Lastuja on Metsäteollisuus ry:n blogi, jonka tarkoituksena on aktivoida keskustelua metsäteollisuuden merkityksestä Suomen taloudelle ja suomalaiselle hyvinvoinnille.

  • 21.11.2018

Minustako metsäalan ammattilainen?

Syksyllä 2013 en dramaturgian oppitunnilla Satakunnan ammattikorkeakoulussa kirjoittanut kohtausta, missä työskentelisin unelma-ammatissani metsäalalla. En myöskään ysiluokalla olisi vastannut otsikon kysymykseen myöntävästi, vaikka kasvoinkin lapsuuteni Raumalla, missä metsäteollisuuden tarinaa on kirjoitettu jo toistasataa vuotta.

Mutta miksi? Ehkä siitä syystä, että tuohon aikaan en tiennyt, mitä metsäala voisi minulle tarjota. Suhteeni metsään oli kuitenkin jo tuolloin merkityksellinen –  siellä oli lupa leikkiä, liikkua ja levätä –  ja niin se on edelleenkin!

Ylioppilaskirjoitusten jälkeen lähdin opiskelemaan viestintää, sillä koin kutsumusta kirjoittaa ja kertoa yhteiskunnallisesti merkittävistä asioita. Tekniset alat eivät tulleet tuolloin kysymykseen, koska en ollut fysiikassa ja matematiikassa niin lahjakas.

Viestintä alana osoittautui kuitenkin nappivalinnaksi ja sen kautta on päässyt työskentelemään myös monilla muilla aloilla, myös teknisillä. Opiskelupaikkaa valittaessa tulisikin muistaa, että kaikissa asioissa ei tarvitse olla hyvä päästääkseen töihin unelma-ammattiinsa – riittää että on kiinnostunut jostakin ja halu oppia asioita.

 

Lähettiläitä omasta takaa

Metsäalan ammattilaiset jalkautuvat taas syksyn aikana yläkouluihin kertomaan 9.-luokkalaisille metsäalan opiskelu- ja työmahdollisuuksista. Urapolku on monella vielä tuolla hetkellä avoin ja niin pitää ollakin.

Työnantajakuvatutkimuksissa metsäteollisuus on osoittautunut yhdeksi nuoria vähiten kiinnostavista aloista. Nuoret ja opettajat eivät tunne metsäteollisuuden monia mahdollisuuksia ja alaan ei osata yhdistää kiinnostavia ja monipuolisia työtehtäviä, joista saatava korvaus on myös kilpailukykyinen. Parhaita puhemiehiä ja -naisia ovatkin metsäalan työntekijät itse erilaisine uratarinoineen ja esimerkkeineen.

 

Metsän kultaa

Metsäalan rikkaus on sen monipuolisuus. Alaa voi opiskella Suomessa melkein missä vain.

Työmahdollisuuksia löytyy lukuisissa toimintaympäristöissä: metsässä, tuotantolaitoksissa, laboratorioissa ja niin edelleen. Suomalaiset metsäteollisuuden yritykset ovat myös kansainvälisiä ja tulevaisuuden uraa voi luoda myös ulkomailla.

Alalle tarvitaankin nuoria tulevaisuuden osaajia. Vuosittain noin 1 000 henkilöä jää eläkkeelle samaan aikaan kun uusia tuotantolaitoksia rakennetaan ja innovaatioita synnytetään.

 

Hanko, Kilpisjärvi, Joensuu, Korppoo

Mahdollisuuksien metsä -koulukampanja järjestetään nyt kuudetta kertaa. Tänä vuonna mukana on lähes 350 koulua ympäri koko Suomen ja koululaisille pidettävien esitysten määrä kipuaa yli tuhannen.

Suomen Metsäyhdistys on valmistanut kampanjaan 1 000 tuotesalkkua, jotka sisältävät puusta valmistettuja tuotteita ja uusia innovaatioita. Salkkujen materiaalien avulla on hyvä tutustua puusta valmistettuihin materiaaleihin ja käydä vuoropuhelua alaan liittyvistä aiheista.

Mukana kampanjassa ovat Metsäteollisuus ry:n ja Suomen Metsäyhdistyksen lisäksi Versowood Group, Tornator, UPM-Kymmene, Pölkky, Metsä Group, Stora Enso, Kotkamills, Sappi, DS Smith ja Koskisen.

Kampanjan päätavoitteena on saada jokainen 9.-luokkalainen pohtimaan edes hetken metsäalaa tulevaisuuden työpaikkana. Se voi löytyä yllättävienkin valintojen ja sattumusten kautta – niin kuin kävi allekirjoittaneelle.

Kommentit

2 kommenttia “Minustako metsäalan ammattilainen?”

  1. Markku Juuso

    Itsekin kouluja samalla asialla kiertäneenä ja em. salkkuja ja metsäalan ammatteja esitelleenä voin sanoa, että koulut ottavat kiitollisuudella vastaan ammatikentän (minkä tahansa) avun kouluille ja junnut kuuntelevat myös mielellään muitakin kuin omia opettajiaan. Oma tarina kiinnostaa junnuja aina: “miten minusta tuli minä”. Metsäala on totisesti muuttunut siitä, kun itse -80-luvulla kelkkaan hyppäsin, ja tämä muutos on monella jäänyt alaa huonosti tuntevilla huomaamatta.

  2. Sybila Pitkänen

    Miten metsäala on muuttunut? Millaisia työmahdollisuuksia metsäala käytännössä voi tarjota ja millaisella koulutuksella? Ovatko työpaikat tarjolla suurissa metsäalan yrityksissä vai mahdollisesti alihankintana toiminimellä tai pienissä alihankintayrityksissä? Tarvitaanko/ tarjotaanko alalle jotain erityiskoulutusta, vai viekö metsäalalle töihin sitten opintojen aikana tai niiden jälkeen tapahtuva työnantajan löytyminen?

Jätä kommentti