Lastuja on Metsäteollisuus ry:n blogi, jonka tarkoituksena on aktivoida keskustelua metsäteollisuuden merkityksestä Suomen taloudelle ja suomalaiselle hyvinvoinnille.

 • 28.11.2018

Kun vientiteollisuus menestyy, Suomi menestyy

Vientiteollisuuden ja Suomen kansantalouden välillä on kohtalonyhteys. Kun vienti vetää, Suomi vaurastuu ja hyvinvointi kasvaa.

Tämä käy kristallinkirkkaaksi, kun tutustuu Metsäteollisuus ry:n ja muiden keskeisten vientialan liittojen, Kemianteollisuus ry:n ja Teknologiateollisuus ry:n teetättämään tutkimukseen Vientiteollisuuden taloudelliset vaikutukset Suomessa. Raportti kuvailee konsulttiyhtiö KPMG:n laskelmiin perustuen sen, millainen vientiteollisuuden merkitys tänään on.

Ensinnäkin vientiteollisuuden yritykset luovat 46 prosenttia Suomen bruttokansantuotteen arvonlisäyksestä. Vientiteollisuuden suora, välillinen tai tulovaikutuksen kautta syntyvä vaikutus arvonlisään on noin 90 miljardia euroa.

Toiseksi lähes 1,1 miljoonalla suomalaisella on työpaikka vientiteollisuuden ansiosta. Tämä tarkoittaa että 43 prosenttia kaikista työllisistä on jollain lailla kytköksissä vientiteollisuuteen.

Vientiteollisuuden työllisyysvaikutusta voi olla vaikea käsittää, kun huomioidaan että kyse on usein pääomavaltaisesta perusteollisuudesta. Metsäteollisuudessakin tuotanto syntyy läpeensä koneistetussa ja teollisuushallin kokoisia koneita hyödyntävässä arvoketjussa.

Kolmanneksi nostan selvityksestä esiin vielä verotulot: niitä vientiteollisuus synnyttää, tilittää ja maksaa Suomessa yhteensä 28 miljardia euroa. Tämäkin potti koskee meitä kaikkia, kun muistamme, että esimerkiksi valtion tulo- ja menoarvion loppusumma on noin 56 miljardia euroa.

***

Näiden lukujen pohjalta vaivatta syntyvän johtopäätöksen voi ilmaista myös toisin: vientiteollisuuden rooli on tänään maamme elinkeinoelämässä niin merkittävä, että emme tulisi toimeen ilman sitä. Uutta nousua elävän metsäteollisuuden merkitys tuskin tulee lähiaikoinakaan heikkenemään.

Tästä kertovat pitkälle tulevaisuuteen kurkottavat ja viime vuosina miljardikastiin nousseet investoinnit uusiin biotuote- ja sellutehtaisiin. Niiden seurauksena lisääntyy myös mekaaninen puunjalostus. Innovaatiopuolella puhutaan selluvallankumouksesta ja kirjoitetaan loputtomilta vaikuttavia listoja siitä, mihin kaikkeen metsäteollisuuden uusiutuvaan raaka-aineeseen pohjaava kestävä tuotanto tulevaisuudessa ja etenkin ilmastouhkien maailmassa pystyy.

Nyt kun suurella osaa metsäteollisuutta menee hyvin, ei pidä unohtaa sitä tosiasiaa, että viennin imu on pitkälti kiinni maailmantalouden suhdanteesta. Myös omilla talouspoliittisilla päätöksillämme on merkitystä. Metsäteollisuuden viime vuosien menestykseen taustalla ovat paitsi yrityksissä tehty jatkuva kehitystyö myös poliittiset päätökset, joilla on tuettu biotalouden kasvua.

Metsäteollisuus ry on asettanut myös tulevan vaalikauden vaikuttamistyönsä tärkeimmäksi tavoitteekseen sen, että seuraava hallitus pidättäytyisi kaikista metsäteollisuuden kilpailukykyä heikentävistä toimista.

Käytännössä toivomme, että Suomi ei – nyt kun menee hyvin – ryhtyisi päätösperäisesti sahaamaan omaa oksaansa ja metsäteollisuuden mahdollisuuksia menestyä. Siihen on mielestäni perustellut syyt yhteiskunnan kokonaisedun kannalta.

Kommentit

2 kommenttia “Kun vientiteollisuus menestyy, Suomi menestyy”

 1. Martti

  Miksi tarvitaan jättitukiaisia, menestykseen?

 2. Köyhäläinen

  “Vientiteollisuuden ja Suomen kansantalouden välillä on kohtalonyhteys. Kun vienti vetää, Suomi vaurastuu ja hyvinvointi kasvaa.”

  Itse olen avoimen sektorin toimintaa talouden tekijänä korostanut jo useita vuosia. Kun se tehdään oikein, se toimii yhtaikaa ns. “ensimmäisen euron” tuottajana johon velkavivutus perustuu, ja toisaalta se toimii myös selkeänä indikaattorina siitä miten rajojen sisäpuolista taloutta tulee hoitaa (hinnat vs. volyymit jne). Tietenkin, jos indikaattoreita ei noudateta….. well….

  However, kun näitä Sipilän hallituksen käänteitä tarkastelee, on nyt aika tarkentaa väitettä niin, että edellytyksenä on myös se että toiminta on markkinaehtoista, sopimukset tehdään sopimuspöydissä neuvotellen jne.

  Tämä siksi, että Sipilän hallituksen toiminnassa on nähtävissä selvästi sen tyyppistä toimintaa että yritetään saada aikaan markkinoilla kauppoja (työstä) vaikka väkipakolla ja tappiolla, ja jos avoimella sektorilla aletaan toimimaan niin, se vesittää tämän koko otsikkonakin olevan väitteen.

  Vientiä eikä siihen liittyvää työn kysyntää voida tehdä millään sosialismiajatuksilla, vaan kaiken sen on perustuttava ihan oikeaan markkinaehdoilla tapahtuvaan hinnoitteluun volyymiin yms.

  Tämä asia kannattaisi tarkistella esim. Länsi-Suomen teollisuuden kasvua tarkistellessa, että mahtaakohan ne työpaikat siellä kuitenkaan olla ihan em. reunaehdoilla aikaansaatuja.

Jätä kommentti