Lastuja on Metsäteollisuus ry:n blogi, jonka tarkoituksena on aktivoida keskustelua metsäteollisuuden merkityksestä Suomen taloudelle ja suomalaiselle hyvinvoinnille.

  • 24.3.2020

Koronan vaikutusarvioinnit vain suuntaa antavia, myös metsäteollisuudessa

Maailman ja Euroopan talouskasvuennusteita tuodaan nyt nopeasti ja rivakasti alaspäin, kun koronavirus ja yritykset hillitä sen leviämistä tukahduttavat taloudellista toimeliaisuutta. Myös Suomen talous on ajautumassa päistikkaa taantumaan vuoden ensimmäisellä puoliskolla. Näin arvioi viimeksi tänään Pellervon taloustutkimuksen PTT:n kansantalouden ennuste.

Vientiteollisuuden veto – ja metsäteollisuus sen mukana – hiipui jo viime vuoden puolella. Alkuvuoden työmarkkinahäiriöt ja lakot sekä koronaviruksen tuomat kielteiset vaikutukset ovat entisestään vauhdittaneet Suomen talouden alamäkeä. Matkailu ja palvelut ovat pysähtyneet alkukuun aikana rajusti koronaepidemian seurauksena.

Miltä ajankohtainen tilanne näyttää metsäteollisuudessa? Onko jarrutus tällä toimialalla rajua?

Kysyntänäkymien ja kasvun heikentyminen keskeisillä markkina-alueillamme on toki huolestuttavaa. Metsäteollisuus ei kuitenkaan ole ensimmäisenä ottamassa koronan suoria vaikutuksia vastaan.

Vielä teollinen toiminta pyörii pitkälti normaalisti, eikä esimerkiksi ilmoituksia tuotannon pysäyttämisestä Suomessa ole tehty. Logistiikkakin toimii eurooppalaisten maiden rajojen sulkemisesta huolimatta, joskin hidastuu.

Jos kaupankäynti pysähtyy toden teolla ja tilauskannat laskevat, tilanne muuttuu murheellisemmaksi. On kuitenkin ilmeistä, että koronavirus koettelee eri tuoteryhmiä eri tavoin. Esimerkiksi kuluttamisen siirtyminen voimakkaammin verkkokauppaan – kivijaloista ja marketeista – ylläpitää pakkausmateriaalien kysyntää.

Myös hygieniatuotteiden kuten wc-paperin ja muiden pehmopapereiden haluttavuus ja hyväksyntä kuluttajien keskuudessa on noussut arvoon arvaamattomaan terveyshyötyjen myötä. Jopa kotimainen valitus siitä, että puukuitupohjaiset hygieniatuotteet eivät sido pitkäaikaisesti hiiltä, on sekin onneksi jäänyt käytännössä kokonaan pois. Lentokenttien ja asemien viruslinkokuivaimet sen sijaan saavat kyytiä.

Metsäteollisuus on toimialana Suomessa yhteiskunnan toimintojen kannalta kriittisten alojen listalla ja alamme huolehtii tästä vastuustaan tarkasti. Metsäteollisuus ry:n jäsenyritykset ovatkin ryhtyneet laajoihin toimenpiteisiin oman toimintansa turvaamiseksi. Taloudellisten haasteiden rinnalla huolena on henkilöstön terveys, kun pandemia vyöryy Suomeen.

Metsäteollisuus ry toimii jäsenyritysten tukena, tiedon välittäjänä ja linkkinä viranomaisten suuntaan. Asiantuntijamme seuraavat viranomaisten toimintaa ja arvioivat annettuja ohjeita toimialan näkökulmasta. Yhdessä ja hyvässä vastuullisessa yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa selviämme myös tästä poikkeustilanteesta.