Lastuja on Metsäteollisuus ry:n blogi, jonka tarkoituksena on aktivoida keskustelua metsäteollisuuden merkityksestä Suomen taloudelle ja suomalaiselle hyvinvoinnille.

 • 7.2.2020

Ammattiliitot ovat metsäteollisuudessa lakossa mutta työt eivät

Tällä tes-neuvottelukierroksella julkinen keskustelu on käynyt kuumana. Valitettavasti se on johtanut myös epätoivottaviin lieveilmiöihin, kun  Metsäteollisuus ry:n tavoitteista levitellään vääriä tietoja, jotka on korjattava.

Asialla on jo toistamiseen ollut sahoilla ja vaneritehtailla lakkoileva Teollisuusliitto. Teollisuusliitto väittää, että työnantajalla olisi “heikennyslista”, jolla haettaisiin viidenneksen palkanalennuksia. Väite on perätön. Todellisuudessa sopimus olisi voitu tehdä jo syksyllä ilman mitään palkanleikkauksia.

Osapuolet esittävät aina ehdotuksia, joita kaikkia ei ole edes tarkoitettu toteutettaviksi samanaikaisesti. Teollisuusliitolla on vaatimuksia kymmenen sivua, ja niiden kustannusvaikutukset ovat moninkertaiset verrattuna Metsäteollisuus ry:n esityksiin.

Metsäteollisuus tavoittelee mahdollisuutta tehtaiden keskeytymättömään käyntiin. Se lyhentäisi työntekijöiden työaikaa moninkertaisesti ns. kiky-tunteihin nähden. Tällä hetkellä keskeytymätön käynti on tes-määräysten takia kannattamatonta, joten sahojen ja vaneritehtaiden tuotanto pysähtyy viikonlopuksi eikä kalliita laitteita voida täydellä kapasiteetilla hyödyntää.

Teollisuusliiton lakko on turha, koska liitto on päättänyt odottaa tuloksia muista neuvottelupöydistä. On vaikea nähdä, miten tämä hyödyttää liiton jäseniä. Lakosta jää käteen vain taloudellisia tappioita ja tehtaiden tulevaisuuden vaarantuminen.

Metsäteollisuus ry on valmis nopealla aikataululla hakemaan ratkaisuja. Tärkeintä on varmistaa alan kilpailukyky ja työpaikkojen säilyminen Suomessa.
Julkisuudessa ovat olleet esillä Teollisuusliiton johtajan Jyrki Alapartasen uhkailut lakon aikana töihin tulleita kohtaan. Tosiasia on, että jokainen saa itse päättää, haluaako olla lakossa vai ei. Ammattiliitot väittävät usein, että “työt ovat lakossa”, mutta se ei pidä paikkaansa.

Työntekijöillä on oikeus lakkoon, mutta ei pakkoa. Näin on päättänyt korkein oikeus (KKO 2018:40), joka toteaa, että työtaisteluun osallistuminen tai sen ulkopuolelle jääminen on jokaisen työntekijän päätösvallassa silloinkin, kun hän on työntekijäyhdistyksen jäsen.

 

Teksti on julkaistu myös useissa maakunta- ja paikallislehdissä.

Kommentit

2 kommenttia “Ammattiliitot ovat metsäteollisuudessa lakossa mutta työt eivät”

 1. Jaakko Korhonen

  “Teollisuusliiton lakko on turha, koska liitto on päättänyt odottaa tuloksia muista neuvottelupöydistä. On vaikea nähdä, miten tämä hyödyttää liiton jäseniä. Lakosta jää käteen vain taloudellisia tappioita ja tehtaiden tulevaisuuden vaarantuminen”

  Metsäteollisuus on osallistunut myös työnseisaukseen asettamalla työsulkua. Lakko ei ole turha koska jos liitto päättänyt odottaa tuloksia muista neuvottelupöydistä ja tuloksia ei ole syntynyt lakko on tehty vauhdittaakseen neuvotteluita. Tehän olette tavanneet n. 50 kertaa. Muille on tähän mennessä tullut 3,3% palkankorotustaja kikyt pois. Nyt kysynkin että miten meni noin niinkun omasta mielestä? Kannattiko? Aika hyvin on näköjään varallisuutta kun oli varaa seisottaa tehtaita näin pitkään.

  Tehtaat ja tulevaisuus eivät vaarannu. Hyvin selvisimme teidän työsulustakin vuonna 2005. Paperikoneiden ja tehtaiden sulkeminen johtuu paperin kysynnän hiipumisesta, ei lakoista. Kun tehtaat taas käynnistyvät tilaukset jatkuvat ja uusiakin syntyy kuten ennenkin.

 2. Niina

  Mielestäni on törkeää laittaa lisää palkattomia arkipyhiä. Mekaanisen metsäteollisuuden palkat eivät ole samaa luokkaa kun paperiteollisuuden. Tälläkin hetkellä mekaanisella puolella on jouluaatto ja uuden vuoden päivä palkaton. Näin ei ole muissa sopimuksissa. Lisäksi upm:n sahoilla päätetty muutenkin ottaa joka kolmas lauantai työpäiväksi ja keskellä viikkoa vapaapäivä. Tämä heikentää perhe aikaa, kun viikonloppuna lapsilla vapaata mutta vanhemmalla ei. Tuosta lauantaistakaan ei mitään ekstraa saada. Kuinka paljon mekaanisen puolen pitää oikeen joustaa? Tämä on todella väärin. Kyllä tässä alkaa tuntua jo siltä että esim UPM haluaa vaan lisää voittoa jota maksaa ulkomaisille omistajille, työntekijöistä ei välitetä enää niin kun ennen. UPM oli ennen lottovoitto työntekijälle, mutta nykyään työntekijöiltä vaan otetaan muttei anneta. Hyvinvoiva työntekijä lisää tuottavuutta!

Jätä kommentti