Lastuja on Metsäteollisuus ry:n blogi, jonka tarkoituksena on aktivoida keskustelua metsäteollisuuden merkityksestä Suomen taloudelle ja suomalaiselle hyvinvoinnille.

 • 7.4.2017

Puhdasta toimintaa – vesien vuoksi

Kommentit

3 kommenttia “Puhdasta toimintaa – vesien vuoksi”

 1. Perttu Holmström

  Samaan aikaan toisaalla.
  -Suomalaiset metsäyhtiöt ovat merkittäviä vallankäyttäjiä vesivoimayhtiöissä, kuten PVO, Kemijoki Oy.

  Näiden kun tulisi hoitaa viimein kuntoon puuttuvat kalaportaat ja alasvaellusreitit vaelluskaloille.
  Asetelma on täysin vastaava, kuin metsäteollisuuden jätevesiongelma oli aikanaan ja vastuullisen toiminnan tulisi ulottua myös näihin osakkuusyhtiöihin.
  Mielenkiinnolla kannattaa seurata kuinka metsäteollisuus käyttää omistajan ääntään näiden vastahakoisten yhtiöiden suhtautumisen muuttamiseen ympäristasioihin, kun asia on kovasti pinnalla.

 2. Piri Reis

  Kun olen itse kasvanut sellutehtaiden varjossa ja niiden rantavesissä, niin voin antaa myös täyden kympin sen teollisuuden toteuttamasta vesienpuhdistuksesta mikä alkoi katastrofaalisten lähi ja laskuvesistöjensä tilan korjaamisella alkaen 70 luvulta. Jo 60 luvun vaihteessa vedet olivat aivan sikamaisessa tilassa esimerkiksi Kaukaan Pappilansalmessa ja Kaukopään alapuolella Salosaaren rannoilla. Molemmissa kasvoin ja vietin kesiäni. Viimeiset lapsuuskesät Kaukopään vihreiden haisevien limaklimppien kera ja Pappilansalmessa uiden haisevassa tummanruskeassa sitä itseään muistuttavassa vedessä. Karmivia muistoja. Onneksi vain muistoja silla teollisuus onnistui lopulta tilan korjaamaan. Se on saastumisen osalta nyt n iin hyvä, etten osaisisi lisää vaatia. Yläpuolen kommentoijan kalaporttijuttu on sitten hiukan toinen asia ja sen minäkin ratkoisin niin että teollisuus tekisi kohta uuden ydinvoimalan ja jakaisi sen sähkötuotosta osuuden vanhojen marginaalituottoisten vesivoimaloiden nykyisille omistajille ja laitokset suljettaisiin, purettaisiin pois ja kalojen kulku luonnollistettaisiin.

  Mutta se mihin metsäteollisuuden tulisi voimakkaasti ja radikaalisti puuttúa on metsänhoidon, korjuun ja omistuksen täysiremontti kyetäkseen säilyttämään itselleen riittävän kuitu ja sahapuun saannin, Sen pitäisi myös panostaa joka osalta jalostusasteen nostamiseen. Vaikka niinkin pienin askelin, että ei myytäisi ulos enää sahapintaista puuta vaan vain höylättyä tai käsiteltyä niin kauan kunne kaikki voitaisiin myydä puurakenteina tai tuotteina ja pitkälle kehitettyinä sekakuitututuotteina.

  Metsää ei saisi missään tapauksessa ottaa sen kaikista pienimmän jalostusasteen kaikkein ilmastotuhoisampaan tehtävään eli teolliseen energiantuotantoon sen missään muodossa

  Eilen ja tänään tein taas sellaisen silmämatkan eli satoja kilometrejä parhailla Itäuudenmaan, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan ja Etelä-Savon alueilla, myös sorateitä pitkin. Näkymä oli kauttaaltaan säälittävää ja surkeaa. Avohakkuita, Harvennushakkuita missä liian vähän niitä liian nuorena harvennettuja tikkuja malliksi ja niiden takana taas avohakkuita. Koko matkalta missä olisi pitänyt oikean metsänhoidon perusteella löytyä miljoonia mäntysahatukkeja männyn parhailla kasvualueilla näin tarkkailemalla ehkä 50 sahatukkiluokiteltavaa puuta. Kaikki muut tikkuja tai osin risukkoa. Sen sijaan aika useita hienosti istutettuja ja kasvaviakin koivikkoplänttejä löytyi koko kuvatulta alueelta, Eli ainakin sen puun osalta löytyy kotitalousklapia riittävästi ja varmaan lyhytkuitupuut ja miksi ei koivutukkiakin sillä sellaisiakin koivuja oli aika reippaasti ja ja niistähän saisi lyhytkuidun ohella erinomaisia pitkälle vietyjä puutuotteita eikä vain klapeja

  Jos metsäteollisuus ei noita asioita hoida, niin jossain vaiheessa siltä loppuu kotimainen puu minkä iditootit polttavat laitoksissaan kaasuiksi ja pienhiukkasiksi taivaalle tai mikä vielä pahempaa nesteyttävät, laivaavat pois ja vievät tuototkin mennessään (Tarkoitan Kaidi tapaisia operaatioita)

  Jos tilaa metsissä ja niiden sekä omistuksessa ja hoidossa ei korjata niin seuraavaksi siirrymme tuontipuun käyttöön ja siitä jää aina pienempi jalostuspalkki vaikkakin niin on mahdollista toimia.

  Korostan kuitenkin, jotta ajatus tulisi ehdottoman selväksi, että vain metsäteollisuuden tai omistajaidiootti polttaa metsänsä, tuhoaa sillä koko metsän ja ilmaston

 3. Anneli Immonen

  Miksi firmat myyvät omat metsänsä ulkomaisille omistajille. Siksikö ettei niitä kannata hoitaa. Yksityisille metsän omistajille maksetaan puusta pilkkahinta. Puu ja hake ajetaan Venäjältä kalliimmalla hinnalla kun kotimaasta. Ei firmat tarvitse puuta kotimaasta ja näin tuhotaan hyvä metsän hoito kotimaassa. Puuta riittää polttoon ja lahoa puuta on riittävästi kun tukkipuutkin märkänee kun ei ole parempaa käyttöä.

Jätä kommentti