Lastuja on Metsäteollisuus ry:n blogi, jonka tarkoituksena on aktivoida keskustelua metsäteollisuuden merkityksestä Suomen taloudelle ja suomalaiselle hyvinvoinnille.

 • 14.10.2016

Pienet purot – iso säästö

Kommentit

Yksi kommentti “Pienet purot – iso säästö”

 1. Aimo Huikka

  Tästä nyt valitettavasti oli vaikeaa saada otetta siitä että mihin tällä sanajonolla pyrittiin.

  Siitä kun puuttui täysin konkretia eli menetelmät ja vaikutukset suunnitelmien? sisällöstä puhumattakaan.

  On selvää, että energiaa kuluu kautta metsäteollisuuden runsaasti erilaisten sähkömoottoreiden, pumppujen ja keittimien/haihduttajien operointiin. Höyrykattilat tyypistä riippumatta voivat olla melkoisen energiasäästön kohteita.
  Sen lisäksi sitä kuluu, ja usein varsin huomaamatta koko kuljetusketjuun alkaen ensimmäisestä kaadettavan rungon luokse siirtymisestä sen saamiseen sahalle, sellukattilaan tai hiertoon. Lopputuotteen kuljetus ostajalle vaatii myös paljon energiaa.

  Energiatehokkuuden on siis katettava koko tuo konkretia.
  Niin kuin huomaatte ei koko ketjusta tuosta noin vain kirjoitetakaan spesifistisiä ehdotuksia ilman melkoista paneutumista ja ajan ottoa yksittäisistä energiantehostamiskeinoista tai mahdollisuuksista.

  Siksi minäkin kirjoitan tähän vain yleislinjat parhaiten vaikuttavilta energiatehon parantamisaloilta:

  1. Koko kuljetus toiminnan siirtäminen bulkkitavaran ja metsätavaran osalta mahdollisimman paljon vesikuljetuksiin sekä rannikko, että sisävesialueilla ja sisävesiliikenteen yhdistäminen mereen muutakin reittiä kuin Saimaan kanavaa pitkin.

  2. Saha-ja selluteollisuuden hylkypuun entistä parempi ja tehokkaampi käyttö tehdas-tai lähialueen energiaksi

  3. Sähkömoottorien jatkuva muuttaminen taajuusmuuntajakontrolloiduksi

  4. Putkistojen, höyrykattiloiden ja haihduttimien hyvin suunniteltu ja ohjelmoitu puhdistus mukaan lukien höyrykattiloiden säännöllisen intervallin peittaus

  5. Rautatie-ja kuorma-autoliikenteen päivittäminen tehokkaampiin kuljetuksiin ja käyttämään rationaaleja uuspolttoaineita kuten metaanituotteita ja mahdollisesti metsäteollisuuden omasta sivuvirrasta tuotettuja polttoaineita.

  6. Mahdollisesti tarvittavan lisäsähkön tuottaminen kestävällä ja ilmastoa sekä luontoa ilman tukitarvetta tuotettavalla tavalla.

  Ydinvoima tässä suhteessa on ylivertainen sähköntuotantotapa eli Suuren metsäteollisuuden on viisasta olla osana ydinvoiman omistamisessa ja tuottamisessa eikä lainkaan ns. biomassa teollisen energian tuottamisessa lainkaan kuten ei tuuli-, eikä aurinkovoimankaan. Ainoastaan ilmasto ja luontoystävällisen stabiilin voiman mikä ei kuluta metsäteollisuuden oman tuotannon resursseja.

  Sehän nimittäin olisi kuin jalkaansa ampuisi ja muidenkin jalkoihin sillä biomassa teollisella energialla missä tahansa olomuodossa.

  Tässä vain viitteitä, missä parannusta voisi tehdä, mutta jonkin verran konkreettisilla parannusalue esimerkeillä.

Jätä kommentti