Lastuja on Metsäteollisuus ry:n blogi, jonka tarkoituksena on aktivoida keskustelua metsäteollisuuden merkityksestä Suomen taloudelle ja suomalaiselle hyvinvoinnille.

 • 25.8.2015

Miten meillä menee niin kuin omasta mielestämme?

Kommentit

13 kommenttia “Miten meillä menee niin kuin omasta mielestämme?”

 1. juhani hirvonen

  Vaihtoehtoja ei enää ole: hallitus on tarjonnut sovittelun ja neuvottelun vaihto-ehtoa yhteiskuntasopimuksen muodossa. Muut näyttivät neuvotteluille vihreää valoa; SAK torjui. Hallitus ja laillisesti valittu eduskunta on kuitenkin Suomessa se, joka sanoo viimeisen sanan. Onneksi hallituksessa on “jämäkät puolueet johtajineen” Uskotaan, että tekoja tulee, vaikka jostain kuuluu voimakastakin “räksytystä”, ehkä lakkojakin.
  Velkaa ei enää ole varaa kasvattaa…..

 2. JonP

  Hyvä Nina Pärssinen,
  miksi yhdyt pelottelijoiden kuoroon?

  Suomella on saatavia on paljon enemmän kuin velkoja, ja varojen määrä kasvaa vielä hivenen nopeammin kuin velkojen. Suomella on varoja juuri nyt noin 288 miljardia, kun velkoja vain noin 166 miljardia.

  Suomi on yksi maailman vähiten velkaantuneista maista, velkaa on tällä hetkellä vain noin 60% suhteessa bkt:hen, kun euromaiden valtionvelka keskimäärin lähentelee 100%, ja usealla talouden veturimaalla, kuten Saksalla, Ranskalla, Britannialla ja Amerikalla on velkaa lähemmäs 100%, kun Japanilla on valtionvelkaa jopa yli 200% bkt:sta. (lähde: https://en.wikipedia.org/wiki/Government_debt )

  Lisäksi Suomi saisi velkaa tällä hetkellä lähes nollakorolla!

  Todellinen motiivi velkapelottelun taustalla: oikeisto ei halua ottaa velkaa edes nollakorolla, koska se pelastaisi julkisen sektorin hyvinvointipalvelut, joista se haluaa eroon – jotta verotusta voitaisiin laskea pysyvästi merkittävästi alemmalle tasolle.

  Velalla voitaisiin toteuttaa työllistävä, tuotekehittelyä ja koulutusta voimistava investointiohjelma, joka noin 10-20 vuoden kuluessa tuottaisi merkittäviä voittoja Suomalaiselle yhteiskunnalle sekä rahallisesti että hyvinvoinnillisesti mitattuna. Lainat voitaisiin kuitata moninkertaisesti.

  Meneillään on suuri historiallinen käännekohta, kun suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan puitteita ei haluta pelastaa ideologisista syistä, vaikka velkaa saisi nollakorolla. Vaivoin aikaansaatujen rakenteiden hoitamatta jättäminen on suurinta mahdollista tuhlausta! Nyt on valittu tuloeroja kasvattava, yhteiskuntarauhaa repivä tie, joka kasvattaa pahoinvointia ja sulkee sosiaalista siirtymää yhteiskuntaluokasta toiseen.

  1. Marko Karttula

   Valtion velka ei toimi samalla tavalla kuin asuntovelka. Valtio ottaa velkaa tietyksi ajaksi ja lopuksi se maksaa velan kerralla takaisin. Käytännössä maksu tapahtuu lisävelalla.

   Jos valtio ottaa velkaa miljardin viideksi vuodeksi nollakorolla, se joutuu siis viiden vuoden kuluttua ottamaan markkinoilta velkaa miljardin millä hinnalla markkinat ikinä suostuvatkaan velkaa antamaan, maksaakseen tuon velan.

   Jos velkaa ei viiden vuoden kuluttua saakaan enää nollakorolla, vaan vaikkapa kymmenen prosentin korolla, meidän on silti otettava sitä.

   Näin halvasta nollakorosta tulee helposti maan talouden rampauttava kriisi.

   Meillä on sata miljardia velkaa. Jos korot nousevat vaikkapa viiteen prosenttiin huonojen talousnäkymiemme takia, keskimääräinen nelihenkinen perhe joutuu maksamaan 4 000€ vuodessa pelkästään valtionvelan korkoja. Tämän jälkeen sitten mietitään sellaisia asioita kuin terveydenhuolto, eläkkeet ja muut sosiaalimenot.

   1. Wili-Jonkka

    Ja pakolaisillekkin pitäis tarjota parasta! Aika vaikeeta tulee oleen tulevaisuudessa.

 3. satu koskinen

  Yhteiskuntasopimuksen eturintamassa luulisi valtion yritysten tukevan suomalaisten työllistämistä. Metsähallitus teettää Itä-Suomessa raivaustöitä puolalaisilla työmiehillä. Olisiko liikaa pyydetty että tuon kaltaiset urakat jaetaan niin pieniin urakkakokonaisuuksiin ettei niitä tarvitse EU sääntöjen mukaan kilpailuttaa vaan työ voitaisiin teetättää Suomessa vakituisesti asuvilla ja tänne veronsa maksavilla. Luulisi Metsähallituksen vastaavan riittävästä esim. oppisopimusoulutuksesta, jotta työttöminä olevia saadaan töihin. Vai onko niin että halukkaita tekijöitä ei maan sisältä löydy edes koulutettaviksi?
  Metsäalalla työskentelee maassamme moni yksityisyrittäjä jotka varmasti olisivat halunneet nuokin raivausurakat tehtäväkseen.

 4. Iiro Koppinen

  Sekö on ideologiaa, että “ostovoimaa velalla”-tyyli tuntuu mahdottomalta?
  Palkka ja työaika ovat kai kilpailukyvyn avaintekijät eikä ammattiyhdistyksen osaaminen yhtiöiden prosesseissa. Tässä varjonyrkkeilyssä tärväytyy aikaa.

 5. Pekka Korhonen

  Metsäteollisuuskin voisi omalta osaltaan osallistua ja maksaa verot Suomeen
  eikä esim. vain Ruotsiin / kierrättää voittonsa tytäryhtiöiden kautta.

  1. Kristian

   Suomalaiset metsäteollisuusyritysten henkilöstöstä vain 30% on suomalaisia. Miksi verot pitäisi maksaa Suomeen, kun tuloksen tekee muut? Eikö ole kohtuulista että firmat kantavat yhteiskuntavastuuta maahan jossa työllistävät?

   1. Pekka Korhonen

    Niihin maihin verot missä toimitaan. Suomessa toimivien “osien”
    veroja ei makseta tänne läheskään aina.

 6. JFK

  Hei,

  Eikö kukaan uskalla sanoa ääneen sitä faktaa että kilpailukyky, ulkomaiset investoinnit, innovaatiot ja bkt:n kasvuun saanti vaativat verotuksen ja byrokratian ennustettavuuden?

  Suomi on sivuliikkeiden luvattu maa. Ei tänne tulla, täältä lähdetään.
  Mikro- ja pienyrityksiä nousisi maahan kuin sieniä sateella, jos se olisi järkevää.
  Viranomaisten lokeroituminen ja asenne “tee kaikkesi jotta estää projektin tain hankkeen” on todellista elämää.

  Asenteita ja ajattelutapaa tulee uudistaa ministeriöistä alkaen.
  Luulisi että tässä “korkean teknologian” maassa osattaisiin hyödyntää työkaluja mutta ei. Rahaa haaskataan amatöörimäisesti vuodesta toiseen.
  Kavava byrokratia on kuin syöttöporsas loputtomalla ruokahalulla.

 7. Kauko

  Yhdyn täsyin JonP:n kommenttiin. Leikkaamalla palkansaajilta ei vain voida luoda edellytyksiä kuin elitiin talouskasvulle. Oma poliittinen johtomme on täynnä veroja kiertäviä ihmisiä ja EK:n juoksupoikia, joten on jotenkin koomista lukea näitä peesaajien pelottelutekstejä.

  Ihmettelen myös suuresti, missä on kritiikki yritysjohtajia kohtaan. On myös kyse johtajuudesta ja sen puuttesta Suomessa. Täällä taputellaan toisia jaetaan aivan älyttömiä bonuksia vaikka yritys kyntäisi nokka edellä paskassa. Ihan kaikesta ei voi syyttää julkista sektoria tai palkansaajia. Yrityksen tulos on johtonsa näköinen.

 8. Kaisa Ropponen

  Kukaan ei luovu omista eduistaan ennen kuin on pakko. Jääräpäinen kansa hylkäsi yhteiskuntasopimuksen, SAK vahtii jäsentensä etuja ja samalla jäsenmaksutuloja.
  Hallitus on valittu hallitsemaan eli sen on tehtävä valvoa, että tehdyt päätökset toteutuvat nopeasti tavalla tai toisella. Olkoon nimi yhteiskuntasopimus tai mikä tahansa.
  Nyt ei kannata enää vatuloida.

  Kaisa Ropponen

 9. JVVP

  Kovasti paljon on erilaisia mielipiteitä siitä kuinka maan asiat saataisiin kuntoon.
  Toivotaan nyt kumminkin, ettei taas jahkailla neljää vuotta. Vaalit on sitten taas ja
  jahkailijat vaihdetaan .Jookos vaikka!

Jätä kommentti