Lastuja on Metsäteollisuus ry:n blogi, jonka tarkoituksena on aktivoida keskustelua metsäteollisuuden merkityksestä Suomen taloudelle ja suomalaiselle hyvinvoinnille.

 • 12.1.2018

FSC-sertifioinnin laajeneminen edellyttää uusia työkaluja

Kommentit

4 kommenttia “FSC-sertifioinnin laajeneminen edellyttää uusia työkaluja”

 1. Juha Aaltoila

  FSC:n hirttosilmukkaan ei yksityisen metsänomistajan kannata päätään työntää; tämä on mielletty laajalti maailmassa ja näkyy FSC:n mielestäni oikein sopivan kokoisena osuutena yksityismetsien sertifioinneissa. Ajatus kiertää yksityinen metsänomistaja esim. sertifioimalla metsäpalvelujen tuottaja tai koneyrittäjä on kelvoton. Sertifioinnin ekoleikki -osuus lankeaa metsänomistajan maksettavaksi, puun FSC -hintalisä on Ruotsissa ollut 15 kr/m3 fub, joka ei kata laisinkaan FSC:n aiheuttamia kustannuksia, esim. vaatimusta kasvattaa halpaa lehtipuuta, suojella tietty osuus metsästä jne. Tiettävästi par´aikaa Ruotsissa on meneillään FSC:n kriteerien uusinta, jonka ennakoidaan kaventavan puuntuottajan osuutta itse leipomastansa kakusta.Naurettavaksi FSC:n tekevät esim. Ruotsissa ilmitulleet sosiaalista kestävyyttä rikkoneet menettelyt, esim. kamerunilaiset metsänistuttajat nälkäpalkalla jne. Metsänomistajien kannattaa visusti varoa FSC:n ekoreen kyytiin lähtöä ja pitäytyä PEFC:ssä, jonka senkään ansiot, esim. taloudellisesta kestävyydestä paasaaminen maassa, jossa pian kymmenesosa metsistä on joko taimikon tai nuoren metsän lohdutonta harvennusrästiä ja metsureita paraikaa lomautettuna. Kuvottava tilanne hävettää minua!

 2. Eino Turjake

  Ensisijaisesti Suomen omista lähtökohdistamme johtuen, mutta perässä koko maailman tulisi kaikin käytettävissä olevin valtioidn keinoin pyrkiä poistamaan amatöörien pienmetsänomistus ja siirtyä ammattimaisten suurmetsänomistajien omistuksiin.
  Vain sillä tavalla voidaan metsänhoito ja korjuu saada sellaiseen tilaan että siedettävä käyttö mahdollistuu tuhoamatta metsiä sellaisiksi puupelloiksi kuten Suomessa on tehty.
  Suomessakin metsänomistajien määrä pitäisi pudottaa tasoon 1000.

  1. Jani Virta

   “Vain sillä tavalla voidaan metsänhoito ja korjuu saada sellaiseen tilaan että siedettävä käyttö mahdollistuu tuhoamatta metsiä sellaisiksi puupelloiksi kuten Suomessa on tehty.”

   Eukalyptysplantaasit Etelä-Euroopassa antavat hieman toisenlaisen näkökannan. Suomalainen pienmetsänomistajuus luo omat haasteensa mutta myös suuren vaihtelun metsiköihin ja niiden käsittelyyn. Suomen metsikkökokoa pitäisi kasvattaa mutta tuo 1000 omistajan taso on täysin epärealistinen ja kelvoton. Lisäksi suuret metsänomistajat haluavat sidotulle pääomalleen rahaa joka tarkoittaa käytännössä suurempia aukkoja, halvemmalla toteutettuja uudistamistöitä, laiminlyöntejä taimikonhoitoihin ellei niistä saatava hyöty ole todella suuri. Pienmetsänomistajat harvoin tekevät kymmenien hehtaarien päätehakkuita, mutta suurmetsänomistajat ja erityisesti sijoitusrahastot harrastavat tätä.

   1. Eino Turjake

    Minun tiedossani ei ole kaupallisia eucalyptusplantaseja Eteläeuroopassa.
    Sen sijaan siellä missä on eli osissa Kaukoitää ja Eteläamerikan Troopisessa-Subtroopisessa osassa on ne sopivat niissä oloissa erittäin hyvin viljeltäviksi nopean kasvukiertonsa vuoksi. Viljelty Eucalyptys on nopeimmissa lajikkeissa korjuukelpoista joa 3 vuodessa, mutta keskimäärin välillä 5-10 vuotta.
    Pienmetsän omistus on meidän valitettava rakenteellinen ongelmamme, mikä jonkun on joskus kyettävä ratkaisemaan

Jätä kommentti