Lastuja on Metsäteollisuus ry:n blogi, jonka tarkoituksena on aktivoida keskustelua metsäteollisuuden merkityksestä Suomen taloudelle ja suomalaiselle hyvinvoinnille.

 • 20.3.2020

Mitä kertoisit metsäalasta nuorille?

Kommentit

Yksi kommentti “Mitä kertoisit metsäalasta nuorille?”

 1. Juha Aaltoila

  Kertoisin että metsäala on juuristansa lahoava ala. Metsurit tulevat vielä hetken Virosta, Puolasta, Romaniasta jne., mutta eivät välttämättä enää pitkään näistäkään maista — laiha lohtu, että ruotsalainen jos olisin, kertoisin samoin sanoin. Halpa kruunu vaikeuttaa jo työntekijöiden halpatuontia pottiputkien ja raivaussahojen käyttöön.
  Kertoisin että kivijalan metsästä alkuun lähtevälle hyvinvoinnille ja taloudelle takova ihmisjoukko on parialuokkaa, halpatyövoimaa, jolle ei riitä kilpailukykyistä euromäärää työn palkaksi, ei vaikka metsäjätit laskisivat rahansa kerran kuussa nykyisen 3 kk:n laskuvälin sijasta.
  Kertoisin nuorelle suosituksenani “lähde ajamaan maansiirron konetta moton sijasta, leipäautoa puutavara-auton sijasta, saat ahertaa 11 kk vuodessa sen sijaan, että työvuotesi on pituudeltaan jotain 8,5–10 kuukauden väliltä.”
  Kertoisin alan joutoeliitistä, joka aikansa kuluksi sertifioi Venäjältä louhittua/varastettua koivukuitupuuta ja kieltäytyy (s)ekohihhulien vaateiden mukaisesti ostamasta pohjoisen yhteismetsistä puuta, typistäen näin pohjoisen eläjien elinoloja.
  Kertoisin että Suomen metsien hakkuista katoaa kasvavassa määrin tolkku, kun oma valtiomme ja metsien omistustaan veroedun avulla kasvattavat sijoitusyhtiöt hakkaavat parhaaseen hiilen sidonnan vaiheeseensa varttuvia nuoria metsiä aukoiksi tai perin harvoiksi. Kertoisin lopuksi, ettei Suomella ole rahallisia eikä lihaksellisia voimavaroja käynnistää metsien puuntuotannon tehostamista 1960–1980 jakson tapaan sen jälkeen, kun nykyinen holtiton meno alkaa näkyä paksukaihisimmankin poliitikon silmiin ja kuulua alan vaikuttajien (kantasana: vaikku) korviin.

Jätä kommentti