Lastuja on Metsäteollisuus ry:n blogi, jonka tarkoituksena on aktivoida keskustelua metsäteollisuuden merkityksestä Suomen taloudelle ja suomalaiselle hyvinvoinnille.

 • 14.6.2016

Hyvä metsätaloustoimien suunnittelu turvaa lintujen pesimärauhaa

Kommentit

2 kommenttia “Hyvä metsätaloustoimien suunnittelu turvaa lintujen pesimärauhaa”

 1. Aimo Huikka

  Inka kirjoittaa asiaa. Minunkin näkemäni suomalinen metsänhakkuutapa ja politiikka on kaikkea muuta kuin metsän omistajan kukkaroa lihottavaa.
  Metsän asukeista ja metsäluonnosta veisataan viis, vaikka ei olisi vaikeaa toimia niin että koko ajan ylläpidetään katkeamatonta metsäkaistaa ja jos pitää sileäksi hakata niin ei tyydytä pienempien alueiden avohakkuisiin vaan silputaan maan tasalle suuria alueita ja keskeytetään metsä ja metsän asukkaiden mahdollisuudet pitkäsi aikaa.

  Henkilönä en muuten lainkaan hyväksy teollista energiapuukäyttöä kuin rajoitetun siivousrisukon osalta ja oikean metsäteollisuuden hylkypuun osalta

  Olen näitä metsiköitä harrastusluontoisesti kierrellyt monissa maissa, kaukanakin, ja tällaista meininkiä harrastetaan vain Suomessa ja Ruotsissa.

  Kyllä Kanadassa ja USA’ssakin laitetaan lakoon suuria alueita kerrallaan, mutta ne ovat sikäläisissä oloissa kuitenkin suhteellisen pieniä koko metsäalaan verrattuna.

  Energiapuun ongelma on sellainen, että se puu katkaistaan hyvin nopeasti ja se poltetaan vauhtia rekallinen “minuutissa” suurvoimalassa. On selvää että tuolla teollisella tavalla saadaan kokonainen suuri metsäalue savustettua ilmaan päivissä hiilidioksideineen ja pienhiukkasineen mutta sen takaisin kasvaminen ja saman hiilidioksidimäärän sitominen vie vähimmilläänkin vuosia tai kymmeniä vuosia. Koskaan ei saada sidottua ilmaan savustettu balanssia takaisin metsiin, jos polttamista teollisella tavalla jatketaan.

  Metsille olisi annettava enemmän rauhaa ahneilta metsänpolttajilta. Sekä meidän ihmisten, että metsän asukkien vuoksi. Se rauha on juuri sen energiapuun teollisen käytön kertakaikkinen lopettaminen paitsi sen risun ja hylyn osalta

 2. Juhani Heikka

  Ihan kiva, mutta tuttua hurkastelua ja tuttua julkisuuteen syötettyä toivekuvaa metsien käsittelystä. Todellisuudessa metsä ns. hoidon ja maaperän muokkauksen jälkeen muistuttaa tykistökeskityksen jälkeä. Hakkuualueiden taso ja työn jälki vaihtelee luvattoman paljon riippuen suunnittelijasta ja viime kädessä “puimakoneen” käyttäjän taidoista. Ohjeiden noudattamista ei kunnolla valvo kukaan. Keskeltä katkaistu viirupöllön pesäpuu hakkuuaukon keskellä on irvokas näky.
  “Yksinkertaiset toimet auttavat turvaamaan pesimärauhaa”.
  Tämä pitää paikkansa. Jos oikeasti halutaan turvata pesimärauha, metsiin ei pitäisi mennä koneiden kanssa ollenkaan touko-kesäkuussa. Vrt. pesimäkauden maihinnousukielto saariston pesimäluodoilla.
  MetsäJussi

Jätä kommentti