Lastuja on Metsäteollisuus ry:n blogi, jonka tarkoituksena on aktivoida keskustelua metsäteollisuuden merkityksestä Suomen taloudelle ja suomalaiselle hyvinvoinnille.

 • 22.9.2015

Lakkoase laukeaa liian herkästi

Kommentit

13 kommenttia “Lakkoase laukeaa liian herkästi”

 1. Juha Aaltoila

  Hyvästä kirjoituksesta kiitos! Olen seurannut pitkään kahden sak-laisen ryhmän edunvalvontaa, paperimiesten ja metsureiden. Ero järjestövoimassa on ollut kuin päivällä ja yöllä.
  Metsureiden kohtelu näkyy valtavina metsänhoidon rästeinä, toki pusikoitumiseen on paljon muitakin syitä kuin työnantajien piittaamattomuus ja oman järjestön voimattomuus.
  Paperiliitossa omien jäsenenten työttömyys on vihdoin tällä vuosituhannella noussut asialistalla kohisten, kun isoja tehtaita on lopetettu.
  Kirjoittajan mainitsemat “mielenilmaisut” eivät nosta yhdenkään Kemin, Jämsänkosken tai Kaipolan koneen sijoitusta metsäjätin rahantekorankingissa; päinvastoin: lakko voi pudottaa tehtaan sijalle, joka palkitaan lopetuksella.
  Mainonnan siirtyminen paperilta muihin välineisiin nopeutuu, paperin tarve vähenee.
  Olisiko jo korkea aika SAK:n “metsäliitoilla” ryhtyä yhteistyöhön työpaikkojensa suojelemiseksi?

 2. Atte Peltomäki

  Hieman yksipuolinen kuva kirjoituksesi perusteella rakentuu työnantajista, kun tosiasiassa sitä änkyröintiä löytyy kummastakin leiristä yllin kyllin. Viime perjantain lakkoa edelsi monella työpaikalla työntekijöiden suora uhkailu, että lakkoon ette sitten osallistu tai kaivatte omaa hautaanne. Työnantajat myös monin tahoin päättivät erilliskäytännöistä ko. päivälle, että mitään joustotunteja, liukumia tai muutoin sallittuja yhden päivän poissaoloja sairauden perusteella ei juuri tuolloin sallita. Ei todellakaan mitään niin ruusuista kuin vain nimilistojen keräämistä, kuten julkisuudessa annettiin ymmärtää – mikä sekin oli jo lähtökohtaisesti laitonta.

  Työntekijäpuolta siis syyllistetään täysin laillisen (ja viime perjantain osalta myös täysin aiheellisen) lakon järjestämisestä, samalla kun työnantajien reaktiot voivat olla näinkin räikeän laittomia.

  Mikäli olet sitä mieltä, ettei lakkoilun pitäisi olla laillista lainkaan, sanoisit sen sitten suoraan. Vähän luihua yrittää syyllistämällä kammeta työntekijöitä luopumaan omaehtoisesti heille lain suomasta oikeudesta lakkoilla liiton edustuksella.

 3. Jouko Marttila

  Änkyröitä on varmasti molemmilla puolilla kuten kirjoituksessakin totean. Siitä huolimatta suomalaisessa työmarkkinakentässä on omituisia piirteitä kuten poliittisten lakkojen salliminen. Lakko aiheuttaa aina vahinkoa sekä työntekijöille että työnantajille taloudellisina menetyksinä. Poliittiset lakot pitäisi ehdottomasti kieltää, koska ne ovat painostuskeino jotain muuta kuin työnantajaa vastaan.

  Toinen erikoisuus suomalaisessa järjestelmässä on lakkosakkojen olemattomuus. Laittomista lakoista on tehty käytännössä laillisia, koska niistä ei seuraa kunnollista rangaistusta. Kaiken lisäksi laittomankin lakon maksumies löytyy veronmaksajasta, joka joutuu vastoin tahtoaankin kustantamaan ammattijärjestöjen jäsenmaksut ja lakkokassat.

  1. Atte Peltomäki

   Poliittisten lakkojen kieltäminen vaikuttaa perustellulta. Mikäli laittomia lakkoja käytetään systemaattisesti hyväksi rangaistuksen puuttuessa, olisi siihenkin puututtava – mutta useammalla eri keinolla, kuin vain kiristämällä rangaistuksia.

   Lakkoilu todella on hyvin epätuottava vaikuttamisen keino kaikin puolin, eikä sitä tulisi käyttää harkitsemattomasti. Laillisuuteen katsomatta tiuha lakkoilutahti on selvä merkki siitä, että jotain on pahasti vialla, eikä pelkästään keppiä heiluttamalla ja syntipukkia etsimällä oikeita ongelmia ratkaista.

   Lakkoiluun liittyvät ongelmat ovatkin visaisia. Esimerkkinä erään poliitikon näkemys TEHYn sairaanhoitajien lakkoilusta ’07, jonka avulla saivat palkkojaan nostettua. Hänestä palkankorotukset olivat oikeudenmukaisia ja hoitajat tekivät töitä alipalkattuna, mutta valtion talouden tilan huomioiden silloisen hallituksen ei olisi silti pitänyt taipua korotuksiin.

   Tässä kiteytyy hyvin se, miten tavallisen kansalaisen oikeudentajua koetellaan. Kun moninkertaisesti tienaava ihminen tulee kertomaan, että ansaitsisit saada vähän vähemmän huonoa liksaa, mutta sitten me paljon paremmin tienaavat ansaittaisiin vähemmän niin et saa, niin kyllähän siinä ymmärrettävästi menee jotain poikittain ihan väärään paikkaan. Asiahan ei tietysti näin kärjistetty tai yksinkertainen ole, mutta ihmiset tuppaavat olemaan. Ja ihan aina kaikkein heikoimmassa asemassa olevat kärsivät eniten.

 4. jarmo

  Juu, että kaikki valta työnantajalle… Sitähän sä kysyit!!!!

 5. Esa H

  Lakolla tai ei 2000€ kk tienaava ei milloinkaan saavuta eroa 5000€ ja siitä yli ansaisevien tulotasoa,joten taitaa ne palkat siellä tasollakin nousta riittävästi.

 6. Toka Toveri

  Eihän Suomen tilannetta voi verrata Ruotsiin tai Saksaan. Siellä sopimukseen kuuluu työntekijöille merkittävä edustus (40%) hallintopaikoilla yrityksissä, samoin työehdot ovat toisenlaiset.
  Ei anna kauhean vakuuttavaa kuvaa suomalaisesta työnantajasta, jos tiedot ovat näin heikolla pohjalla. Ehkä kannattaisi keskittyä siihen tuotekehittelyyn ja markkinointiin työntekijöiden tilanteen huonontamisen sijaan.

 7. Matti Miinala

  Jos lakkoase laukeaa liian usein, alkaa Turun telakan pääomistaja miettiä Turussa tapahtuvan laivanrakennuksen järkevyyttä. Kun listalla olevat laivat on tehty, miettii Saksan pääkonttori asiaa varmasti ta tarkasti

 8. jouni

  Olipa aikamoinen yleistys työnantajan uhkailusta! Itse edustan suurta työnantajaa eikä siellä todellakaan ketään uhkailtu! Jännä oli että vain noin 3%,oli pois perjantaina, josta vielä puolet aikaisemmin sovituilla pekkasilla.. On se järki duunareiden enemmistöllä vielä tallessa..

 9. Risto Kuusikumpu

  Selvällä suomen kielellä sanottu:: Suomi on sarvikuonojen maa ja AY-liike on tämän maan syöpä. Jopa SDPn Viitanen (ent.ministeri) viimeistään tänä iltana rohkeasti uhkaili että : tästä seuraa kovat lakot!! On meillä kansanedustajia? Toivottaa maahamme lakkoja? Onko todella niin että nykypäivän ammattipolitikko uskoo siihen että lakoilla tämä maa nousee taantumasta? Jos näin on, niin ei kansanedustaja Viitasella ole paljon hattunsa alla!

 10. AK

  Työnantajien hartaudella käyttämä termi “laiton lakko” on työntekijöiden viimeinen väkivallaton keino saada neuvotteluita etenemään. Oletko nyt Jouko aivan varma että haluat ottaa sen työntekijöiltä pois? Onko 100 vuotta tarpeeksi pitkä aika unohtaakseen mitä siitä seuraa?

  Lakkojen määrä putoaisi käytännössä nollaan (muutama saattaisi kai silti olla) jos työnantajat suostuisivat neuvottelemaan asioista eivätkä haluaisi ainostaan sanella mitä pitää tehdä, usein TESsin vastaisesti.

 11. Perkele

  Missäköhän vaiheessa on ollut poliittisesta lakosta kyse? Jos hallituksen toimet ovat poliittisia, minä olen Mikki Hiiri! Voin sanoa, että lakko oli 100% odotettu vastaus hallituksen järjettömille toimille, joissa ei ole päätä eikä häntää. Edelleenkään ei olla selvennetty, miten työntekijän asemaa heikentämällä Suomi nousee taantumasta, tai että miten sen avulla saadaan vienti vetämään. Miten mielestäsi toimisi maa ilman ay-liikkeitä? Kyllä, esimerkkejä löytyy runsain mitoin kehitysmaista. Siellä kun työntekijä saa puupennin arvoisen osan työnteostaan. Jos haluat elää kehitysmaassa, muuta vaikka sellaiseen. Huomaat, että luultavasti itseäkin olisi siellä odottanut lapsena kylmä multa, jos et syntynyt rikkaaseen perheeseen. Näillä kun on siellä asiat ihan perkeleen huonosti ja lakkoilu on estetty armeijan ja poliisin voimin. Heräisit jo kuplastasi, tämä on aivan naurettava teksti.

 12. Esko Mäkinen

  “Laiton lakko kuulostaa pahalta, poliittinen mielenilmaus sen sijaan paremmalta. Niin tai näin, molemmat tuhoavat Suomen talouden perustaa.”

  Mielestäsi siis poliittinen mielenilmaus tuhoaa Suomen talouden perustaa? No, oletkin aivan oikeassa. Oikeistopuolueet hallituksessa ovat tekemässä Suomessa ehkä laajinta poliittista mielenilmaisua pitkiin aikoihin. Hallituksen toimet tässä mielenilmauksessa pienentävät palkansaajien ostovoimaa tuntuvasti, työttömät ja muut köyhemmät se ajaa vielä syvemmälle köyhyyteen, niin syvälle, että sieltä nouseminen takaisin “normikansalaiseksi” kestää lopun elämää ja sekään ei ehkä riitä.

  Verovaroiksi kuuluvien rahavuorien hiljainen valuttaminen veroparatiiseihin tuhoaa kansantaloutta huomattavasti enemmän, kuin lakot, laittomat tahi lailliset.

Jätä kommentti