Lastuja on Metsäteollisuus ry:n blogi, jonka tarkoituksena on aktivoida keskustelua metsäteollisuuden merkityksestä Suomen taloudelle ja suomalaiselle hyvinvoinnille.

 • 27.3.2018

Prosessia hoitamaan?

Sairaanhoitaja, terveydenhoitaja, hammashoitaja, prosessinhoitaja… Näistä hoitajista kolme ensimmäistä avautuu helposti ammatinvalintaikäisille nuorille, yksi ei kerro juuri mitään. 

Prosessinhoitajan tutkinto on koulutuksenjärjestäjille haastava markkinoitava. Prosessinhoitajat ovat yhteiskunnan kannalta tärkeitä osaajia, joita tarvitaan kaikilla teollisuudenaloilla aina leipomosta sahalle ja terästeollisuudesta kartonkitehtaalle.

Metsäteollisuuden näkökulmasta on tärkeää, että prosessinhoitajia päätyy nimenomaan metsäteollisuuteen töihin. Koulutusta markkinoitaessa on kuitenkin tärkeää tuoda esiin koulutuksen ja tulevien työmahdollisuuksien monipuolisuus. Prosessiteollisuuden tutkinnolla voi työllistyä monelle alalle, mikä on myös tärkeä viesti urapolkuansa pohtivalle nuorelle: mitä monipuolisemmat työllistymismahdollisuudet sitä parempi.

Maaliskuun aikana Metsäteollisuus ry on toteuttanut ammatillisen koulutuksen kiertueen prosessiteollisuuden oppilaitoksille. Kiertueen ideana oli tuoda uusille ja kokeneemmillekin opiskelijoille tietoa metsäteollisuudesta toimialana ja työnantajana. Alueellisen työnantajan näkyminen oppilaitoksella herätti aina opiskelijoiden mielenkiinnon alaa kohtaan. Prosessiteollisuuden opettajat tekevät hyvää työtä ja tuovat poikkeuksetta opetuksessaan eri alojen työllistymismahdollisuuksia opiskelijoiden tietouteen.

Opettajien ja oppilaanohjaajien tehtävä ei ole helppo. Ensin on peruskoulussa vakuutettava nuoret alan monipuolisuudesta ja sen jälkeen tarjota ammatilliseen koulutukseen hakeutuneille opiskelijoille havainnollistavia esimerkkejä eri teollisuudenaloista, jotta saadaan motivaatiota ja sitoutuneisuutta opiskeluun. Tässä työssä metsäteollisuuskin haluaa olla opettajien tukena. Avoin viestintä omista työtehtävistä auttaa nuoria hahmottamaan työtehtävät, joihin eri koulutukset tähtäävät. Ollaan siis avoimia, kun nuoret kysyvät työtehtävistämme!

Kommentit

6 kommenttia “Prosessia hoitamaan?”

 1. Eino Turjake

  Käsitykseni on, että prosessin hoito/hoitaja on nykynuorisolle aivan liian vaativa tehtävä, kun siinä on kyettävä keskittymään ja ottamaan vastuuta-
  Siihen ei ole kännykkäpelaajista ja addikteista.

  Onneksi ala kykenee kouluttamaan vielä ne harvat joilla tuo tarvittava vastuunottokyky ja keskittyminen on

  1. Paavo Lyytikäinen

   Kiitos kommentistasi Eino!

   Olet aivan oikeassa, että prosessityö on vaativaa ja keskittymistä edellyttävää, koska on huolehdittava että koneet käyvät koko ajan. Nuorison toimintaa ei minusta voida kuitenkaan yleistää. Siellä on äärimmäisen fiksuja henkilöitä, jotka jo nuoresta iästään huolimatta pystyvät ottamaan vastuuta ja hallitsemaan jos jonkinlaisia erityistaitoja. Nostaisin vielä tähän prosessinhoitajan työstä sen, että työ tapahtuu monesti pienissä ryhmissä, joten toiminta ja ongelmanratkaisu perustuu sujuvaan ryhmätoimintaan. Ja näissä ryhmätyötaidoissa nuoret ovat aivan briljantteja. Kouluissa tehdään koko ajan entistä enemmän erilaisia projekti- ja ryhmätöitä, mikä tuo merkittäviä valmiuksia tulevaa työelämää ajatellen (vaikkei sitä nuoretkaan varmasti vielä siinä vaiheessa näin ajattelekaan).

   Eläköityminen on tulevaisuuden (ja oikeastaan jo nykyhetken) suuria haasteita alalla kuin alalla. Sen mitä olen nyt viime vuosina työssäni päässyt tutustumaan ja kiertämään toisen asteen oppilaitoksissa ja peruskouluissa, niin ainakin minä olen äärimmäisen luottavainen nuorten taitoihin ja kykyyn omaksua uusia asioita. Kaikki me olemme joskus nuoria olleet, mutta en minäkään enää pelaa viittä tuntia päivässä tietokoneella. Aikansa kutakin :)

 2. Jukka Sippola

  Entäs se yksi hoitaja lisää eli metsänhoitaja? Avautuuko ko. yliopistotutkinto mielestäsi ammatinvalintaikäisille nuorille?

  1. Paavo Lyytikäinen

   Hyvä, kun Jukka nostit tämän puheeksi! Se olisi nimittäin melkeinpä toisen blogin paikka :) sanoisin, että avautuu erittäin huonosti ja suppeasti. Eli alaa tuntematon mieltää metsänhoitajan helposti henkilönä, joka hoitaa metsää. Tutkinnon arvonimenä siis vielä enemmän mysteeri kuin prosessinhoitaja, joka kuitenkin aina konkreettisesti hoitaa prosessia (vaikka verhoileekin paljon työtehtäviä alleen).

   Toisaalta ammatinvalintaikäisinä ei välttämättä puhuta, että “lähden opiskelemaan metsänhoitajaksi”, vaan enemmän että “lähden opiskelemaan metsätieteitä”. Minä en ainakaan omia hakupapereita laittaessani miettinyt arvonimeä, vaan enemmänkin, että minusta tulee valmistuttuani maatalous- ja metsätieteiden maisteri ja opiskelen metsätieteitä. Metsänhoitaja-nimike tuli vahvasti esille heti opiskelujen alkuaikana ja sitä kautta käyttöön.

 3. Aleksi

  Hei,

  Täällä Ois Just sellanen nuori kännykän pelaaja (huom. Erikseen ;) ) ja kaippa minulta noita addiktin kohteitakin löytyy kans. Ei vaine mut tota tosiaan itse en ihan noihin 9 luokkalaisiin enää kuulu vaan Oon jonkin yli 20v. Muutta itseäni on tosiaan kiinnostanut tuo prosessinhoitajan ammatti, mutta monesti kohtaa sellaisia artikkeleita taikka keskustelua missä sanotaan, että tuo ala kuolee ja eikä sinne uusia oteta. Tietysti tuo on osittain tottakin, mutta kyseiseen ammattiin liittyy aika paljon negatiivista ilmapiiriä juuri tuon itse työn saannin kannalta(ja tiedän nykypäivänä on varmastikin vaikeampaa). Kuitenkin jännää jos alalle kuitenkin tarvitaan uutta verta niin pitäisi luoda hieman myönteisempää ilmapiiriä. Tämä siis minun mielipide kyseisestä aiheesta miten nään sen tällee nuorena henkilönä. Nyt aloitan opiskelut koodauksen parissa, mutta täytyy katsoa jos sen jälkeen hakisi prosessinhoitajiksi sillä se tosiaan minua kiinnostaa.

 4. Paavo Lyytikäinen

  Kiitos kommentistasi Aleksi!

  Ensimmäiseksi pitää todeta, että iso peukku koodausopiskeluille. Koodausta ja muitakin tietoteknisiä taitoja pystyy hyödyntämään niin monella eri alalla ja eri tehtävissä. Myös prosessinhoitajan työssä tietotekninen näppäryys ja ymmärrys auttaa, kun valvomossa tarkkaillaan prosessin etenemistä.

  Metsäteollisuudella on ollut vuosien varrella ylä- ja alamäkiä, kuten melkeinpä millä tahansa teollisuuden alalla. Tällä hetkellä tilanne on kuitenkin erittäin valoisa, uusista investoinneista kuulee melkeinpä joka kuukausi. Samalla kuitenkin tuotantolaitosten työntekijöistä n. 42 % on yli 50-vuotiaita ja yli 60-vuotiaitakin n. 8 %. Siis jos ala kiinnostaa niin positiivisesti eteenpäin ja kohti tavoitteita!

Jätä kommentti