Lastuja on Metsäteollisuus ry:n blogi, jonka tarkoituksena on aktivoida keskustelua metsäteollisuuden merkityksestä Suomen taloudelle ja suomalaiselle hyvinvoinnille.

  • 25.3.2019

Brexitin toteuttamisen vaihtoehdot ovat helppoja ja huonoja tai vaikeita

Iso-Britannia pyysi EU:lta lisäaikaa brexitin toteuttamiseen, muttei pystynyt kertomaan, miten aika käytettäisiin tuloksekkaasti. EU joutui ottamaan ohjat käsiinsä ja tarjoamaan Britannialle etenemissuunnitelman. Suunnitelma vaatii ratkaisuja huhtikuun 12. päivään mennessä.

Nyt edessä olevat vaihtoehdot ovat joko helppoja ja huonoja tai vaikeita. Kaupankäynnin sujuvuuden kannalta helposti toteutettava mutta huonoin vaihtoehto olisi kova brexit. Brexitin on ennustettu heikentävän Britannian talous- ja työllisyyskehitystä ja kovan brexitin vain vahvistavan tätä vaikutusta.

Paras saavutettavissa oleva vaihtoehto lienee merkittävästi lykätty brexit. Se vaatii Britannialta paljon. Britannian on esitettävä EU:n näkökulmasta uskottava erosuunnitelma, jolla on läpimenon mahdollisuudet Britannian hallinnossa. Sen on myös myönnyttävä europarlamenttivaalien järjestämiseen, mikä ei voi tuntua eroavan jäsenmaan hallinnossa mielekkäältä.

 

Britannialla on neljä vaihtoehtoa

 

Britannian vaihtoehdot ovat kova brexit huhtikuussa, sopimukseen perustuva brexit toukokuussa, merkittävästi lykätty brexit tai eron peruminen ja EU:hun jääminen.

Ensimmäinen tienhaara on käsillä tiistaina 26. maaliskuuta. Silloin brittiparlamentin on tarkoitus äänestää kolmannen kerran EU:n ja Britannian erosopimuksesta. Jos sopimus torjutaan eivätkä EU ja Britannia sovi muusta, toteutuu kova brexit 12. huhtikuuta. EU-oikeuden soveltaminen Britanniaan ja Britanniassa lakkaisi kertaheitolla ja kaupankäynnistä Britannian kanssa tulisi kauppaa EU:n ulkopuolisen maan kanssa.

Jos parlamentti odotusten vastaisesti hyväksyy erosopimuksen, toteutuu hallittu brexit 22. toukokuuta. Britannia on ilmoittanut tarvitsevansa jatkoaikaa lainsäädännön ja muiden muutosten läpiviemiseksi. EU voi antaa jatkoaikaa riskittömästi vain europarlamenttivaaleihin saakka. Kaikilla EU-jäsenillä on oltava edustajat europarlamentissa eikä EU voi ylen määrin mukautua eroavan jäsenen tilanteeseen ja tarpeisiin. Eurovaalit järjestetään 23.-26. toukokuuta.

Merkittävästi lykätty brexit voi toteutua, jos brittiparlamentti odotetusti torjuu erosopimuksen mutta Britannia onnistuu 12. huhtikuuta mennessä esittämään myös EU:ta tyydyttävän erosuunnitelman ja sitoutuu järjestämään europarlamenttivaalit toukokuussa.

Britannia voisi yksipuolisella ilmoituksellaan myös perua brexitin. Tämäkin vaihtoehto on poliittisesti vaikea.

 

Brexit näyttää EU-jäsenyyden hyödyt

 

Brexitin voi nähdä osoituksena EU-eron vaikeudesta. Brexit on kuitenkin myös tehnyt näkyväksi EU:n hyödyt. Käsitystä EU-jäsenyyden hyödyistä voi saada tutustumalla suunnitelmaan EU:n ja Britannian tulevaisuuden suhteesta.

 

Erosta huolimatta molemmat haluavat säilyttää ja turvata sitä hyvää, mihin on vuosien kumppanuuden aikana totuttu. Tämä edellyttää useita sopimuksia: kaupankäynnistä, markkinoillepääsystä, tulliyhteistyöstä, sääntely-yhteistyöstä, sosiaalisesta ja taloudellisesta yhteistyöstä, kuljetuspalveluista, kansalaisten liikkumisesta, sosiaaliturvan koordinaatiosta, poliisi- ja oikeudellisesta yhteistyöstä rikosasioissa, sekä ulko-, turvallisuus- ja puolustuspolitiikasta.