Lastuja on Metsäteollisuus ry:n blogi, jonka tarkoituksena on aktivoida keskustelua metsäteollisuuden merkityksestä Suomen taloudelle ja suomalaiselle hyvinvoinnille.

 • 26.4.2017

Isot haasteet jäivät – riittääkö hallituksessa vielä puhtia?

Hallitus kertoi kulkevansa puoliväliriiheensä yhteisen tilannekuvan kanssa, mutta muutamasta oikeasta päätöksestä huolimatta isot kysymykset odottavat edelleen ratkaisua.

Ministerit tiesivät, että Suomen talous kasvaa kohtuullisen vaatimatonta, runsaan prosentin vauhtia. Hallituspuolueet olivat myös piinallisen hyvin selvillä, että sen talouspoliittiset tavoitteet eivät ole täyttymässä.

Hallitus ei onnistu taittamaan velkaantumista tai nostamaan työllisyysastetta 72 prosenttiin, johon se hallitusohjelmassaan pyrki. Hallitus kuitenkin kertoi pitävänsä kiinni julkisen talouden pitkän aikavälin tasapainotavoitteesta ja kurovansa umpeen 10 miljardin euron kestävyysvajetta.

Tavoite on oikea, mutta päätetyt keinot toistaiseksi riittämättömiä. Varsinkin työllisyyttä ja yrittäjyyttä edistettiin puoliväliriihessä suhteellisen vaatimattomilla päätöksillä. Merkittävät rakenneuudistukset siirtyvät jälleen kerran tulevaisuuteen.

Hallitus kuitenkin tarttui joihinkin myös metsäteollisuudelle tärkeisiin, rajatumpiin kokonaisuuksiin. Rajujen leikkausten kohteena ollut TKI-rahoitus sai riihestä pienen piristysruiskeiseen Tekesin ja Suomen Akatemian kautta. Lisäksi vapaaehtoinen metsien suojeluohjelma METSO sai viiden miljoonan euron vuosittaisen lisärahoituksen, jota metsäala on ajanut yhteistyössä monen muun järjestön kanssa.

Myös tarpeellinen uudistus ammatilliseen koulutukseen etenee. Osaava työvoima on metsäteollisuudenkin menestyksen edellytys. Reformin myötä koko ammatillinen koulutus uudistuu ja se tulee vastaamaan nykyistä paremmin ja ketterämmin työelämän tarpeisiin.

Riittääkö hallituksessa puhtia isompiin uudistuksiin? Ainakin taloudellinen tilanne edellyttäisi sitä. Viime aikoina kasvunäkymät ovat hieman piristyneet, minkä takia moni päättäjä huokaisi liian aikaisin helpotuksesta – myös uudistustarpeiden suhteen. Erityisesti työllisyyskehityksessä Suomi kulkee kaukana Ruotsin perässä.

Siksi hallituksen pitää loppukautensa ajan tehdä työllisyyttä ja kasvua edistäviä päätöksiä. Talouskasvun turvaamiseksi kilpailukyvyn, viennin ja investointien tulee olla talouspolitiikan keskiössä. Olikin tärkeää, että hallitus ei puoliväliriihessään kiristänyt sitoumustensa vastaisesti tärkeimpien vientiyritystemme energiaverotusta. Yritykset tarvitsevat ennustettavaa ja johdonmukaista päätöksentekoa.

Kommentit

4 kommenttia “Isot haasteet jäivät – riittääkö hallituksessa vielä puhtia?”

 1. Piri Reis

  Nyt on suuri kiusaus todeta, että heinäpaalin edessä hevonen puhuu hevosen suulla!
  Kyllä ne energiatuet ja kaikki siihen liittyvät verohelpotukset olisi pitänyt ja edelleenkin pitäisi poistaa. Kaikki energiatuet vääristävät markkinaa ja saattavat olla suorastaan massiivisen haitallisia kaikella tavalla kuten esimerkiksi tuulivoiman kaikki tukimuodot jotka välittömästi pitäisi poikkeuslailla lopettaa vaikka poikkeuslailla ja antamalla noilla silppureilla anastaville jonkinlainen nimellinen ,korvaus siitä että ovat ne rakentanut mutta tuotannosta vain tukematon markkinahinta.

  Metsäteollisuuden on sitten saatava muunlaista tukea mikä voi muodostua vaikka metsäomistuksen suurorganisoinnista suurten ammattimaisten metsänomistajien haltuun ja siitä saatavat puun hinta ja korjuu edut. Puun tuonia olisi myös helpotettava ja lisättävä jotta saataisiin enemmän kansainvälisen hintatason puuta metsäteollisuuden erilaisiin nieluihin.
  Samoin pitäisi koko logistiikkaketjun infraa ja kustannuksia laske luomalla vaikka sitä kauan tekemättä ollutta sisävesiliikennettä ja reitistöjä.
  Kolleega Hintsanen, jos sattuu lukemaan voisi kirjoittaa tuosta lisää vaikka kirjan verran.

  Muuten kuten aina olen perinteellisen metsäteollisuutemme kannattaja ja tukija ja ajattelen sen parasta silloinkin kun eivät sitä itse näe.

 2. Pekka

  “Kansainvälisen hintatason puu” on ikävä kyllä kalliimpaa kuin kotimainen, jopa ruplan hinnan romahduksen jälkeen, ja nythän sekin on vahvistumassa uudelleen.

  Kotimaisen puun hinnan laskusta johtuva metsäpään kannattavuusongelma on johtanut siihen, että tiestö on heikentynyt entisestään. Siitä voi tulla puunhankinnan pullonkaula. Investointitukia tulisi suunnata aluksi
  sen perustarpeen korjaamiseksi. Mutta puun hinnan nostaminenkin normaalille tasolle ajaisi tietysti saman asian pitkityksessä.

 3. kauko parkkinen

  “Osaava työvoima on metsäteollisuudenkin menestyksen edellytys”
  Metsäteollisuudenkin menestyksen edellytys on, että ihmisille ja ihmisistä puhutaan ihmisiksi eikä jonakin massana,

  Kauko Parkkinen

 4. Pekka Sulamaa

  En ylipäätään ymmärrä tuota 72 % työllisyys lukua? Kuulloostaa Neuvostoliiton suunnitelmataloudelta? Mihin se perustuu? Ei kai valtion tehtävänä ole työllistää kaikkia?

Jätä kommentti