Lastuja on Metsäteollisuus ry:n blogi, jonka tarkoituksena on aktivoida keskustelua metsäteollisuuden merkityksestä Suomen taloudelle ja suomalaiselle hyvinvoinnille.

 • 6.3.2017

Metsä työllistää – koulutuksen laatuun ja houkuttelevuuteen pitää panostaa

Kommentit

7 kommenttia “Metsä työllistää – koulutuksen laatuun ja houkuttelevuuteen pitää panostaa”

 1. timo

  Palkkaus ratkaisee myös jaksamista ja viihtymistä, eli suurteollisuuden ei kannata syödä hengiltä urakoitsijoita, jos haluavat puuta tehtaalle.
  Muuten metsä työllistää murto-osan aikaisemmista tarpeista. Eli laatuun kannattaisi satsata, ennakkovalintaa tarkemmin (koska koulutus on superkallista) sekä alalle alkaville kilpailukykyiset olosuhteet, palkkaus, työaika, työmatkakorvaukset, työn jatkuvuus, ympärivuotisuus, normaalilomat. Näitä edellytyksiä ei voi repiä urakoitsijoiden selkänahasta, vaan suurteollisuuden olisi hieman tingittävä omista voittotavoitteistaan ja nyt satsattava tasaiseen turvalliseen puunsaantiin. Johon hyvin pitkällä aikavälillä vaikuttaa myös nyt tehdyn työn laatu.

  1. Ilmo Hylkilä

   Metsissä työskentely muuttuu yhä enemmän pätkätöiksi. Esim. Motoyrittäjät hakkaavat vain sen aikajakson vaikka 1 kuukauden puuntarpeen sahoille. Sellutehtaille ei hakata paljonkaan varastoon sellaista puuta jota ei pystytä kuljettamaan kesällä. Aika poukkoilua jatkuvasti..3kuukauden jaksoja seurataan.Metsänhoitotöihin palkataan alipalkattuja ulkomaisia tekijöitä istutus,raivuu yms.töihin. Syntyy aliarvostusta tälläisiin töihin..
   Toimihenkilöpuolella palkataan määräaikaiseen työsuhteeseen väkeä, Käytetään harjoittelijoita. Eläkkeelle jääneen tehtävät siirretään kylmästi lähialueen toimihenkilön hoitettavaksi..Metsänhoitajia käytetään alemman toimihenkilöiden työtehtävissä..hyvä näin aluksi…

 2. Jukka Lampinen

  Tällä hetkellä metsäteollisuuden kuningasajatus on, että valtio antaa metsänomistajille satoja miljoonia tukirahaa ja se laskee puun hintaa.
  Uskooko joku vakavissaan että tämä saataisiin toimimaan.

  1. Autismisäätiö

   Mutta ei ole Vammasille.Koska emme anna vammaisten tehdä töitä.

 3. Anneli Immonen

  Pienien metsäalojen omistajien ei ole kannattanut tukia hakea, niistä suurin osa kun menee pyrokratiaan. En muutenkaan kannata tukia joka paikkaan. Korkea verotus on vienyt puun tuottamisen kannattamattomaksi. Maaseudulla maksetut verot valuvat kaupunkien hyväksi. Maaseudulla ei enää teitäkään korjata. Kaupunkilaiset omistaa paljon metsiä, ovat suurelta osalta säälittävässä kunnossa hoitamatta. Maanviljeliät ja yrittäjät maaseudulla hoitaa parhaiten metsät.

 4. KY

  Metsäalan koulutusta tulisi tarkastella metsäklusterinakin: vaikka puu saadaan liikkeelle metsästä, on oleellista saada sille myös korkea jalostusarvo. Mekaanisen puunjalostuksen koulutus on ajettu alas jos sitä on ollutkaan. Myös amk-tasoa tarvitaan pyörittämään yrityksiä ja tuotekehitystä. Viime laman alun koulutuksen supistuksia itketään jo nyt, kun isot ikäluokat ovat jääneet osin työelämästä. Tehtyjä koulutustarveselvityksiä on rahan puutteessa heitetty romukoppaan: mikä lienee lopputulos?

 5. Ilmo Hylkilä

  Metsäkonealalla palkkaus on monilla kuljettajilla aika kehnoa. Suuret avainyrittäjät saavat sopimukset. Kuka kouluttaa uuden kuljettajan?Pistetään metsään ilman “kisälliä”Keväällä ja kesällä tulee seisokit .Puute kesäkelpoisista savotoista.Teollisuus ja sahat hakkauttavat vain sen hetken tarpeensa puutavaralajeittain..jatkuvasti seisokkeja..Työmatkat pitkiä,talvet yhä lyhyempiä. Silloin työtä vaikka kellon ympäri

  Toimihenkilöpuolella viisikymmenvuotias on jo “kehäraakki”Sanerataan ulos seuraavissa yt neuvotteluissa. Jos on vielä sairastellut ,annetaan pikkuhiljaa potkut.Alisuorittajille annetaan ensin kirjallinen varoitus. tai pakkosiiretään kauaksi uusiin “haasteisiin”..

Jätä kommentti