Lastuja on Metsäteollisuus ry:n blogi, jonka tarkoituksena on aktivoida keskustelua metsäteollisuuden merkityksestä Suomen taloudelle ja suomalaiselle hyvinvoinnille.

 • 13.4.2017

Haluamme lisää lahopuuta talousmetsiin

Kommentit

12 kommenttia “Haluamme lisää lahopuuta talousmetsiin”

 1. Kari Kulmala

  Asia on juuri niin kuin kirjoittaja kertoo. Metsissä tulisi säilyttää monimuotoisuus ja suosia lahopuiden määrää. Se olisi kokonaisuutena metsän ja metsänomistajan etu.

 2. martti makkonen

  Mustan kirjoitus hyvä -lahopuuta tulee kyllä maahan tuuleenkaadoista melko hyvin,mutta pystyyn jäävää kuollutta on tehtävä tai jätettävä.Erityisen arvokkaita ovat haapa ja muut järeät lehtipuut,joita on suosittava jättöpuita jätettäessä.Muuten jättöpuuajatus ole ainoa oikea-itse suosisin kokonaisien puuryhmien ,mielellään kokonaisten kuvionosien jättämistä toimenpiteden ulkopuolelle-kuten reilujen rantakaistaleiden,pienkosteikkojen,haapavaltaisten
  kuvioiden tai kuvionosien jättämistä sekä kallioalueet ja muut arvokkaaksi koetut
  ympäristö myös ihmisen aikaansaamat historian kohteet. Ajatuksena että joka tilalta tulisi löytyä 5-10 % suojeltua alkuperäis-tai siihen suuntaan kehittyvää luontoa-tämä olisi askel kohti todellista monimuotoisuutta,jota vasten jättöpuut tuntuisivat vähemmän merkityksellisiltä
  Metsäasiatuntija yrityksestä Martin metsä

 3. Tapio Kyröläinen

  Metsänomistajana en kannata lahopuun lisäämistä – kaikki tuollaiset toimet, kuten monimuotoisuuden lisääminen ovat perseestä. Tuollaisia ehdottavat vain henkilöt, jotka eivät omista omaa metsää. Metsissä on itsessään elinvoimaisuutta, tuollaiset eko-terroristit ovat vaan “kyykyttämässä” kunnollisia metsänomistajia, jotka tuovat leivän terroristienkin ruokapöytään.

  Tapio Kyröläinen “Joutsan oma Mikko Kärnä”

 4. Piri Reis

  Kyröläinen kuulostaa aidon “vapolaiselta” eli metsät teolliseen polttouuniin viimeistä kantoa myöten ja suot tyhjiksi kaivettaviksi ja lietteet ennen puhtaisiin järviin ja kaikki turpeen pienhiukkaset taivaalle ja sitten ihmisten keuhkoihin tai lumelle imemään auringonsäteilyä kunnolla.

  Musta on kyllä oikeassa. Vastuullinen metsänhoito ottaa metsän luonto ja kokonaisfunktion huomioon eikä pidä sitä pelkästään ahneen rahapussina.

  Juuri tällaisten Kyröläisten ajatuksien vuoksi metsien omistuspohjaa olisikin muutettava niin että jäljelle jäisi vain rationaaliin metsänhoitoon kykeneviä suuromistajia. Sanotaan vaikkapa 5000 omistajaa koko maahan.

 5. Risto Lentonen

  Metsänhakkuut suorittaa konekurssin käynyt harvesterikuljettaja. Kaikki kuidut talteen polttoon tai selluun. Metsät muutetaan avohakkuiden, oksien ja kantojen keruun sekä mätästyksen myötä yhden ja samanikäisen puulajin pelloksi. Korjuuväli vain on pidempi kuin viljojen viljelyssä. Kuten pelloista ei ole mitään muuta kasvilajia ei myöskään metsässä sellaista sallita. Haavat, raidat yms saavat kyytiä. Luonto saa väistyä ja surullisinta on se että suomalaiset tämän sallivat. Oikeilla Asenteilla ja osaamisella toimittaessa olisi paljon pelastettavissa ja ilman mitään taloudellisia menetyksiä.

 6. Juha

  Metsä itsessään on arvokkain luonnonvara.
  Sen huomaa sitten, kun naapurit ovat avohakkuuttaneet omansa.

 7. Tapani Rosenlöf

  Jos tehdään avohakkuu jonkun asunnon tai kesämökin nurkalle pitäisi jättää esm 10 m hakkaamaton suoja-alue. Tämä lisäisi varmaan metsäalalle monta ystävää katkerien vihannesten asemasta. Ole nähnyt tilanteen enkä ollut uskoa silmiäni sitä katsellessa. Täytynyt olla aika köyhä metsänomistaja mikä antanut moisen kiusanteon tapahtua. Minä rakensin mökin 80 luvulla hakkuu aukean laitaan. Taimet oli silloin aika pieniä nyt siellä on harvennus kelpoista puuta. Luultavasti seuraavaa avohakkuuta en tule siellä näkemään. Tämä lohdutukseksi niille jotka ovat asiasta kärsineet puut kyllä kasvaa uudelleen. Tv Tapani Rosenlöf

 8. Paljon puhetta vähän villoja

  Aikanani olin minäkin noissa hommissa kouluttamassa noita Mustan organisaatioiden tekeviä ei vaan ajattelevia ihmisiä käytännössä. Nyt jää vaan täysin epäselväksi miten Mustan hyvät ajatukset viedään käytäntöön?

 9. jussi Hilakari

  Kiitos Inka,

  Mielenkiintoinen selvitys ja noudattelee minunkin ajatuksia. Henkilökohtaisesti en kannata täysin hoitamatonta metsää — nimitetäänpä sitä miksi vaan.

  Jussi
  Haukilahden metsien kävelykumppanisi

 10. Esko Kokko

  Nämä “metsänhoitajat ” saavat mennä helvetin kuuseen. Tappavat loputkin puut metsästä! Mm. tervasroso ja kirjanpainajan toukka tappavat loputkin puut metsistä!

 11. Anneli Immonen

  Typerää porukkaa nämä metsien lahottat. On kolmenlaisia metsän omistajia,niitä jotka hoitavat metsänsä hyvin. Niitä jotka jättävät metsänsä hakkaamatta lahoamaan ja niitä jotka myyvät puut ja jättävät kaiken istuttamatta ja hoitamatta. Tulisi olla laki, jos omistat hoitamatonta metsää niin ei makseta päivärahoja ja asuntotukia. On liian paljon ötökkämetsiä. Suojeltuja metsiäkin on Pohjois-Karjalassa 42000 , Etelä-Savossa 30000 ha ja Pohjois-Savossa 22000 ha. Nämä ovat tiukasti suojeltuja, lisäksi on muita suojeltuja alueita. Koko kansantalous kärsii kun verotus nostaa puun hinnan ja puuta ostetaan ulkomailta ja kotimaan luonnonvarat märkänee käyttämättömänä. Yritysinvestointeja tehdään metsätulolla,nyt ei näin tapahdu.

 12. Pekka

  Samaa mieltä siitä että lahopuitakin pitää jättää metsänhoidossa. Jobbarien pikavoittojen saalistaminen ilman metsän kunnollista hoitoa tulisi myös estää.

  Puun hinta on laskenut viimeiset 25 vuotta ja verotuksen nousukaan ei ole sitä miksikään muuttanut. Puheet puupulasta on olleet propagandaa, koska kaikki hyvätkään leimikot ei ole menneet kaupaksi.

Jätä kommentti