hei

  Etsitkö yrityslainaa, henkilökohtaisia lainoja, kiinnityksiä, autoa
  lainat, opintolainat, velkojen konsolidointi lainat, vakuudettomat lainat, riski
  pääoma, haluatko ostaa oman talosi jne. … Olet oikeassa paikassa
  Laina ratkaisuja! Olen yksityinen lainanantaja, joka lainaa
  Yksilöt ja yritykset alhaisella korolla ja edullinen
  Korko 2%. Ota yhteyttä sähköpostitse: ricardowilliamsfinanaceltd@gmail.com

  Koko nimesi:
  Maa:
  Lainan määrä:
  Kesto
  Puhelin:
  Kuukausitulot:
  Ammatti:

  TERVEISET

Jätä kommentti