Lastuja on Metsäteollisuus ry:n blogi, jonka tarkoituksena on aktivoida keskustelua metsäteollisuuden merkityksestä Suomen taloudelle ja suomalaiselle hyvinvoinnille.

 • 6.6.2017

Bioaika tulee

Kommentit

2 kommenttia “Bioaika tulee”

 1. Aimo Huikka

  Artikkeliin on valitettavasti kommentoitava erittäin kielteisesti sen eräiltä osin.

  Nuo osat liittyvät biopolttoaineisiin jotka perustuvat metsän minkä tahansa muotoiseen energiakäyttöön teollisesti tai liikenteessä silloin kuin siirrytään varsinaisen metsäteollisuuden hylyn energiaksi muuttamisesta tai risukon siivouspuun energiakäytöstä varsinaisen puun muuntamiseen energiaksi. Se on yksinkertaisesti tuomiopäivän touhua. Erityisen lyhytnäköistä sellaista.

  Metsien hoitoa ja kuntoa ei voi myöskään millään totuuteen perustuvalla tiedolla luonnehtia hyväksi vaan erittäin huonoksi. Tästä metsien heikosta tilasta ja metsien hoidon huonoista tavoista kaikki riippumattomat asiantuntijat ovat yhtä mieltä ja asioista on jopa kirjoitettu kattavasti.

  Ei siis ole metsäteollisuuden omassa intressissä kertoa noista asioista ”valikoitua totuutta” kuten tämä artikkeli tekee.
  Metsäteollisuudella on kaikki edellytys ja oikeutus olla maamme teollisuuden kärkeä ja se pystyy siihen kyllä ilman tekosyitä ja totuuden muuntamista toimimalla metsän ja sen hoidon ja korjuun suhteen oikein ja keskittymällä korkeamman jalostusasteen tuotantoon kuin kaikkein matalimman ja tuhoisimman eli energian.

  Puu ja metsä ovat yksinkertaisesti liian arvokkaita käytettäväksi niin halpaan teknologiaan kuin energiaan. Metsäteollisuuden olisi nostettava jalostusarvoaan, tuotekehitystään ja innovointikykyään.

  Sen olisi myös varjeltavaa omaa perustaansa Suomessa tuomalla enemmän kuitu ja sahapuuta jalostettavaksi ja järjestettävä parannetun metsänhoidon ja omistussuhteiden tilaa omaksi ja kansakunnan eduksi. Samalla paranee myös ilman ja luonnon etu.

  Valtaosaa puuhylystäkin voisi tuotteistaa muuhun kuin energiakäyttöön.
  Metsiä ja ilmastoa tukeva energialisä pitäisi tuottaa ydinvoimaa lisäämällä sen eri varianteissa. Myös kaupunkikelpoisina moduulivoimaloina.

  Liikenne energian ainoa järkevä massamuoto ei suinkaan ole biodiesel tai sähkö vaan metaanikaasut joiden käyttöä pitäisi nopeasti ja massiivisesti lisätä. Metsäteollisuuden sivuvirroista joku Vernon tyyppinen tuote voidaan toki biodieseliksi muuttaa, mutta sen mahdollinen määrä on aina marginaalinen.

  Kaidi tapaiset suunnitelman puun nesteyttämiseksi ovat täysin järkeä vailla ja johtaisivat ainoastaan metsäkatoon ja sen muuttamiseksi savuksi ilmaan ja kaiken lisäksi rahna viemiseksi ulkomaille eikä kansakuntaa hyödyttävän jalostetun tuotteen

  Jos bioaika tarkoitta metsän vastuullista jalostamista korkea-arvoisiksi kuitu- metsäkemian-, tai rakennustuotteiksi niin silloin ollaan oikeassa jalanjäljessä ja hyväksyttävässä sellaisessa.

  Jos se tarkoittaa metsien polttamista tai muuntamista polttoaineeksi ollaan tuhoisalla ja kaikkia vahingoittavalla tiellä.

  1. Anne Pirilä

   Kiitos kommentista! Muutama selvennys on paikallaan.
   Suomessa on hieno tilanne ja tulevaisuus: metsävarat jatkavat voimakasta kasvuaan. Puusta valmistetaan tuotteita globaalia kysyntää vastaamaan. Metsäteollisuus haluaa luonnollisesti tehdä ostamastaan puusta mahdollisimman arvokkaita tuotteita.

   Metsäteollisuudessa optimoidaan puunkäyttöä. Puutuotteita tehdään paksuista puista ja puun osista, sellua tehdään ohuista puista ja puun osista – eli sellaisista, jotka eivät kelpaa puutuotteiksi. Prosessitähteet (kuoret, purut ja hakkeet) hyödynnetään mahdollisimman tarkkaan tuotteiksi ja energiaksi. Hakkuutähteistä (latvat ja oksat) ei myöskään voi tehdä puutuotteita, mutta energiantuotantoon ne kelpaavat.

Jätä kommentti