Lastuja on Metsäteollisuus ry:n blogi, jonka tarkoituksena on aktivoida keskustelua metsäteollisuuden merkityksestä Suomen taloudelle ja suomalaiselle hyvinvoinnille.

 • 11.10.2017

Ammatillisen koulutuksen reformi mahdollistaa työelämälähtöisemmän koulutuksen ja oppimisen

Kommentit

4 kommenttia “Ammatillisen koulutuksen reformi mahdollistaa työelämälähtöisemmän koulutuksen ja oppimisen”

 1. Olavi Niemien

  On aloja, joille tämä malli ei käy.
  1) Taiteen alat vaativat mestari ja kisälli asetelmaa ja pitkää prosessia.
  – muusikon kohdalla mestarin on opin siirtäminen vaatii elävän kontaktin ja myös toteutuksen kehittäminen.
  Tee se itse-menetelmä on tuhon tie ja virheiden korjaaminen on hitaampaa kuin suoraan uuden oppiminen.
  – kasvu- ja kehitysiässä tehtyjä virheitä ei voi edes korjata.
  – malliesimerkki oikeasta koulutuksesta on, että nuorin Sibelius-viulukilpailun voittaja oli 16-vuotias.

 2. Keränen

  Ahaa? Löytyihän se syy miksi ammatillisen koulutuksen alasajo on näin kiivasta. Metsäteollisuus tykkää. Ilmeisesti halpojen orjien l. niin sanottujen työssäoppijoiden käyttökelpoisuus on siellä suurta.
  Kun ammattikoulutuksesta on systemaattisesti leikattu rahaa useita kymmeniä prosentteja ja opettajia sekä henkilökuntaa irtisanotaan liukuhihnalta niin sana reformi saa melko kummallisen kaiun.
  Mutta mikäpä siinä jos kerran metsäteollisuuden tarpeita palvellaan. Entäs muut ammatit?

 3. Laila H Flink

  ” Metsätalous “. Kerimäellä oli 1920 – luvulla metsätaloudella oli monikymmenvuotiset perinteet, siellä on nämä aisiat edelleen voimassa, siksi kirjoitan , olen syntynyt ja kasvanut osittain siellä sekä Tuusulassa. Näissä paikoissa oli tehty kaupallisia hakkuita jo 1800- luvulta saakka.
  Yksityismetsälaki astui voimaan 1928 , ja sen mukana metsälautakunnan valvonta ja metsänhoitotyö jolloin siihen yhdistettiin maanviljelysseurojen metsänhoitotyö saman katon alle. Kerimäellä pidettiin yksityismetsälain mukaisia metsäpäiviä. Nyt olen tutustunut metsään ja puulajien tunnistamiseen . Vuodesta 1995 lähtien. Mielenkiintoista on puulajien ympäristöystävällisyys , puulla on paljon erityisominaisuuksia , kuten hyvä lämmönläeristyskyky ja huokoisuus , sitkeys ja kimmoisuus , jotka eivät yhdisty missään muussa matearaalissa , Sitä on käytetty rakennusmatearaalina , sisustuksessa ja se on myös lämmönlähde. Eripuulajien ominaisuudet vaihtelevat paljon ,pintakäsittely , kuten lakkaaminen tai petsaus saa ydinsäteet näkymään melko tummana. Minulla on monenlaista puulajeja , havu, lehti ja sekapuuta , nyt on aika löytää , mihin kaikkeen on mahdollista näitä lajeja käyttää. v, !900-luvun alussa isäni osasi toteuttaa monia asioita yhdistämällä omia suunnitelmiaan. Olen taltioinut mikrofilmeille ja valokuvannut niitä sekä kirjoituksia. Tallella ovat Helsingin yliopiston mikrofilmeillä. l.h.f

 4. Jarkko Mourujärvi

  Ammatillisen koulutuksen reformi siirtää nuoret yritysten koulutettavaksi omalla kustannuksellaan. Siitä on pohjimmiltaan kysymys.

Jätä kommentti