Lastuja on Metsäteollisuus ry:n blogi, jonka tarkoituksena on aktivoida keskustelua metsäteollisuuden merkityksestä Suomen taloudelle ja suomalaiselle hyvinvoinnille.

  • 16.1.2019

Epävarmuus palasi brexitiin

Brexitiin liittyvä epäselvyys voitti, kun Britannian parlamentti hylkäsi EU-erosopimuksen eilen tiistaina. Jälleen ollaan tilanteessa, jossa kaikki vaihtoehdot – sopimukseen perustuva tai kova brexit – ovat mahdollisia.

Brexitin toteutustapa odottaa varmistusta ja jopa eron perumisen vaihtoehto on vahvemmin esillä. Selvää on, ettei mikään vaihtoehdoista ole selvärajainen paketti.

Sopimukseen perustuva ero takaisi jatkuvuuden

Britannian pääministeri Theresa Mayn neuvottelema erosopimus torjuttiin parlamentissa niin selvästi, ettei hänen odoteta tuovan samaa sopimusta uudelleen äänestykseen. Niin tehdessään hän luottaisi siihen, että parlamentti kammoaa hallitsematonta brexitiä enemmän kuin käsillä olevaa sopimusta. Parlamentti saattaisi siis lopulta hyväksyä sopimuksen vain välttääkseen kovan brexitin.

EU taas ei ole antanut merkkejä mahdollisuudesta muuttaa neuvoteltua sopimusta. Jos Britannia lieventäisi vaatimuksiaan, voisi tämä olla mahdollista. Britannian hallitus ei kuitenkaan ole antanut merkkejä siitä, että pehmeämpi brexit ja esimerkiksi pysyvä yhteinen EU-Britannia tulliunioni kelpaisi sille. Jos tätä vaihtoehtoa haluttaisiin yrittää, neuvotteluaikaa olisi jatkettava ja maaliskuulle sovittua eropäivää lykättävä.

Sopimukseen perustuva ratkaisu olisi erovaihtoehdoista paras kaupankäynnille ja Britannian taloudelle. Se takaisi hallitun eron ja nyt käsillä oleva sopimus myös siirtymäajan, jonka puitteissa kauppaa EU27-maiden ja Britannian välillä käytäisiin kuten nyt ainakin vuoden 2020 loppuun asti. Siirtymäajan puitteissa neuvoteltaisiin sopimukset EU:n ja Britannian tulevaisuuden suhteesta.

Kova brexit halutaan välttää

Britannian parlamentaarikkoja yhdistää kovan brexitin vastustus. Siksi Britanniassa tullaan toimimaan muiden vaihtoehtojen toteuttamiseksi. Kova brexit toteutuu maaliskuussa, jos mitään ei tehdä.

Britannian parlamentissa saatetaan pyrkiä lainsäädäntöön, joka estäisi kovan brexitin. Tämä ratkaisu vaatii kuitenkin EU:ta tuekseen. EU-sääntöjen mukainen eroneuvottelujen takaraja lähestyy. Kovan brexitin estämiseksi on joko saatava erosopimus hyväksyttyä tai jatkettava neuvotteluaikaa.

Kova brexit veisi Britannian yön yli EU:n sekä yhteisten sääntöjen ja sopimusten ulkopuolelle maaliskuussa. Kauppaa käytäisiin Maailman kauppajärjestön säännöillä kuin minkä tahansa EU:n ulkopuolisen maan kanssa. Tämä olisi merkittävä heikennys kaupankäynnin edellytyksiin.

Brexitin peruminen lopulta kansan käsissä

Britannian vuoden 2016 kansanäänestyksessä brexit voitti ja kansan tahtoa on noudatettava. Tätä ohjenuoraa seuraa pääministeri May eikä muillakaan poliitikoilla liene halukkuutta toimia vastoin äänestyksen tulosta. Toisaalta tiedot EU-erosta ovat selventyneet siitä mitä ne olivat kampanjoinnissa kolme vuotta sitten.

Kansanäänestyksen tulos pysyy, vaikka maassa järjestettäisiin uudet parlamenttivaalit. Jos nykyiset tai uudet parlamentaarikot eivät pysty brexit-ratkaisuun, ehkä kansan pitäisi saada valita sitä koskevien vaihtoehtojen välillä: Mayn sopimus, kova brexit tai brexitin peruminen. Uuden kansanäänestyksen toteuttaminen vaatisi kuitenkin enemmän aikaa kuin maaliskuun takaraja tarjoaa.

Politiikalta odotetaan ratkaisuja

Tänään keskiviikkona Britannian parlamentissa äänestetään Mayn hallituksen luottamuksesta. Tämän äänestyksen May oletetusti voittaa ja Mayn on maanantaina ilmoitettava, miten brexitin suhteen aiotaan edetä.

Ennen maaliskuun suunniteltua eropäivää ehditään nähdä monta käännettä. Politiikassakin pystytään innovatiivisiin ratkaisuihin ja pienimuotoisiin ihmeisiin. Päätösvalta asiassa on Britanniassa.