Lastuja on Metsäteollisuus ry:n blogi, jonka tarkoituksena on aktivoida keskustelua metsäteollisuuden merkityksestä Suomen taloudelle ja suomalaiselle hyvinvoinnille.

 • 13.2.2018

Kaksi keinoa aktivoida metsää omistavia kuolinpesiä

Kommentit

11 kommenttia “Kaksi keinoa aktivoida metsää omistavia kuolinpesiä”

 1. Jukka Nikkilä

  Todella hyviä esityksiä.
  Juuri tuo kuolinpesien yhteistietojen saaminen viranomaiskäyttöön, edes auttaisi varmasti niiden purkautumisissakin. Se johtuisi siitä, että osakkaat näkisivät mitä kaikkea kuolinpesältä odotetaan ja mihin sitä pyydetään kumppaniksi jne.
  Se enemmistöpäätös on myös hyvä mutta saattaa olla niitä perustuslakikoukeroita vastassa. Silläkin uhalla siihen kannattaa pyrkiä. Siitä tulisi metsien osalta “yhteismetsä”.

 2. Mika

  Jutun juonihan on se, että metsäteollisuus pääsee nopeasti lainturvin raiskaamaan kuolinpesien metsäomaisuuden.

  1. Henri Toivonen

   Aivan.

 3. Jouni J Särkijärvi

  Metsänomistajille tulisi lähettää vuosittain metsätiliote, joka käsittelee metsän sen hetken arvoa ja suositeltavien toimenpiteiden aikataulua. Tämä toisi metsän omaisuuseränä samalle viivalle muiden omistusten kanssa. Etenkin kaupunkilaismetsänomistajille olisivat myös ajankohtaiset neuvot hyödyllisiä.

  1. Jouni Väkevä

   Tämä on hyvä ajatus! Suomen metsäkeskuksen Metsään.fi -palvelua kannattaa kehittää juuri tuohon suuntaan. Metsän mahdollisuuksia ei aina hahmoteta. Keskikokoiselta metsätilalta saa kerran vuodessa ylimääräisen kuukausipalkan verran tuloja.

 4. Aimo Huikka

  Tuonpa tähän keskusteluun vaihtoehdon, mitä kukaan ei ole edes älynnyt harkita:

  Kuolinpesien metsät pitäisi 10 vuoden käyttämättömyyden jälkeen uudella lailla siirtää metsähallityuksen omistukseen ja operointiin niin että ensimmäisten hakkuiden tuotto palautetaan korvauksena siirrosta kuolinpesälle. Hakkuun määrän määrittää joku riippumaton metsäkonsulttiyritys.

  Ajatus kuulostaa varmaan metsänomistajista “ihan uudelta” mutta se tähtää metsäomistuksen rationointiin niin että omistusten määrä lopulta olisi vain enintäin 10000 omistajaa koko talousmetsille. Nuo olisivat sitten metsähallitus ja muut ammattimaiset metsänomistajat jotka sitten kykenisivät sekä hoitamaan että korjaamaan metsiä oikein ja palauttamaan niihin keskimääräisen hyväksyttävän luonnontilan jolloin niitä ei enää yleisesti tarvitsisi luonnehtia puupelloiksi tai oksasoiro puistoiksi.

  Esitän tämän vai, jotta metsänomistajat ja metsien käyttäjät ymmärtäisivät että jos asioita tarkkaillaan ympyrän ulkopuolelta ne näkyvät ihan erilaisina kuin ympyrän sisältä katseltuna

  1. Henri Toivonen

   Onneksi kukaan ei ole tuota nerouttasi harkinnut. Siis kaadetaan metsää? ettei siitä tule puupeltoa? ja sumplitaan omistus joillekin? Öh? 10 vuoden käyttämättömyys? Nopeaa on metsäsi kasvu, olet selvä ammattilainen, niitä jota hallituskin kaipaa lisää.

   Hitlerkin toimi ihmishoitoyhdistyksen pääjehuna ja hyvin tuli hoidettua. Ostin pienen metsäalan metsänhoidonyhdistyksen työntekijältä, kaikki hakkuun jälkeiset velvoitteet täyttämättä, asiantuntevasti. Istutusvelvoite oli osin täytetty heittämällä koivunsiemeniä tavoitteena visakoivua, jotkut tosin sanovat tuottoa vesakoksi. Voi h..vihaan sanaa metsänhoito ja metsänhoitoyhdistystä vieläkin enemmän. Onneksi ei tarvitse maksaa noille pölkkypäille enää.

  2. Henri Toivonen

   Metsien isojen ympyröiden ymmärtäja, todellinen käyttäjä Pentti Linkola, on varmaan samaa mieltä.

 5. Kirsi Oksiala-Mäki-Petäjä

  Jakamattomien kuolinpesien metsiin kohdistuvat toimet käynnistävät usein muutakin jakamattomien kuolinpesien asioiden hoitoa, ja siihen monet em. yhteisomistajat eivät ole valmiita kuin pakon edessä, koska perikunnat ovat niin riistaisia tai/ja asuvat ympäri maailmaa, ja yhteydenpito on olematonta ja vaikeaa. Vaikea vyyhti purettavaksi siis myös metsien osalta.

 6. Kirsi Oksiala-Mäki-Petäjä

  …siis tietenkin riitaisia – hassu painovirhe ;-)

  1. Jouni Väkevä

   Metsänomistaja voi tehdä suuren palveluksen perillisilleen, jos onnistuu järjestelemään omaisuuden sukupolvenvaihdoksen jo elinaikanaan. Jos metsätilalle ei ole tiedossa motivoitunutta jatkajaa, niin hyvä vaihtoehto voi olla tilan myynti. Rahan jako perillisten kesken on selkeämpää.

Jätä kommentti