Lastuja on Metsäteollisuus ry:n blogi, jonka tarkoituksena on aktivoida keskustelua metsäteollisuuden merkityksestä Suomen taloudelle ja suomalaiselle hyvinvoinnille.

 • 24.3.2017

Ilmastopolitiikan palikkatesti

Kommentit

15 kommenttia “Ilmastopolitiikan palikkatesti”

 1. Janne Kruunari

  “hikikarpaloita hongalla”
  Pumpataan mustaakultaa kulhimalla, löytyykö tästä laskelmia, kuinka paljon hiilen/energian/keston määrä kasvaa, pihkasta kylläisestä puusta.
  Suomi on jo tehnyt tämän, siitä kertoo Gallen Kallela häämatkaltaan vuokatin maisemista ihaillessaan tervavenieitä.

  Harvennettavaa riittää.

 2. Piri Reis

  On toki täysin ja erehtymättömän selvää jokaiselle jolla on joko intressi tai kyky ajatella energia asioita kokonaisuutena, että Hallitus ajaa kuin käärmettä piippuun maa ja metsänomistajien etuja ja pyrkii vaihtoehtoisella totuudella manipuloimaan kansalaisia erilaisilla kasvutilastoilla jotka perustuvat ns. pilattuihin paloihin, hyväksymään metsien tuhoamisen niiden kaupallisella ja teollisella energiakäytöllä.

  Todellisuudessa, jos kaikkia metsä ja energia asiantuntijoita kuunneltaisiin, niin aivan kuten professori Pukka tänään Ylellä lausui käsitykset metsän hiilinielusta ja käyttömahdollisuuksista muuttuisivat täysin. Nyt kuten hän totesi kuunnellaan vain niitä asiantuntijoita, jotka tukevat metsän ja siten ilmaston ja luonnon tuhoamista ja vääristelevät todellista metsän sisältöä valikoiduilla kasvutilastoilla.

  Kaikki metsämme olisi jätettävä pelkästään perinteellisen metsäteollisuutemme jalostettavaksi ja van sen oma hylkypuu voitaisiin käyttää laitoksen oman energian tarpeeseen tai jos ylijäämää tulee lähistön energiantarpeen jatkeeksi. Vain siivouspuuta voisi jättää kotitalouspuuksi mutta sitäkään ei edes paikallisiin puuta käyttäviin lämmityslaitoksiin.
  Noin kirjoitti energia-asioiden ”pääkirjoittajani” Hesarin artikkelikommenteissa tänään.
  ”Fagu”, jolle olen kommentoinut ennenkin tekee työtään eli subjektiivisesti esittelee vain omistajansa mahdollisimman maksimaalista hyödyntämis filosofiaa. Se on sikäli harmillista lukea, että tuo metsien energiariittävyys on todellinen ”vaihtoehtoinen totuus” eli subjektiivisten etututkimuspoimintojen tuotto. Se on osa juuri sellaista tiedettä minkä vuoksi sana tutkimus jo naurattaa ja tilasto itkettää.
  Minäkin olisin kovasti ajamassa perinteellisen metsäteollisuuden etua ja sen jalostuspotentiaalin kehittämistä. En siis olisi sitä ja sen raaka-ainesaantoa tuhoamassa käyttämällä tilastokasvua yhtään mottia pelkkään polttamiseen sellaisenaan tai nesteytettynä. Puun polttaminen kun on millä tahansa mittarilla kaikkein haitallisinta ja kaikkein tuottamattominta ”jalostusta”. Sille löytyy oikeutusta ainoastaan oikean metsäteollisuuden hylyn ja oikein omistettujen ja hoidettujen metsien siivouspuun osalta ja sekin lähinnä kotitalouskäytössä

  Siis minun tietojeni ja näkemäni pohjalta puheet meille kertyneistä valtavista metsävaroista ovat melkoista potaskaa kun jokainen metsiin menevä näkee kautta maan nuoria puupeltoja joiden sisältö ei kaksinen ole ja jotka parturoidaan ennen kuin tukka on ehtinyt kasvaa männyn päähän. Samalla puhe hiilinieluista on täysin suhteetonta. Jokaiselta poltetulta rekkakuormalta ne pienenevät melkein sen verran ja niitä rekkakuormia lähtee metsistä jatkuvasti polttoonkin

  1. Seppo Korpela

   Metsäasia on Suomen vääristellyin asia. Rikkaiden on helppo vääristellä luontoasiaa. Luontoaktivistina en ymmärrä väärää politiikkaa.
   Metsän ympäristöasia vaikuttaa kaikkialle: 1. Jos metsiä uudistetaan
   vähemmän, kuinka paljon verotuloja, työntekijöiden töitä ja elintasoa
   vähenee alas. 2. Suomi saa tuloja, kun myydään metsän jalosteita ulkomaille.
   Kun ulkomaille myyntiä vähennetään, kenenkä köyhyyttä lisätään. 3.
   Luonnon kehityskulku pitää ymmärtää: Kun puut tulevat eläkeikään,
   vanhuus tuo heikkouden ja puun kasvu vähenee. Uusia puun alkuja tarvitaan tilalle.

 3. mm

  hyvä kirjoitus. kukahan opettaisi nämä äärivihreät kirjoittamaan tiivistetysti.

 4. Piri Reis

  Aika jäätävää leimata metsäteollisuuden perusedun ajajaa äärivihreäksi ja vain sillä perusteella että ei halua sitä savustettavan ilmaan.

 5. Tapani Honkanen

  Hei Piri!
  Jos emme harvenna ja uusi metsiämme, ne kasvavat “umpeen” muutamassa vuosikymmenessä. Jo nyt suurin osa niistä on kiireellisen harvennuksen tarpeessa ja niiden kasvu ja hiilen nielentä ehtymässä. Tästä on tutkittua tietoa pitkältä ajalta. Kun puustoa harvennetaan, mukana tulee myös sellaista puuta, jolle ei ole muuta käyttöä kuin polttaminen. Sillä korvataan muiden hiililähteiden käyttöä.
  Metsiemme “tilaa” et näe piipahtamalla lähipuistossa. Katso mieluummin niiden inventointituloksia luonnonvarakeskuksen tutkimusjulkaisuista.
  Olen 40 vuotta tehnyt metsätilastoja ja asian asiantuntija.
  Parhain terveisin

  1. Piri Reis

   Saatatpa hyvinkin olla, mutta ehkäpä juuri siitä syystä silmäsi ovat ammattisokeat ja näkevät asiat eri tavalla kuin minä kierrellessäni tarkoituksella silmähavaintoja tekemässä siellä täällä. Nykyisin etupäässä eteläisemmän Suomen alueella mutta elinaikanani kautta maan ja lähtökohtaisesti aina asuen ja työskennellen metsäteollisuuden energian puitteissa

 6. veikko hintsanen

  selvennys maaliikenteen energia kulutus ilmoitus ns nyrkkisääntöluokkaa ja koskee öljyllä tuotettua energiaa….
  tarkat luvut löytyvät vaikka

  http://liikennejarjestelma.fi/ymparisto/energiankulutus/liikenteen-energiankulutus/

 7. Kai Lähteenmäki

  Maallikon mielestä:
  – Ydinvoimalla halpaa ja päästötöntä sähköä ja lämpöä – myös biotuote –
  teollisuuden prosesseihin, jottei tarvitse arvokasta raaka-ainetta polttaa suoraan ilmaan. Näin jää paljon enemmän biomassaa muuhun, kestävämpään ja puhtaampaan käyttöön? Niin ja tuota ydinvoimaloiden jättimäistä jätelämpöä pitäisi saada hyödyntää mm kasvihuoneissa?
  Sillä saataisiin kotimaista vihannesta ja hedelmiä Joulupöytään- kestävästi ja puhtaasti.

  – Metsät ja ja suot sitoo hiiltä paljon , 100 ++ miljoonaa tonnia – joka vuosi. Soidenkin hiilen sitomista vois parantaa- samaan tapaan kuin tapahtui Jääkauden jälkeen, kun maaston altaat soistui muutamassa sadassa vuodessa. Tuloksena 3-10 m paksuja turvevarantoja. Kuin Norjassa fossiileja.
  Käytössä pitäisi siis suosia noita pitkään hiiltä kiertäviä tapoja, puutalot, pahvit, biomuovit, kemikaalit ja välttää yletöntä suoraa polttoa huonoissa kamiinoissa. Biodieselinä palaminen on puhdasta.

 8. Ahti Fagerblom

  Pari selkeyttävää sanaa voi olla paikallaan: haluamme jalostaa puuta erilaisiksi vientituotteiksi ja käyttää vain puun jämäosat polttoon.

  1. Piri Reis

   Juuri tuota yleislinjaa itsekin kirjaimellisesti tuen ja olen kaiken sen tarvitseman puun siihen valmis metsistämme luovuttamaan ja nimenomaan turvaamaan.
   Sen ulkopuolella tapahtuvaa teollista ja kaupallista puuhun pohjaavaa energiantuotantoa paitsi sitä kotitalouspuutuotetta, en lainkaan hyväksy kun näen erehtymättömän selvästi sen seuraukset. Enkä pelkästään Suomessa, kun olen 15 maan työluvallinen energia toimija asukas ja vielä useampien näköalavierailija.

   Miten metsiämme pitäisi hoitaa on sitten mielipidekysymys. Minun aidosti ja tarkoituksenmukaisesti silminnäkijähavaitsijan ja myös kansainvälisen vertailijan mielipide taas on, että metsiämme hoidetaan erittäin huonosti ja niiden omistusstruktuuri oikeaa ja kaikella tavalla parempaa hoitoa on virheellinen kerta kaikkiaan liian pilkkoituneen tilkkuomistuksen ja hoidon muodossa

 9. Matias Roto

  Kuvitelma että metsien hakkuut vähentävät hiilinieluja on urbaanilegenda, jossa ei tunneta suomalaisen metsänhoidon alkeitakaan.
  Suomessa metsän hakkuuseen kuuluu myös uuden taimiston istuttaminen metsään.
  Liian vanhan metsän kyky toimia hiilinieluna ei toimi. Se on lähes pysähdyksissä. Kun uusi taimisto on istutettu niin vasta silloin metsä alkaa toimimaan hiilinieluna.
  Nykyisin metsää hakataan noin 60-70 miljoonaa kiintokuutiometriä, sen vuotuinen kasvu on noin 100 – 110 miljoonaa kiintokuutiota, mutta jos hakkuut tehtäisiin kunnolla, niin maamme metsien kasvu lisääntyisi noin 150 miljoonaan kiintokuutioon.
  Eli meillä olisi kaikki edellytykset lisätä hiilinielujen suuruutta noin 150 % iin, jos vain saisimme hakkumme korotetuksi noin 200 % iin.

  Olisi suositeltavaa että tämä saataisiin EU:ssakin tietoon.
  Jotenkin tämä olisi saatava myös niiden asiaa tuntemattomien fanaatikkojen tietoon, jotka suurella innolla kuvittelevat edistävänsä ilman kuntoa mutta toimivat sitä vastaan vastustamalla hakkuita.

 10. Piri Reis

  Kirjoittaja Roto toistaa sinnikkäästi häneen syötettyä tilasto harhaa eikä suostu kuuntelemaan todellisia asiantuntijoita joilla on tuosta metsän hiilinielusta ja muutenkin kasvusta ja kasvatusmenetelmikstä aivan eri käsitykset. Noita Roton linjan täysvastaisia asiantuntijoita on kutakuinkin puolet asiantuntijoista, mutta kukaan heistä ei ole metsähallituksen virkamies, metsällä rahastaja tai MTK etujärjestöjen palkkapropagoitsija.

  Minunkin silmiäni on epäilty jos jollain lailla ja epäilty että niillä olisi havaintoja tehty vain Helsingin keskuspuistossa vaikka niillä on jatkuvasti käyty tarkoituksella metsää katselemassa koko Suomen alueella ja lisäksi monen monen muun maan erilaisten metsien näkymiä tsiikaamassa.

  Älyllinen havainnoitsia kykenee kyllä ymmärtämään tilaston olevan maailman suurin valhe ja etupiirien sellaisena käyttämä.

  Siis metsiämme voimme käyttää perusmetsäteollisuuden käyttöön, mutta siihenkin niitä pitäisi merkittävästi paremmin hoitaa ja korjata. Nyt kaikki on MTK edustajien väitteiden vastaista ja näkymä ja tulos kauttaaltaan surkeaa

 11. Piri Reis

  Lisään vielä, että yksi tärkeä ongelma on metsänomistuksen sirpaloituminen mikä ei mahdollista järkevää metsänhoitoa tai korjausta.

  Tuo rakenteellinen ongelma voidaan ratkaista vain siten, että tavalla tai toisella metsänomistus palautetaan ammattimaiseksi ja riittävän suureksi.

  Esimerkinomaisesti niin, että metsänomistuksia pudotetaan nykyisestä noin 5000 ammattimetsätilaan eli metsätilan keskikokoa noin sata kertaistettaisiin.
  Myös maatiloja pitäisi saman järjen perusteella nostaa noin 50 kertaiseksi

 12. Tappu Vilja

  Aito skutsi on leukava, sanokoot talousmetsäpirulaiset mitä hyvänsä!
  Yritän tietenkin ymmärtää metsänomistajia, mutta taitaa jäädä yritykseksi?
  On muuten paljon asoita, joita en ymmärrä! Olin joskus Metsätalolla töissä ja sain huomata miten harvinaisen erimielisiä metsätieteen professoritkin olivat metsänhoidosta, joten meitä intuitiolla pelaavia oikeassa metsässä viihtyviä tavallisia taariaisia ei pidä heti kivittää, eihän? Niin metsä vastaa…

Jätä kommentti