Lastuja on Metsäteollisuus ry:n blogi, jonka tarkoituksena on aktivoida keskustelua metsäteollisuuden merkityksestä Suomen taloudelle ja suomalaiselle hyvinvoinnille.

 • 26.11.2015

Keskitetty työmarkkinamalli muodostui painolastiksi – EK muutti sääntöjään oikealla hetkellä

Kommentit

11 kommenttia “Keskitetty työmarkkinamalli muodostui painolastiksi – EK muutti sääntöjään oikealla hetkellä”

 1. Mauri

  Täysin samaa mieltä. Ensimmäisenä sun palkastas “neuvotellaan” osa pois. Turha kuluerä olet.

  1. Lare

   Totta! Turhaa pölinää ja löysät pois.

 2. Jussi

  Työmarkkinajohtaja on turha jäänne ja rasite menneisyydestä. Tuonkaltaiset palaverijohtajat pitäisi saneerata ensimmäisenä kilpailukyvyn säilyttämiseksi! “Työmarkkinajohtaja ?”

 3. jouni toikkanen

  Eihän nykyisetkään ratkaisut ole määrittäneet kun alimman mahdollisen palkka tason sen jälkeenhän olisi saanut paikallisesti sopia mitenpaljon vaan lisää tulosten perusteella. Todella harvassa on tälläiset yritykset olleet tähän asti, vaikka olisi miten hyvin menestystä ollut…

 4. Puoluetoimisto

  Ek voidaankin lakkauttaa koska Juha hallituksessa hoitaa sen tehtävät.
  Viimeksi kun EK päätti lopettaa Tupot, niin liittokohtaisissa työntekijät saivat järjestään kunnon palkankorotukset.

  Toki EK itse päätti provosoida ilmoitusajankohdalla, koska yhteiskuntasopimuksen kaatuminen tulee sille halvemmaksi.

 5. tapio mäkeläinen

  Ek teki historiallisen virheen hylkäämällä Sak:n tarjouksen vientivetoisesta korotuspolitiikasta ja kaupanpäälliseksi olis tullut nollakierros seuraavaksi. Molemmat olivat erikseenkin kuin märkä uni kun kamalaa Raami I kierrosta väännettiin syksyllä 2011. Silloinkin oli vannottu ettei mitään tupoja ja niinpähän vaan kävi että tulossa ollaan oltu siitä lähtien ja jatkuu vaan. Nyt meni mahdollisuus saavuttaa sovulla todella iso muutos mutta ei. Yli 30 vuoden kokemuksella tiedän että tarjottu malli olisi oikeasti avitettuna Hietalan paikallisen sopimisen spekseillä toiminut. Pakkolaeista ei ole mitään hyötyä. Juristien pöpinää.

  1. Juuhan

   Tästä kävi, ainakin toistaiseksi, vähän hassusti. SAK:n tarjous EK:lle olisi ollut varsin oivallinen, jopa parempi kuin tuottavuusloikka. Mutta hallitus ei voinut enää perääntyä tuottavuusloikan tavoitteista. Mikä taasen ei ollut reaalisesti neuvoteltavissa oleva muutos työehtoihin.

   Olisi ehdottomasti kannattanut maltillinen sopimus ja vientisektorin palauttaminen palkkakehityksen tiedustelupartioksi. Mikään mahti ei olisi estänyt hallitusta parin vuoden päästä muuttaa paria arkivapaata palkattomaksi. Tuskin kukaan olisi edes huomannut jos se olisi yhdistetty joihinkin muihin muutoksiin vaikkapa kirkon irrottamiseen valtiosta.

 6. Oksu

  Syytä on Ninankin muistaa, että hyvälläkin autolla voi ajaa kolarin.

 7. Jukkis

  Yrittäjänä tiedän, että EK on aikansa elänyt ja vie ainoastaan muutaman yrityksen etuja eteenpäin. Paikallisesti voidaan sopia, mutta suomalaisissa “suurissa” yrityksissä se ei yksinkertaisesti ole mahdollista, koska palkkajohtajat haluavat aina oman lisänsä ja bonukset itse. Tähän lisätään osakkeen omistajat, jotka maukuvat lisää tulosta. Näillä eväillä ei ole mitään mahdollisuutta saada suomea nousuun.

 8. Iiris

  Yrittäjä minäkin.
  Komppaan Jukkista.
  Kyllä ne on vaan ne isot yritykset, joiden etuja ajetaan ja niin pienet yritykset ja ihmiset jäävät isojen jalkoihin.
  Yritysjohtajien palkat, osingot ja optiot ovat ne jotka kaatavat Suomen!

 9. Joutomies

  Kuitenkin EK ihailee Tanskan, Ruotsin ja Saksan mallia, jossa palkankorotustasosta ja muissakin työehdoista sovitaan keskitetysti.

  Suomenkin kilpailukyky menettiin 2007-2011 kun EK ajoi sopimisen liitto/yrityskohtaisiin ratkaisuihin.

  Sitäennen meillä oli käytöss tuo Saksan, Ruotsin malli, jossa Tupossa päätettiin palkankorotustasosta, päänavaajan useimmiten Teknologiateollisuus..
  Posti on hyvä esimerkki yrityskohtaisesta sopimisesta, Posti haluaa käytännsööä eroon yrityskohtaisesta sopparista, koska kilpailijoiden muiden soppareiden poikkeamat vaikeuttavt kilpailuasemaa.

  Itse asiassa sopparit olivat useasti yrityskohtaisia 70-80-luvuilla.

  Sen jälkeen yritys toisensa jälkeen on luopunut yrityskohtaisesta sopimuksesta

Jätä kommentti