Lastuja on Metsäteollisuus ry:n blogi, jonka tarkoituksena on aktivoida keskustelua metsäteollisuuden merkityksestä Suomen taloudelle ja suomalaiselle hyvinvoinnille.

 • 18.12.2017

Alavalinta päin mäntyä?*

Millaisia metsäteollisuuden työtehtäviä sinulle tulee mieleen? Moni hahmottaa ensimmäisenä kaiken metsässä tehtävän työn, kuten metsurin ja metsäkoneenkuljettajan ammatit. Metsässä tapahtuva työnteko on kuitenkin muuttunut ja tulee muuttumaan teknologian kehityksen myötä kovaa vauhtia jatkossakin. Alan oppilaitosten tulee jokaisella oppiasteella pysyä tämän kehityksen mukana ja opettaa viimeisimpien tietojen ja taitojen mukaan. Muutoksen voi nähdä esimerkiksi metsäkoneiden ja metsänarvioimismenetelmien kehittymisessä. Lokakuussa olin Uudenmaan opinto-ohjaajien kanssa tutustumassa metsäalan opetukseen eri oppiasteilla. Moni ei ollut ymmärtänytkään, miten paljon opetuksessa hyödynnetään uusinta teknologiaa.

Metsässä tehdään kuitenkin metsäteollisuuden työstä vain pieni osa. Puutavara jalostetaan, myydään, kierrätetään, jalostetaan, myydään, kierrätetään ja… niin, tarvitaan siis metsäosaamisen lisäksi paljon muitakin taitoja.

Metsäteollisuus ry:n jäsenyritysten henkilöstöstä 53 % on saanut tekniikan alan koulutuksen. Tämä tarkoittaa koulutusasteesta riippuen perustutkintoa, insinöörin tutkintoa tai diplomi-insinöörin tutkintoa esimerkiksi prosessi-, kone-, kemian- tai sähkö- ja automaatiotekniikan parissa. Kaikilla ei ole mahdollisuutta tutustua tuotantolaitoksissa tehtävään puunjalostukseen, joten tämän sektorin työtehtävistä ei välttämättä ole selkeää mielikuvaa.

Viime aikoina on ollut ilo lukea monista uusista tavoista hyödyntää puuta sekä perinteisten käyttömuotojen kehittymisestä. Suuren mittakaavan puurakentaminen on kasvussa, puisia tekstiilejä kehitetään, komposiittimateriaalit tuovat muoville haastajan, pakkauksissa on älyteknologiaa ja puusta saadaan apua mm. lääketieteeseen. Tekisin mielelläni aikamatkan 50 vuoden päähän kurkkaamaan, miten paljon puusta pystytään tekemään ja millaista alan koulutus on! Aikakonetta puusta ei ole vielä tehty, joten tyydytään tällä kertaa kurkkaamaan alla olevien videoiden kautta, millaista koulutusta metsä- ja puunjalostusala tarjoavat juuri nyt.

*Ja menikö se alavalinta päin mäntyä? Ei sinne päinkään!

Kommentit

2 kommenttia “Alavalinta päin mäntyä?*”

 1. Eino Turjake

  Lisää entisaikojen konemestareita, höyry konemestareita, laborantteja, rakennusmestareita, koneasentajia, hitsaajia, metsureita tms.
  Vesi kuljetuksien laivureita ja skönäreitä sisä-ja rannikkovesille.

  Tuotekehitys kemistejä ja laitos suunnittelijoita insinööri päästä.

  Myös teknisesti kvalifioituja vientiprojektien johtajia ja henkilöitä.

  Perusmyyntitason ulkomailla työ koulutettuja myyntimiehiä jotka osaavat tarvittavia myynti maiden kieliä ja kulttuureja. Ei siis pakko tai kökkö ruotsia,

 2. Paavo Lyytikäinen

  Olen samaa mieltä, että kulttuurin tuntemus ja kielitaito on erityisesti myyntityössä tärkeää, myös ruotsin (sillähän pärjää oikein hyvin Pohjoismaissa).

Jätä kommentti